Przepis na daquas krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W misce umieść białka jaj. Ubij na sztywną pianę.

Wsyp cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko.

Masę podziel na dwie części.

Na papierze do pieczenia narysuj okręgi i wyłóż na nie bezę.

Wierzch posyp posiekanymi orzechami.

Piecz w nagrzanym do 150 st. C piekarniku przez 15 minut.

Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 2 godziny.

Wystudź bezę.

Do miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone, kawę rozpuszczalną i zmiksuj na sztywną pianę.

Dodaj masę kajmakową i wymieszaj delikatnie.

Bezę przełóż kremem z dodatkiem posiekanych orzechów.

Tort bezowy daquas podany na białym talerzyku.
Daquas
Koszt przygotowania dania
42.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
588 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Daquas - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o daquas

Daquas to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Krem do tortu bezowego z dodatkiem masy kajmakowej jest wyrazisty w smaku i jest dobrą odmianą dla tradycyjnej bezy z owocami. Przepis na daquas jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia bezy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, orzechy włoskie, kawa rozpuszczalna, mascarpone, śmietana kremówka, kajmak.

Jak zrobić daquas? W misce umieść białka jaj. Ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko. Masę podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia narysuj okręgi i wyłóż na nie bezę. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Piecz w nagrzanym d0 150 stopni piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 2 godziny. Wystudź bezę. Do miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone, kawę rozpuszczalną i zmiksuj na sztywną pianę. Dodaj masę kajmakową i wymieszaj delikatnie. Bezę przełóż kremem z dodatkiem posiekanych orzechów.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie.

Podsumowując pyszny tort bezowy to idealny pomysł na urodziny lub na imprezę. Najlepszy tort bezowy jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Do ciasta można dodać także owoce lub startą czekoladę.

Wartości odżywcze daquas

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
336.29 kcal
588.50 kcal
Białko
5.57 g
9.75 g

Węglowodany w daquas

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
30.43 g
53.25 g
Węglowodany przyswajalne
29.56 g
51.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
1.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
22.03 g
38.55 g
Tłuszcze nasycone
15.32 g
26.82 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.68 g
11.69 g

Witaminy w przepisie na daquas

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina C
0.44 mg
0.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na daquas

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
45.75 mg
80.07 mg
Wapń
61.52 mg
107.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
0.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny daquas 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w daquas

Lista alergenów dla daquas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • kajmak
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania daquas

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
340 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 340 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Kawa rozpuszczalna
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 40 g
Kajmak
150 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 150 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Koszt składników
84.50
Jak oceniasz przepis na daquas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób