Daiquiri
- Rum biały - 3 kieliszki (130 ml)
- Sok z cytryny (50 ml)
- Cukier (30 g)
- Lód (150 g)
Przepis na daiquiri krok po kroku
W shakerze umieść rum, sok z cytryny i cukier, wstrząśnij.
W kieliszkach umieść kostki lodu i przelej drinka.
Więcej informacji na temat daiquiri
Daiquiri to smaczny drink pochodzący z Kuby powstał on na początku ubiegłego wieku. Nazwę swą zawdzięcza najprawdopodobniej plaży leżącej niedaleko Santiago. Był jednym z ulubionych trunków Ernesta Hemingwaya i amerykańskiego prezydenta J. Kennedy'ego. Orzeźwiający napój przygotowuje się na bazie białego rumu z dodatkiem soku cytrusowego. Przepis na daiquiri jest prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Składniki, z których przygotujesz drinka są następujące: rum biały, sok z cytryny, cukier i kostki lodu.
Jak zrobić daiquiri? Potrzebujesz do tego shaker i kieliszek koktajlowy lub do martini. Do kieliszka włóż kostki lodu. A w shaker wlej rum, sok z cytryny i wsyp cukier, wstrząśnij aż cukier się rozpuści. Przelej koktajl do kieliszków. Możesz udekorować kieliszek skórką z cytryny.
Rum jest alkoholem wysokoprocentowym. Dawniej pijany był przez piratów i rabusiów. Jego historia sięga czasów antycznych przywieziony do Europy przez ludność Arabską. Powstaje dzięki fermentacji trzciny cukrowej lub melasy. Wyróżnia się pięć rodzajów rumu, każdy z nich ma inne walory smakowe oraz różną zawartość procentową alkoholu. Produkcja rumu zależy od miejsca jego pochodzenia. Rum przeważnie dojrzewa powyżej roku najczęściej w drewnianych beczkach. Kolor rumu w dużej mierze zależy od materiału naczynia w którym dojrzewał, rum dojrzewający w beczkach ma kolor ciemno brązowy. Natomiast rum dojrzewających w stalowych kadziach jest przeźroczysty. Rum może być także dodatkiem do kawy lub przyrządzić na jego bazie można Rumtopf czyli tradycyjne bawarskie owoce w rumie. Cytryna to owoc pochodzący z Azji. Zawiera dużo witaminy C oraz kwasy owocowe odpowiadające za jej kwaśny smak, który wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw gdyż poprawiają trawienie.
Podsumowując domowy łatwy drink to dobry pomysł na imprezę. Smaczny orzeźwiający drink idealnie sprawdzi się na upalne wieczory letnie. Koktajl alkoholowy jest szybki do przygotowania dlatego możesz robić go na bieżąco podczas wieczoru z przyjaciółmi. Proporcje alkoholu do wykonania przepisu można dowolnie modyfikować.
Alergeny w daiquiri
Lista alergenów dla daiquiri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na daiquiri
Wartości odżywcze daiquiri
Napoje na bazie alkoholu są wysokokaloryczne. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej najlepiej jeśli zrezygnujesz ze spożywania alkoholu. Osoby z chorą wątrobą także nie powinny spożywać alkoholu gdyż obciąża on ten narząd.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.