Dania z frytkownicy

Przepisy z frytkownicy
Dania z frytkownicy

Frytkownice do użytku domowego to ostatnio jedne z najpopularniejszych sprzętów AGD. Ich główną zaletą jest możliwość samodzielnego, prostego przygotowania uwielbianych przez wiele osób frytek (ale nie tylko!) w zdecydowanie zdrowszej wersji. Nowoczesne frytkownice pozwalają na zminimalizowanie lub całkowite zrezygnowanie z dodanego tłuszczu. Dzięki temu frytki z domowej frytkownicy są zdecydowanie mniej kaloryczne, tłuste i ciężkostrawne, a przez to – zdrowsze.

Dania z frytkownicy - zbiór pomysłów na wyjątkowe potrawy z frytkownicy

Frytki to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych fast-food’ów i tak zwanych produktów rekreacyjnych. Niestety, te tradycyjne, z większości restauracji są bardzo kaloryczne, co wynika z tego że smażone są w bardzo dużej ilości tłuszczu. Dodatkowo, dodaje się do nich duże ilości soli. Zdecydowanie zdrowsze są frytki przygotowywane samodzielnie w domu z wykorzystaniem nowoczesnych frytkownic.

Jak wybrać frytkownicę?

Rodzaje frytkownic

Możemy wyróżnić frytkownice tradycyjne, wykorzystywane w większości restauracji i barów z żywnością typu fast-food. Przygotowywanie w nich frytek i innych potraw polega na ich smażeniu w bardzo dużej ilości tłuszczu, przez co produkty stają się prawdziwą bombą kaloryczną, ponieważ chłoną tłuszcz jak gąbka. Dlatego, obecnie zwraca się dużą uwagę na to aby nowoczesne sprzęty odpowiadały na rosnące zainteresowanie społeczeństwa zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia i umożliwiały przygotowywanie zdrowych, niskotłuszczowych, niskokalorycznych potraw.

Ogólnie nowoczesne, dostępne w sklepach ze sprzętem AGD frytkownice beztłuszczowe można podzielić na dwa rodzaje. Oba mają ten sam cel, czyli ograniczenie dodatku tłuszczu. Pierwszy rodzaj to frytkownice z funkcją pieczenia, natomiast drugi – frytkownice z funkcją smażenia całkowicie bez tłuszczu. Obie te frytkownice mają nieocenioną przewagę nad frytkownicami wykorzystywanymi w większości restauracji i barów typu fast-food, a przygotowanie w nich frytki i inne potrawy są dużo lżejsze i mniej kaloryczne.

Do przygotowania frytek we frytkownicy z funkcją pieczenia potrzeba jest znacznie mniejsza ilość tłuszczu niż przy tradycyjnym sposobie ich przygotowywania. Dzięki temu są mniej tłuste, ale wciąż chrupiące na zewnątrz i delikatne i miękkie w środku. Pozwala to na cieszenie się smakiem ulubionych frytek, ale o znacznie mniejszej kaloryczności i mniej szkodliwym wpływie na zdrowie.

Frytkownice beztłuszczowe wychodzą naprzeciw oczekiwaniom wszystkich osób, którym zależy na całkowitym wyeliminowaniu dodatku tłuszczu. Dzięki specjalnemu systemowi wentylatorów frytkownica równomiernie rozprowadza gorące powietrze, a frytki są nagrzewane w ekspresowym tempie ze wszystkich stron. Ten rodzaj frytkownicy ma działanie podobne do piekarnika konwekcyjnego. Mimo, że udaje się wyczuć lekką różnice w smaku, wciąż są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a według niektórych smakują nawet lepiej niż te przygotowywane w tradycyjny sposób czyli w głębokim tłuszczu.

Zalety frytkownicy beztłuszczowej

Frytkownice to urządzenie polecane dla wszystkich osób, którym zależy na przygotowywaniu bardziej zdrowych, lekkich, niskokalorycznych fit posiłków. Jej wykorzystanie pozwala na znaczne lub nawet całkowite wyeliminowanie dodatku tłuszczu do potraw, dzięki czemu są one bardziej odpowiednie dla osób z nadwagą, otyłością, czy chorobami serca, ale nie tylko. Korzyści z gotowania z użyciem frytkownicy odczuje każdy. Potrawy z frytkownicy to świetna propozycja również dla dzieci.

Bardzo ważne jest też to, że frytkownica beztłuszczowa lub z funkcją pieczenia nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, tak jak dzieje się to w przypadku przygotowywania produktów z dużą ilością tłuszczu. Tłuszcz poddany długotrwałej, powtarzającej się obróbce termicznej ma nieprzyjemny zapach, a problem ten znika jeśli wykorzystamy frytkownice.

Co więcej, frytkownice są bardzo proste i intuicyjne w obsłudze i bez jakichkolwiek problemów każdy sobie z nimi poradzi. Większość nowoczesnych frytkownic wyposażona jest w specjalistyczny, elektroniczny panel sterowania, który informuje kiedy danie będzie gotowe. Dodatkowo, dzięki minimalnemu dodatkowi tłuszczu lub jego braku czyszczenie frytkownicy jest bardzo szybkie i wygodne.

Co można zrobić we frytkownicy?Najlepsze przepisy na dania i potrawy z frytkownicy

Frytki

Oczywiście głównym założeniem urządzeń jakim są frytkownice była możliwość przygotowania w nich frytek. Zdecydowanie zdrowszych, lżejszych i mniej kalorycznych niż te tradycyjne, dzięki czemu mogły pojawiać się w diecie znacznie częściej, nie trzeba było z nich rezygnować. Obecne teraz na rynku nowoczesne frytkownice dają jednak zdecydowanie więcej możliwości niż wyłącznie przygotowywanie frytek.

Ryby, mięso

W nowoczesnych frytkownicach z funkcją pieczenia lub frytkownicach beztłuszczowych z powodzeniem możesz przygotować mięso i ryby, które sprawdzą się świetnie na obiad dla całej rodziny. Będą one zdecydowanie mniej kaloryczne i tłuste w porównaniu chociażby do tych do których zastosowane smażenie i/lub panierowanie, a równie smaczne. Koniecznie sprawdź jednak maksymalną temperaturę, do której nagrzewa się Twoja frytkownica – nie wszystkie nadadzą się do pieczenia ryb czy mięsa.

Warzywa

Kolejnymi produktami, które możesz z powodzeniem przygotować we frytkownicy są warzywa. Śmiało możesz je w nich upiec bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu będą idealnie miękkie, soczyste, ale lekkostrawne i niskokaloryczne.  

Dania z frytkownicy - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto