Czerwona kapusta zasmażana
- Kapusta czerwona (1000 g)
- Mąka pszenna typ 550 (24 g)
- Masło (50 g)
- Cebula (105 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
Przepis na czerwoną kapustę zasmażaną krok po kroku
Kapustę poszatkuj, włóż do garnka, dodaj 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli i zalej szklanką wody.
Gotuj kapustę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na odrobinie masła.
Dodaj cebulę do kapusty, sok z cytryny i wymieszaj.
Gdy kapusta jest już miękka, rozgrzej na patelni resztę masła i dodaj mąką.
Chwilę smaż mąkę, aż lekko się zarumieni i dodaj do kapusty. Dokładnie wymieszaj.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Więcej informacji na temat czerwonej kapusty zasmażanej
Czerwona kapusta zasmażana świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Najczęściej podaje się ją na ciepło, do dań mięsnych. Taki dodatek pomoże Ci zwiększyć ilość spożywanych w ciągu dnia warzyw. Zalecana minimalna ilość warzyw i owoców w diecie powinna wynosić co najmniej 400-500 g na dobę. Może to wydaje Ci się dużą ilością, ale 500 g, to jedynie 3 średniej wielkości pomidory lub 2 duże jabłka.
Warto wykorzystać ten przepis na czerwoną kapustę zasmażaną, ponieważ jest ona smacznym dodatkiem do potraw. To też dobry pomysł na urozmaicenie swojej diety i zjedzenie więcej warzyw. Czerwona kapusta wyróżnia się swoim czerwono-fioletowym kolorem, który jest spowodowanym obecnością w niej antocyjanów, które mają działanie przeciwutleniające. Sama surowa czerwona kapusta ma jedynie 31 kcal w 100 g, więc jest dobrym wyborem dla osób chcących zmniejszyć swoją masę ciała. Niestety zasmażka do kapusty składa się z masła i mąki, która zwiększa kaloryczność i indeks glikemiczny, przez co kapusta nie jest już taka dobra dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, czy też na diecie bezglutenowej. Zasmażkę możesz oczywiście pominąć, ale wtedy modra kapusta wyjdzie rzadsza. Dodatkowo niewielkim minusem kapusty są zawarte w niej substancje goitrogenne, czyli wolotwórcze. Są to antyodżywcze związki, które hamują wchłanianie składników odżywczych. Mają istotne znaczenie dla osób cierpiących na choroby tarczycy, ponieważ mogą wiązać się z jodem i hamować syntezę hormonów tarczycy. Mimo wszystko nie jest zalecana ich całkowita eliminacja a jedynie ograniczenie spożycia warzyw kapustnych. To znaczy, że nie należy jeść ich codziennie, w dużych ilościach, ale jak zjesz od czasu do czasu kapustę to nic złego się nie stanie. Poza tym zawartość substancji wolotwórczych zmniejsza się pod wpływem rozdrabniania i gotowania, dlatego pokrojone i ugotowane warzywa kapustne nie są niczym złym, nawet dla osób z problemami z tarczycą.
To jak zrobić zasmażaną czerwoną kapustę, znajdziesz w przepisie powyżej, ale nie martw się, jest to bardzo prosty przepis, więc z pewnością ta pyszna kapusta nie będzie dla Ciebie problemem.
Alergeny w czerwonej kapuście zasmażanej
Lista alergenów dla czerwonej kapusty zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze czerwonej kapusty zasmażanej
Czerwona kapusta zasmażana dobrze sprawdzi się jako dodatek warzyw do obiadu.
Energia i białka
(335g)
Węglowodany
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy
(335g)
Składniki mineralne
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.