Czkmeruli
- Udko kurczaka bez skóry (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (75 ml)
- Czosnek - 5 ząbków (25 g)
Przepis na czkmeruli krok po kroku
Kurczaka natrzyj przyprawami i wstaw do nagrzanego do 180 stopni c piekarnika pokrytego papierem do pieczenia. Piecz całość 30 minut.
Do miski wlej mleko, dodaj jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszaj.
Mięso przełóż na dużą patelnię i zalej sosem, duś całość przez 15 minut.
Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Więcej informacji na temat czkmeruli
Czkmeruli to wspaniałe danie kuchni gruzińskiej, bazujące na kurczaku i aromatycznych przyprawach. Mięso skąpane jest w nim w naprawdę pysznym czosnkowym sosie. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i późną kolację. To potrawa prosta, smaczna i pełna aromatu. Wspaniale komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i ryżem i kaszą. Będzie wspaniałym urozmaiceniem codziennych, zdrowych posiłków.
W tradycyjnej wersji kurczak skąpany jest w niezwykle gęstym i ciężkim sosie. W tej wersji został on nieco odchudzony, jednak wciąż zachowuje swoją konsystencję. Zamiast śmietany, która jest bazą klasycznej opcji, dodaje się do niego jogurtu naturalnego. Dzięki czemu otrzymuje się danie mniej tłuste i o niższej kaloryczności, a przy okazji bezpieczniejsze dla układu krwionośnego. Warto jednak pamiętać o wyborze dość gęstego jogurtu naturalnego, dzięki czemu całość będzie jak najwierniejszą kopią oryginalnej receptury. Świetnie sprawdza się do tej potrawy skyr, czy jogurt grecki. Oba są bardzo gęste i treściwe. Można sięgnąć również po wersję zero, dzięki czemu danie będzie bardzo fit.
W tej potrawie najważniejszą częścią oprócz sosu jest oczywiście mięso. Można do niego przygotować całego kurczaka, jednak świetnie sprawdzą się uda lub nogi. Skrzydełka nie są najlepszą opcją, gdyż jest na nich mało mięsa. Można również użyć piersi z kurczaka, jednak pieczona bez rękawów staje się niezwykle sucha, więc może zaburzyć efekt końcowy potrawy. Najlepiej jest mięso upiec, dzięki czemu zyska lepszego smaku i lepiej będzie komponować się z resztą dodatków.
Sos do kurczaka jest typowym jogurtowym, ciężkim sosem, z dużym dodatkiem czosnku. To prawdziwa gratka dla miłośników pikantnych potraw. W przepisie dodaje się mnóstwo ząbków, jednak osoby, które kochają pikantne potrawy, mogą dodać jeszcze więcej.
To danie stanowi wspaniałą bazę na rodzinny posiłek. By stworzyć w pełni zbilansowaną propozycję wystarczy dodać do mięsa źródła węglowodanów złożonych - w postaci ziemniaków, czy ryżu, a także warzywa, najlepiej świeże. To danie idealne na obiad czy kolację.
Alergeny w czkmeruli
Lista alergenów dla Czkmeruli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze czkmeruli
To zdrowa opcja, która może gościć na stole codziennie.
Energia i białka
(213g)
Węglowodany
(213g)
Tłuszcze
(213g)
Witaminy
(213g)
Składniki mineralne
(213g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.