Czerwona kapusta do słoików

Opublikowano: 28.04.2021 r., 17:43 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czerwona kapusta w słoiku
Czerwona kapusta do słoika
Czerwona kapusta do słoików jak ogórki to częste przetwory na zimę. Taka sałatka z kapusty czerwonej do słoików idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 25 min
465 kcal
Kcal w porcji
800 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta czerwona (2000 g)
  • Cebula (500 g)
  • Marchewka (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka (220 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
garnek, duży garnek, tarka, słoiki, duża miska

Przepis na czerwoną kapustę do słoików krok po kroku

Z kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj.

Cebulę pokrój w półplasterki a marchew zetrzyj na tarce.

Warzywa posyp 3 łyżkami soli, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 2-3 godziny.

Po tym czasie w dużym garnku, przygotuj zalewę z 0,5 litra wody, octu, szklanki cukru, 1 ziarenek pieprzu, 10 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego.

Podgrzewaj zalewę mieszając, aż cukier się rozpuści.

Do gotującej się zalewy wrzuć warzywa i gotuj około 15 minut.

W międzyczasie przygotuj słoiki i garnek do pasteryzacji.

Na dno garnka wyłóż wierzchnie liście kapusty, które zdjęłam na początku, lub ściereczkę.

Słoiki napełnij kapustą, przetrzyj gwint słoika i dokładnie zakręć.

Włóż słoiki do garnka do pasteryzacji i zalej letnią wodą, do ¾ wysokości słoików.

Słoiki podgrzewaj, ale nie doprowadź wody do wrzenia, przez około 25 minut.

Następnie ustaw słoiki do góry dnem, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na czerwoną kapustę do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat czerwonej kapusty do słoików

Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory na zimę, ta sałatka z czerwonej kapusty do słoików, wymaga trochę czasu i pracy. Długi czas przygotowana jest spowodowany głównie przez solenie warzyw, które powinno trwać nawet 3 godziny.

Taka sałatka z kapusty czerwonej do słoików świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Pomoże Ci zwiększyć ilość spożywanych w ciągu dnia warzyw. Zalecana minimalna ilość warzyw i owoców w diecie powinna wynosić co najmniej 400-500 g. Może to wydaje Ci się dużą ilością, ale 500 g, to jedynie 3 średniej wielkości pomidory lub 2 duże jabłka.

Warto wykorzystać ten przepis na czerwoną kapustę do słoików, ponieważ jest ona zdrowym dodatkiem do potraw. Czerwona kapusta wyróżnia się swoim czerwono-fioletowym kolorem, który jest spowodowanym obecnością w niej antocyjanów, które mają działanie przeciwutleniające. Sama surowa czerwona kapusta ma jedynie 31 kcal w 100 g, więc jest dobrym wyborem dla osób chcących zmniejszyć swoją masę ciała.

Niewielkim minusem kapusty są zawarte w niej substancje goitrogenne, czyli wolotwórcze. Są to antyodżywcze związki, które hamują wchłanianie składników odżywczych. Mają istotne znaczenie dla osób cierpiących na choroby tarczycy, ponieważ mogą wiązać się z jodem i przez to hamować syntezę hormonów tarczycy. Mimo wszystko nie jest zalecana ich całkowita eliminacja a jedynie ograniczenie spożycia warzyw kapustnych. To znaczy, że nie należy ich jeść codziennie, w dużych ilościach, ale jak zjesz od czasu do czasu kapustę to nic złego się nie stanie. Dodatkowo zawartość substancji wolotwórczych zmniejsza się pod wpływem rozdrabniania i gotowania, dlatego pokrojone i ugotowane warzywa kapustne nie są niczym złym, nawet dla osób z problemami z tarczycą.

Jeżeli wahasz się, czy zrobić tę pyszną sałatkę z czerwonej kapusty do słoików, to przypomnę Ci jeszcze, że przeróżne przetwory na zimę pomagają nie tylko dbać o zdrowie, ale także o pieniądze. Zimą warzywa stają się droższe niż w trakcie sezonu ich zbioru, więc jeżeli kupisz je, gdy są tańsze i zamkniesz w słoikach, to oszczędzisz, wykorzystując je zimą, zamiast kupować warzywa w wyższych cenach.

Alergeny w czerwonej kapuście do słoików

Lista alergenów dla czerwonej kapusty do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czerwoną kapustę do słoików

Wartości odżywcze czerwonej kapusty do słoików

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
58.14
465.09
Białko (g)
1.20
9.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
14.32
114.56
Węglowodany przyswajalne (g)
12.32
98.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
16.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
0.17
1.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.77
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.55
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A (µg (mcg))
164.44
1315.53
Witamina B6 (mg)
0.17
1.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
37.47
299.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.17
1.39
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.45
Ryboflawina (mg)
0.06
0.47
Niacyna (mg)
0.43
3.45
Foliany (µg (mcg))
17.08
136.65
Beta karoten (µg (mcg))
1702.80
13622.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód (mg)
28.17
225.39
Potas (mg)
223.43
1787.43
Wapń (mg)
36.71
293.71
Fosfor (mg)
28.57
228.57
Magnez (mg)
13.35
106.83
Żelazo (mg)
0.58
4.64
Cynk (mg)
0.20
1.61
Miedź (mg)
0.03
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny czerwonej kapusty do słoików 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czerwonej kapusty do słoików

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
2000 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 2000 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Koszt składników
18.00