Danie z mięsa mielonego
- Ziemniaki późne - 5 średnich sztuk (500 g)
- Cukinia - 2 średnie sztuki (500 g)
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Pomidory w puszce - 2 małe puszki (800 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Ser Mozzarella (300 g)
Przepis na danie z mięsa mielonego krok po kroku
Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w plastry.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso na patelnie, dopraw solą, pieprzem, garam masala i papryką ostrą i smaż przez 6 minut.
Wlej pomidory z puszki i duś pod przykryciem przez 20 minut.
Cukinie pokrój w plastry.
Dopraw ją solą i pieprzem.
Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż cukinię, aż się lekko zbrązowi.
Plastry ziemniaków umieść w naczyniu żaroodpornym i przełóż sosem z mięsa mielonego.
Na wierzch wyłóż warstwę cukinii i sos, następnie ponownie cukinię.
Na wierzch wyłóż kawałki mozzarelli.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Cukinia z mięsem mielonym
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat dania z mięsa mielonego
Danie z mięsa mielonego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso mielone kojarzy nam się najczęściej z kotletami lub duszonym na patelni mięsem. Warto jednak wykorzystać mielone mięso do przygotowania lekkiej warzywnej zapiekanki. Zapiekanka doskonale sprawdzi się w letnie dni. Przepis na danie z mięsa mielonego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cukinia, ziemniaki, cebula, pomidory w puszce, mozzarella, olej rzepakowy, sól, pieprz, garam masala, papryka ostra.
Jak zrobić danie z mięsa mielonego? Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso na patelnie, dopraw solą, pieprzem, garam masala i papryką ostrą i smaż przez 6 minut. Wlej pomidory z puszki i duś pod przykryciem przez 20 minut. Cukinie pokrój w plastry. Dopraw ją solą i pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż cukinię, aż się lekko z brązowi. Plastry ziemniaków umieść w naczyniu żaroodpornym i przełóż sosem z mięsa mielonego. Na wierzch wyłóż warstwę cukinii i sos, następnie ponownie cukinię. Na wierzch wyłóż kawałki mozzarelli. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Mozzarella to tradycyjny włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jest serem niedojrzewającym serem podpuszczkowym, ma biały kolor i kremową konsystencję. Dobrze nadaje się do zapiekania oraz do spożywania na zimno. Pomidory są bardzo dobrym źródłem likopenu, który jest naturalnym przeciwutleniaczem. Pomidory są nisko kaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego.
Podsumowując pyszne danie z mięsa mielonego jest bardzo syte i idealne na sobotni obiad. Smaczne danie jest doskonałe także podczas imprezy ze znajomymi. Prosty przepis jest bardzo dobry także jako kolacja. Łatwe danie można dowolnie zmodyfikować. Szybkie danie przygotować można bez dużego doświadczenia kulinarnego.
Alergeny w daniu z mięsa mielonego
Lista alergenów dla dania z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze dania z mięsa mielonego
Danie z mięsa mielonego to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin także rozpuszczalnych w tłuszczach.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.