Dal tadka
- Soczewica żółta (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pomidor - 2 sztuki (240 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
Przepis na dal tadka krok po kroku
Soczewicę wypłucz.
Rozgrzej 10 ml oleju w garnku.
Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, a pomidory obrane ze skórki pokrój w dużą kostkę.
Wrzuć do garnka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cebulę, 2 cm kawałka startego imbiru, 1/4 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę soli. Podsmaż kilka chwil.
Dodaj pomidory i smaż około 2 minuty.
Dodaj soczewicę, wlej 500 ml wody oraz przecier pomidorowy.
Gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Pozostałe 20 ml oleju rozgrzej na niedużej patelni.
Podsmaż na nim 1/2 łyżeczki kminu, łyżeczkę gorczycy, szczyptę asafetydy, 1/2 łyżeczki curry, łyżkę papryki słodkiej oraz trochę pokrojonej papryczki chilli. Smaż 30 sekund.
Podsmażone przyprawy włóż do garnka, wymieszaj i gotuj jeszcze minutę.
Danie dopraw do smaku solą i opcjonalnie czym potrzebujesz.
Nałóż porcję do miski i przed zjedzeniem skrop danie sokiem z limonki.
Smacznego!
Więcej informacji na temat dal tadka
Szukasz pomysłu na pyszne danie wegańskie? Przygotuj przepis na dal tadka. Proste składniki, mnóstwo aromatu – po prostu sprawdzony przepis na indyjskie danie. Indyjski dal tadka jest zdrowy, sycący i dostarcza ogromną ilość błonnika. Taka potrawa z pewnością jest super posiłkiem na diecie. Ten pomysł na potrawę z soczewicy jest pełen aromatycznych przypraw, które mają dużą moc przeciwnowotworową. Zobacz, jak zrobić dal tadka – z tym sprawdzonym przepisem ugotujesz indyjskie danie w prosty i szybki sposób.
Dal tadka to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Jest to potrawa, która ma konsystencję gęstej zupy. Przepis na dal tadka to proste składniki: cebula, olej, pomidory, soczewica żółta, przecier pomidorowy oraz woda. Ten sprawdzony przepis musi mieć dużą ilość przypraw. Dodaje się: sól, czosnek (świeży), imbir (świeży), kmin rzymski, gorczycę, kurkumę, curry, paprykę słodką (suszoną) oraz papryczkę chilli. Opcjonalnie do dal tadka można dodać także asfetydę. Do podania także pasuje sok z limonki, który można zastąpić sokiem z cytryny.
Indyjski dal tadka z soczewicy wyróżnia się tym, że zawiera bardzo dużą ilość związków o charakterze przeciwnowotworowym. Takie działanie ma między innymi kurkuma czy papryczka chilli. Wpływają też na przyspieszenie tempa materii. Wśród składników wyróżnia się też pomidory z przecierem pomidorowym, które mają ogromną ilość likopenu – także o działaniu antynowotworowym. Soczewica jest to roślina strączkowa, więc niestety ma działanie niekorzystne na przewód pokarmowy u niektórych ludzi. Ta roślina jest wzdymająca, więc należy uważać, gdy po spożyciu nasion roślin strączkowych masz bóle brzucha, wzdęcia oraz gazy.
Jak zrobić dal tadka: soczewica żółta na samym początku powinna być wypłukana w wodzie. Na oleju podsmaż cebulę wraz z przyprawami. Dodaj pomidory i następnie wlej wodę, przecier pomidorowy oraz wsyp soczewicę żółtą. Gotuj warzywa z soczewicą i przyprawami do miękkości, a w międzyczasie usmaż na oleju przyprawy i dodaj do zupy. Wymieszaj, gotuj chwilę i podawaj. Ten sprawdzony przepis nada się doskonale na obiad czy kolację – koniecznie na gorąco.
*Asfetyda nie jest konieczna, ale jest to typowa, indyjska przyprawa. Nie dodaje się jej dużo, ma bardzo intensywny smak. Należy dodać bardzo niewiele.
Jak zrobisz dal tadka, podawać do niego można indyjskie pieczywo na przykład roti, naan, chapati. By złagodzić smak warto polać danie śmietanką lub jogurtem naturalnym – jeśli nie unikasz nabiału. W wersji wegańskiej dobry pomysł na zabielenie dal tadka to mleczko kokosowe.
Alergeny w dal tadka
Lista alergenów dla dal tadka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na dal tadka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- asafetyda
Wartości odżywcze dal tadka
Dal tadka to danie dietetyczne, które nie zawiera mięsa. Jest sycące i ma bardzo dużo błonnika, witamin i minerałów. Przyprawy są źródłem przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe.
Energia i białka
(367g)
Węglowodany
(367g)
Tłuszcze
(367g)
Witaminy
(367g)
Składniki mineralne
(367g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.