Przepis na czulent wegetariański krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, a fasolę odsącz z zalewy.

Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż warstwę cebuli, a na niej ziemniaków. Posyp przyprawami i czosnkiem. Posyp ok. 1/4 szklanki kaszy pęczak, dodaj garść fasoli i soczewicy.

Powtarzaj układanie warstw składników w takiej samej kolejności.

Całość zalej bulionem, przykryj folią aluminiową lub specjalnym wieczkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 2 h.

Co jakiś czas zamieszaj składniki, a w razie potrzeby dolej wody.

Po dwóch godzinach zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz kolejne 1-2 h.

czulent wegetariański
czulent wegetariański
Koszt przygotowania dania
27.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
310 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Czulent wegetariański - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o czulencie wegetariańskim

Czulent to potrawa tradycyjna i charakterystyczna dla kuchni żydowskiej, która podawana jest w okresie szabatu. Najczęściej jest on przyrządzany w formie mięsno-warzywnego gulaszu z fasolą, kaszą oraz bulionem. Zgodnie z tradycjami żydowskimi czulent podawany jest z mięsem koszernym, najczęściej wołowiną. Ponieważ w okresie szabatu unika się gotowania na ogniu, czulent zazwyczaj przygotowywany jest odpowiednio wcześniej i pozostawiamy w nagrzanym piekarniku, do bardzo wolnego gotowania w ciągu nocy. Poznaj nasz pomysł na pyszny, domowy czulent wegetariański, który będzie również smaczny co tradycyjny, ale również odpowiedni dla wszystkich osób stosujących dietę bez mięsa. Wegetariański, żydowski czulent to dobry pomysł na oryginalne danie na obiad, czy wytrawną kolację. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić czulent wegetariański, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą ziemniaki, kasza jęczmienna pęczak lub jaglana, fasola, soczewica, cebula, czosnek oraz bulion. Do przygotowania czulentu najczęściej wykorzystuje się fasolę białą, jednak możesz wykorzystać również tą czerwoną, czy czarną. Dodatkowo, jeśli zależy Ci na oszczędności czasu, możesz skorzystać z fasoli konserwowej w puszcze, nie będzie wtedy konieczności kilkugodzinnego moczenia surowych nasion fasoli i ich gotowania. Sam przepis na czulent wegetariański jest bardzo prosty. W naczyniu żaroodpornym wystarczy układać kolejno warstwy poszczególnych składników – obranych, pokrojonych ziemniaków, plastrów cebuli, czosnku, fasoli, soczewicy i kaszy, a na koniec wszystko zalać bulionem, dodać przyprawy i piec pod przykryciem w piekarniku ok. 4 godzin. Jak widzisz to nic skomplikowanego, pamiętaj jednak, że ze względu na długi czas gotowania w piekarniku nie jest to danie, które przygotujesz w ostatniej chwili, dlatego zaplanuj sobie to z wyprzedzeniem. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na czulent wegetariański.

Wartości odżywcze czulentu wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kalorie)
72.97 kcal
310.11 kcal
Białko
2.78 g
11.80 g

Węglowodany w czulencie wegetariańskim

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany
15.26 g
64.87 g
Węglowodany przyswajalne
12.53 g
53.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.73 g
11.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz
0.31 g
1.34 g
Tłuszcze nasycone
0.12 g
0.53 g
Tłuszcze nienasycone
0.19 g
0.81 g
Tłuszcze jednonasycone
0.05 g
0.22 g
Tłuszcze wielonasycone
0.14 g
0.58 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na czulent wegetariański

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A
6.94 µg (mcg)
29.51 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.53 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
4.37 mg
18.57 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.01 mg
0.04 mg
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.15 mg
Niacyna
0.80 mg
3.38 mg
Foliany
12.83 µg (mcg)
54.53 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten
65.13 µg (mcg)
276.82 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na czulent wegetariański

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód
197.85 mg
840.88 mg
Potas
169.03 mg
718.39 mg
Wapń
13.94 mg
59.26 mg
Fosfor
54.58 mg
231.98 mg
Magnez
17.82 mg
75.74 mg
Żelazo
0.82 mg
3.47 mg
Cynk
0.48 mg
2.03 mg
Miedź
0.13 mg
0.54 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny czulentu wegetariańskiego 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czulencie wegetariańskim

Lista alergenów dla czulentu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania czulentu wegetariańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
300 g
4 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Kasza jęczmienna pęczak
180 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 180 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasola konserwowa
120 g
4 garści
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 120 g
Soczewica czerwona
60 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 60 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na czulent wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób