Przepis na danie jednogarnkowe z kapusty białej krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
garnek

Pokrój boczek w kostkę.

Wyłóż go do dużego garnka i zacznij smażyć.

Kiełbasę pokrój w pół plastry.

Dodaj do boczku.

Pokrój cebulę w kostkę, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.

Ziemniaki pokrój w nie za dużą kostkę, a marchewkę w pół plastry.

Dodaj wszystko do mięsa.

Posiekaj kapustę i również dodaj do garnka razem z bulionem.

Posól.

Wszystko duś do miękkości.

Jak warzywa będą miękkie dopraw do smaku.

Posyp natką pietruszki.

Danie jednogarnkowe z kapusty białej
Danie jednogarnkowe z kapusty białej
Koszt przygotowania dania
25.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
454 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Danie jednogarnkowe z kapusty białej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o daniu jednogarnkowym z kapusty białej

Bardzo szybkie i łatwe danie jednogarnkowe z kapusty białej z warzywami, na boczku i kiełbasie to pyszna potrawa, która gotowa jest w niecałą godzinę. To prosty przepis na danie, do którego potrzebujesz jedynie jednego garnka. Przepis na danie jednogarnkowe z kapusty białej jest sycący, ponieważ zawiera bardzo dużo warzyw. Jego smak jest bardzo dobry, ponieważ zrobiony jest na kiełbasie i boczku. Jeśli zrobisz danie jednogarnkowe z kapustą białą, zyskasz dobrą potrawę, która skutecznie Cię rozgrzeje w zimny dzień.

Szybkie i łatwe danie jednogarnkowe z kapusty białej swoją nazwę zawdzięcza temu, że przygotujesz ją w jednym garnku. Z tym prostym przepisem zrobisz obiad bez konieczności mycia dużej ilości naczyń. Jak zrobić danie jednogarnkowe z kapusty białej? Dobre będzie przygotowanie dużego garnka. Przepis na danie jednogarnkowe z kapusty białej zacznij od pokrojenia boczku w kostkę. Dodaj go do garnka, zanim dodasz resztę produktów. Dzięki temu wytopi się trochę tłuszczu i całość lepiej się podsmaży. W czasie smażenia przygotowuj po kolei resztę. Kiełbasę pokrój w pół plastry. Od razu po pokrojeniu dodaj do garnka. Tak samo należy zrobić z resztą warzyw. Pokrój cebulę, ziemniaki, marchewkę, posiekaj czosnek. Kapustę najlepiej jest poszatkować nożem bardzo drobno. Gdy wszystko to znajdzie się w garnku, dodaj sól oraz bulion. Zamiast bulionu możesz wykorzystać zwykłą wodę. Polecam wtedy dodać więcej przypraw (liście laurowe, ziele angielskie). Wystarczy teraz całość dusić, aż warzywa będą miękkie. Najlepiej robić to pod przykryciem. Gotowanie bez przykrycia sprawi, że płyn wyparuje zdecydowanie szybciej. W razie potrzeby dodawaj płyn na bieżąco. Gotową potrawę trzeba doprawić do smaku i posypać natką pietruszki.

Danie jednogarnkowe z kapusty białej jest pyszne, ponieważ zawiera dużą ilość warzyw oraz mięso. Kiełbasa i boczek nie dla każdego będą smaczne. Jak zrobić danie jednogarnkowe z kapusty białej z wykorzystaniem innego mięsa? Jeśli wybierzesz mięso chude, warto je usmażyć na oleju. Do przepisu na danie jednogarnkowe z kapusty białej będzie dobry filet lub udo drobiowe. To są mięsa, które bardzo łatwo się robi i szybko są gotowe. Mają najmniej tłuszczu, więc obsmażenie ich na oleju roślinnym będzie dobrym sposobem na pyszne danie. Jeżeli do potrawy nie dodano by tłuszczu, całość byłaby sucha. Dodatkowo dobre jest odpowiednie przyprawienie. W przypadku chudszego mięsa nie ma co oszczędzać na przyprawach i można dodać inne ulubione przyprawy (na przykład paprykę słodką lub wędzoną). To prosty przepis na coś odżywczego i równie smacznego.

Wartości odżywcze dania jednogarnkowgo z kapusty białej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
137.76 kcal
454.62 kcal
Białko
7.44 g
24.54 g

Węglowodany w daniu jednogarnkowym z kapusty białej

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
6.65 g
21.93 g
Węglowodany przyswajalne
5.18 g
17.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
4.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
9.12 g
30.09 g
Tłuszcze nasycone
3.61 g
11.93 g
Tłuszcze nienasycone
5.51 g
18.17 g
Tłuszcze jednonasycone
3.89 g
12.85 g
Tłuszcze wielonasycone
1.61 g
5.32 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.10 g
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol
22.83 mg
75.34 mg

Witaminy w przepisie na danie jednogarnkowe z kapusty białej

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
46.50 µg (mcg)
153.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.65 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Witamina C
19.15 mg
63.18 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.69 mg
Retinol
2.67 µg (mcg)
8.81 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.48 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.28 mg
Niacyna
2.30 mg
7.58 mg
Foliany
19.95 µg (mcg)
65.83 µg (mcg)
Beta karoten
432.51 µg (mcg)
1427.29 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na danie jednogarnkowe z kapusty białej

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
416.99 mg
1376.08 mg
Potas
255.76 mg
844.00 mg
Wapń
24.38 mg
80.45 mg
Fosfor
101.91 mg
336.30 mg
Magnez
15.61 mg
51.51 mg
Żelazo
0.56 mg
1.86 mg
Cynk
0.77 mg
2.53 mg
Miedź
0.06 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dania jednogarnkowgo z kapusty białej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w daniu jednogarnkowym z kapusty białej

Lista alergenów dla dania jednogarnkowgo z kapusty białej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania dania jednogarnkowgo z kapusty białej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Kiełbasa podwawelska
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Kapusta biała
700 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Bulion drobiowy
185 g
3/4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 185 g
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na danie jednogarnkowe z kapusty białej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób