Przepis na czerwoną kapustę zasmażaną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia

Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, dodaj 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli i zalej szklanką wody.

Gotuj kapustę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na odrobinie masła.

Dodaj cebulę do kapusty, sok z cytryny i wymieszaj.

Gdy kapusta jest już miękka, rozgrzej na patelni resztę masła i dodaj mąką.

Chwilę smaż mąkę, aż lekko się zarumieni i dodaj do kapusty. Dokładnie wymieszaj.

W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Talerz z czerwoną kapustą zasmażaną, w której znajduje się widelec.
czerwona kapusta zasmażana
Koszt przygotowania dania
5.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
225 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Czerwona kapusta zasmażana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o czerwonej kapuście zasmażanej

Czerwona kapusta zasmażana świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Najczęściej podaje się ją na ciepło, do dań mięsnych. Taki dodatek pomoże Ci zwiększyć ilość spożywanych w ciągu dnia warzyw. Zalecana minimalna ilość warzyw i owoców w diecie powinna wynosić co najmniej 400-500 g na dobę. Może to wydaje Ci się dużą ilością, ale 500 g, to jedynie 3 średniej wielkości pomidory lub 2 duże jabłka.

Warto wykorzystać ten przepis na czerwoną kapustę zasmażaną, ponieważ jest ona smacznym dodatkiem do potraw. To też dobry pomysł na urozmaicenie swojej diety i zjedzenie więcej warzyw. Czerwona kapusta wyróżnia się swoim czerwono-fioletowym kolorem, który jest spowodowanym obecnością w niej antocyjanów, które mają działanie przeciwutleniające. Sama surowa czerwona kapusta ma jedynie 31 kcal w 100 g, więc jest dobrym wyborem dla osób chcących zmniejszyć swoją masę ciała. Niestety zasmażka do kapusty składa się z masła i mąki, która zwiększa kaloryczność i indeks glikemiczny, przez co kapusta nie jest już taka dobra dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, czy też na diecie bezglutenowej. Zasmażkę możesz oczywiście pominąć, ale wtedy modra kapusta wyjdzie rzadsza. Dodatkowo niewielkim minusem kapusty są zawarte w niej substancje goitrogenne, czyli wolotwórcze. Są to antyodżywcze związki, które hamują wchłanianie składników odżywczych. Mają istotne znaczenie dla osób cierpiących na choroby tarczycy, ponieważ mogą wiązać się z jodem i hamować syntezę hormonów tarczycy. Mimo wszystko nie jest zalecana ich całkowita eliminacja a jedynie ograniczenie spożycia warzyw kapustnych. To znaczy, że nie należy jeść ich codziennie, w dużych ilościach, ale jak zjesz od czasu do czasu kapustę to nic złego się nie stanie. Poza tym zawartość substancji wolotwórczych zmniejsza się pod wpływem rozdrabniania i gotowania, dlatego pokrojone i ugotowane warzywa kapustne nie są niczym złym, nawet dla osób z problemami z tarczycą.

To jak zrobić zasmażaną czerwoną kapustę, znajdziesz w przepisie powyżej, ale nie martw się, jest to bardzo prosty przepis, więc z pewnością ta pyszna kapusta nie będzie dla Ciebie problemem.

Wartości odżywcze czerwonej kapusty zasmażanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kalorie)
67.27 kcal
225.35 kcal
Białko
1.63 g
5.45 g

Węglowodany w czerwonej kapuście zasmażanej

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany
8.55 g
28.65 g
Węglowodany przyswajalne
6.63 g
22.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz
3.59 g
12.02 g
Tłuszcze nasycone
2.40 g
8.04 g
Tłuszcze nienasycone
1.19 g
3.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.99 g
3.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.20 g
0.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na czerwoną kapustę zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina B6
0.19 mg
0.63 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.24 mg
Niacyna
0.50 mg
1.67 mg
Foliany
20.04 µg (mcg)
67.13 µg (mcg)
Beta karoten
570.24 µg (mcg)
1910.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na czerwoną kapustę zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód
23.59 mg
79.04 mg
Potas
221.71 mg
742.71 mg
Wapń
41.32 mg
138.43 mg
Fosfor
31.37 mg
105.10 mg
Magnez
15.20 mg
50.92 mg
Żelazo
0.80 mg
2.70 mg
Cynk
0.23 mg
0.76 mg
Miedź
0.03 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny czerwonej kapusty zasmażanej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czerwonej kapuście zasmażanej

Lista alergenów dla czerwonej kapusty zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania czerwonej kapusty zasmażanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
1000 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 550
24 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 24 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na czerwoną kapustę zasmażaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób