Dania z kaczki – propozycje przygotowania kaczki na różne sposoby
Dania z kaczki nie są popularne w Polsce, mimo że kaczka uchodzi za jeden z najbardziej szlachetnych rodzajów mięsa drobiowego. Dlaczego warto przyrządzać kaczkę na obiad w całości? Jakie właściwości ma mięsko z kaczki? Kto powinien uważać z jedzeniem tego rodzaju drobiu i dlaczego nie wolno spożywać kaczki w nadmiernej ilości? Poznaj najlepsze przepisy na proste potrawy z pieczonej piersi kaczki!
Dania z kaczki – sprawdź proste i smaczne przepisy na mięsko z kaczki
Czy kaczka to zdrowe mięso? Warto jeść mięso z kaczki?
Na samym początku należy zaznaczyć, że mięso z kaczki jest wysokokaloryczne. Oznacza to, że jest ono o wiele tłustsze niż inne rodzaje drobiu, np. kurczak czy indyk. Jeśli więc chcesz przyrządzić kaczkę, najlepszą jej częścią do obróbki są piersi – w 100 g mają ok. 150 kcal, oczywiście bez skórki. Mimo wysokiej kaloryczności, mięsa z kaczki nie należy całkiem przekreślać! Zawiera ono bowiem bardzo dużo cennego dla organizmu białka. Niestety, tutaj również mamy mały „haczyk”. Oprócz białka w mięsie jest też spora dawka tłuszczu, a więc kaczka jest mięsem ciężkostrawnym. Dietetycy podkreślają, że w całości kaczki znajduje się ponad 30% tłuszczu – to naprawdę sporo.
Czy wobec tego kaczka jest zdrowym mięsem? Opinie są podzielone. Tłuszcz w kaczce może i jest lepszy niż np. w czerwonym mięsie, jednak jest go bardzo dużo. Właśnie dlatego kaczki na pewno nie można uznać za mięso dietetyczne. Jedzona od czasu do czasu kaczka to świetny pomysł na obiad! Nie powinno się jednak spożywać jej zbyt często, bo może być szkodliwa dla zdrowia – zwłaszcza że jedzona regularnie mocno podnosi zły cholesterol. Czy w kaczce nie znajdziemy zatem żadnych cennych wartości odżywczych? Otóż wbrew pozorom, jest ich kilka! W mięsie z kaczki mamy m.in. magnez, żelazo, potas, fosfor oraz witaminę A i witaminy z grupy B.
Ciekawostki na temat kaczki. Czy o tym wiedzieliście?
- Produkcja mięsa z kaczki wzrasta nawet o 50% każdego roku, ponieważ kaczka robi się na świecie coraz popularniejsza.
- Najwięcej kaczek spożywa się w Szwecji, Litwie oraz w Niemczech.
- W Polsce mięso z kaczki to zaledwie 1% całego rynku drobiu. W naszym kraju po kaczkę sięga się wyłącznie okazjonalnie, gdyż mięso to jest bardzo drogie.
- Polacy zaczęli przyrządzać kaczkę jako potrawę kulinarną na przełomie XI / XIII wieku.
- Charakterystycznym przepisem tradycyjnej polskiej kuchni jest kaczka pieczona w jabłkach.
- Regionalnym daniem Polski jest „kaczka po pomorsku” z Kaszub, która w 2006 roku trafiła na Listę produktów tradycyjnych.
- Najbardziej znane światu potrawy z kaczki są chińskie. Kto z nas nie kojarzy bowiem kaczki pekińskiej albo w pięciu smakach?
- Kaczka uznawana jest za najbardziej szlachetny rodzaj mięsa drobiowego.
- Podczas pieczenia kaczki nie wolno jej nakłuwać, ponieważ może stracić soki i wówczas zrobi się sucha. Zdecydowanie lepiej pociągnąć za skrzydełko – gdy będzie luźne i będzie się nieco poruszało, kaczkę można już wyjąć.
- Kaczka to tłuste, lecz niezbyt wydajne mięso. Półtorakilogramową kaczką najedzą się dwie, maksymalnie trzy osoby.
Pomysł na dania z kaczki. Zobacz, co zrobić na obiad z pieczonej kaczki!
Najsmaczniejsze potrawy z kaczki. Proste przepisy na kacze mięso
Kto powiedział, że jedzenie kaczki pekińskiej lub nadziewanej jabłkami to jedyne możliwości na obiad? Przepisów na kaczkę jest o wiele więcej, a więc należałoby się im przyjrzeć z bliska. Oto kilka ciekawych przepisów na dania z kaczki, które warto znać.
- Piersi kaczki z chrupiącą skórką –
doskonałe danie obiadowe, które zastąpi tradycyjne ziemniaczki ze schabowym.
Piersi kaczki najlepiej smakować będą zamarynowane w miodzie. To właśnie dzięki
niemu skórka będzie chrupać, gdyż miód się na niej karmelizuje i rumieni.
-
Kaczka z żurawiną – zamiast kaczki
nadziewanej jabłkami, warto wypróbować przepis na kaczkę z żurawiną świeżą,
bądź suszoną. Mięso świetnie smakuje polane również domowym sosem żurawinowym,
który doskonale podkreśla potrawę i nadaje jej wyrazistości.
-
Kaczka w pomarańczach – jest to
jedno z najbardziej znanych dań, które jada się we Francji. Kaczkę w
pomarańczach można piec w całości, choć alternatywną wersją dania są również
piersi zapiekane w pomarańczowym sosie. Mięso najlepiej podawać z miodem oraz
imbirem.
-
Confit z kaczki – kaczkę
konserwuje się, a w tym przypadku marynuje w soli. Następnie gotuje się ją
powoli w tłuszczu. Danie pochodzi z Francji i uchodzi za jedną z najlepszych
francuskich potraw. Mięso z kaczki w postaci confitu jest bardzo miękkie i
można je długo przechowywać w lodówce, dzięki wytopionemu tłuszczowi.
-
Kaczka z sosem śliwkowym –
doskonale smakuje podawana z kluskami śląskimi oraz kapustą czerwoną. Mięso
najlepiej pokroić w plastry, oczywiście już po upieczeniu się kaczki.
- Sataye z piersi kaczki – to malajsko-indonezyjskie danie, na które składa się mięso nadziewane na bambusowe patyczki. Takie sataye grilluje się nad ogniskiem i podaje z ostrymi sosami. W Azji zazwyczaj spożywa się sataye z jagnięciny, wołowiny albo kurczaka. W Polsce alternatywną i równie smaczną wersją będzie danie z mięsem kaczki.
Warto wiedzieć…
Pieczenie albo smażenie kaczki sprawia, że wycieka z niej spora ilość tłuszczu, którego kacze mięso ma – jak już się dowiedziałeś – potężną ilość. Pamiętaj jednak, że tego tłuszczu wcale nie trzeba wyrzucać! Można go zamknąć w pojemniku i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jako że to nasycony tłuszcz zwierzęcy, ma świetną wytrzymałość termiczną i nadaje się do smażenia innych potraw (np. kurczaka na obiad). Z tłuszczu zebranego podczas pieczenia kaczki można przyrządzić również smalec, który – jedzony sporadycznie i z umiarem – z powodzeniem zastąpi wędlinę czy pasztet na kromce chleba.