Przepis na czerwoną kapustę do słoików krok po kroku
- Kapusta czerwona 2000 g
- Cebula 500 g
- Marchewka 500 g
- Cukier 220 g 1 szklanka
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj.
Cebulę pokrój w półplasterki a marchew zetrzyj na tarce.
Warzywa posyp 3 łyżkami soli, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 2-3 godziny.
Po tym czasie w dużym garnku, przygotuj zalewę z 0,5 litra wody, octu, szklanki cukru, 1 ziarenek pieprzu, 10 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego.
Podgrzewaj zalewę mieszając, aż cukier się rozpuści.
Do gotującej się zalewy wrzuć warzywa i gotuj około 15 minut.
W międzyczasie przygotuj słoiki i garnek do pasteryzacji.
Na dno garnka wyłóż wierzchnie liście kapusty, które zdjęłam na początku, lub ściereczkę.
Słoiki napełnij kapustą, przetrzyj gwint słoika i dokładnie zakręć.
Włóż słoiki do garnka do pasteryzacji i zalej letnią wodą, do ¾ wysokości słoików.
Słoiki podgrzewaj, ale nie doprowadź wody do wrzenia, przez około 25 minut.
Następnie ustaw słoiki do góry dnem, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Kimchi
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatki

(liczba kalorii)
Czerwona kapusta do słoików - cechy przepisu
Więcej o czerwonej kapuście do słoików
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałaś się jak zrobić czerwoną kapustę do słoików, to ten przepis jest dla Ciebie. Jak prawie wszystkie przetwory na zimę, ta sałatka z czerwonej kapusty do słoików, wymaga trochę czasu i pracy. Długi czas przygotowana jest spowodowany głównie przez solenie warzyw, które powinno trwać nawet 3 godziny.
Taka sałatka z kapusty czerwonej do słoików świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Pomoże Ci zwiększyć ilość spożywanych w ciągu dnia warzyw. Zalecana minimalna ilość warzyw i owoców w diecie powinna wynosić co najmniej 400-500 g. Może to wydaje Ci się dużą ilością, ale 500 g, to jedynie 3 średniej wielkości pomidory lub 2 duże jabłka.
Warto wykorzystać ten przepis na czerwoną kapustę do słoików, ponieważ jest ona zdrowym dodatkiem do potraw. Czerwona kapusta wyróżnia się swoim czerwono-fioletowym kolorem, który jest spowodowanym obecnością w niej antocyjanów, które mają działanie przeciwutleniające. Sama surowa czerwona kapusta ma jedynie 31 kcal w 100 g, więc jest dobrym wyborem dla osób chcących zmniejszyć swoją masę ciała.
Niewielkim minusem kapusty są zawarte w niej substancje goitrogenne, czyli wolotwórcze. Są to antyodżywcze związki, które hamują wchłanianie składników odżywczych. Mają istotne znaczenie dla osób cierpiących na choroby tarczycy, ponieważ mogą wiązać się z jodem i przez to hamować syntezę hormonów tarczycy. Mimo wszystko nie jest zalecana ich całkowita eliminacja a jedynie ograniczenie spożycia warzyw kapustnych. To znaczy, że nie należy ich jeść codziennie, w dużych ilościach, ale jak zjesz od czasu do czasu kapustę to nic złego się nie stanie. Dodatkowo zawartość substancji wolotwórczych zmniejsza się pod wpływem rozdrabniania i gotowania, dlatego pokrojone i ugotowane warzywa kapustne nie są niczym złym, nawet dla osób z problemami z tarczycą.
Jeżeli wahasz się, czy zrobić tę pyszną sałatkę z czerwonej kapusty do słoików, to przypomnę Ci jeszcze, że przeróżne przetwory na zimę pomagają nie tylko dbać o zdrowie, ale także o pieniądze. Zimą warzywa stają się droższe niż w trakcie sezonu ich zbioru, więc jeżeli kupisz je, gdy są tańsze i zamkniesz w słoikach, to oszczędzisz, wykorzystując je zimą, zamiast kupować warzywa w wyższych cenach.
Wartości odżywcze czerwonej kapusty do słoików
Energia i białka
(800g)
Węglowodany w czerwonej kapuście do słoików
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Witaminy w przepisie na czerwoną kapustę do słoików
(800g)
Składniki mineralne w przepisie na czerwoną kapustę do słoików
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w czerwonej kapuście do słoików
Lista alergenów dla czerwonej kapusty do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czerwoną kapustę do słoików