Czosnek kiszony

Opublikowano: 09.12.2022 r.
Czosnek, chrzan, cebula i papryczka Jalapeno – to właśnie te składniki tworzą unikalny smak kiszonego czosnku. Ta zdrowa przekąska łączy w sobie intensywność czosnku i pikantnego jalapeno z aromatycznym chrzanem i cebulą. Jeśli szukasz czegoś, co doda charakteru Twoim potrawom, czosnek kiszony jest strzałem w dziesiątkę!
Składniki dla 6 porcji:
- Czosnek - 750 g (15 główek czosnku)
 - Chrzan - 100 g
 - Cebula - 100 g (1 sztuka)
 - Koperek ogrodowy świeży - 1 g
 - Papryczka Jalapeno - 50 g
 - Przyprawy - liść laurowy, gorczyca, koper
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 400 ml
 
Przepis krok po kroku
- Na dnie słoików ułóż korzeń chrzanu, plaster cebuli, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i ostrą papryczkę.
 - W słoikach dość ciasno ułóż podzielony na ząbki, obrany czosnek.
 - Zagotuj zalewę: 2 litry wody i 2 łyżki soli kamiennej.
 - Gorącą zalewą zalej czosnek.
 - Słoiki zakręć i odstaw na ok. 3-4 tygodnie, tyle czasu potrzeba aby czosnek był gotowy.
 
Komentarz dietetyka
Czosnek jest bardzo zdrowy i wykazuje działanie przeciwbakteryjne.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk