Przepis na czereśnie w słoiku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, słoiki, ściereczka

Czereśnie umyj i wydryluj.

Wsyp do słoików czereśnie (3/4 wysokości słoików).

Dodaj po 2 łyżki cukru.

Wlej do słoików zimną wodę (zostaw około 2 cm od wieczka).

Słoiki dobrze zakręć.

Na dno garnka włóż ścierkę i ułóż w odstępach zakręcone słoiki.

Wlej do garnka wodę w 3/4 wysokości słoików.

Gotuj wszystko na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut od momentu, w którym woda zaczęła wrzeć.

Po pasteryzacji wyjmij od razu gorące słoiki i ułóż je wieczkiem do dołu.

Ostudź tak słoiki.

Po ostudzeniu sprawdź wieczka. Jeśli któreś się nie zassało, należy powtórzyć pasteryzację.

Czereśnie w słoiku
Czereśnie w słoiku
Koszt przygotowania dania
30.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
344 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Czereśnie w słoiku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o czereśniach w słoiku

Kompot z czereśni na zimę? Nie wiesz ile cukru dać i jak zrobić czereśnie w słoiku? Sprawdź to. Czereśnie w słoiku są świetnym pomysłem na owoce drylowane w kompocie do picia. Przepis na czereśnie w słoiku na zimę jest bardzo prosty i szybki. Taki pomysł na napój na zimę jest dobrym sposobem na przedłużenie trwałości owoców w zalewie. Czereśnie w słoiku sprawdzą się jako owocowy napój na gorąco (rozgrzeje w zimie) i na zimno (ochłodzi latem). Czereśnie możesz zjeść same albo wykorzystać do zrobienia ciasta lub deseru.

Czereśnie w słoiku to smaczny pomysł na owoce w kompocie na zimę (i nie tylko na zimę). Zalewa do czereśni robi się sama podczas pasteryzowania słoików. Zalewa bowiem to tylko i wyłącznie woda i cukier, które dodajesz bezpośrednio do słoika. Przepis na czereśnie w słoiku robi się stosunkowo szybko, aczkolwiek drylowanie czereśni zajmuje dłuższą chwilę. Jak zrobisz czereśnie w słoiku, drylowane owoce nie muszą się zmarnować. Są pyszne do jedzenia solo, ale też doskonałe do wszelkiego rodzaju deserów. Ciasta, kaszki czy placuszki z dodatkiem czereśni z kompotu są świetnym rozwiązaniem, który sprawdzi się w słodkich potrawach.

Jak zrobić czereśnie w słoiku? Ile cukru potrzeba? Zacznij od umycia i wydrylowania owoców. Do przepisu na czereśnie w słoiku owoce można zostawić w całości lub przekroić na pół. Następnie włóż owoce do słoików, dodaj cukier oraz wlej zimną wodę. Czereśnie w słoiku powinny być pasteryzowane przez 20 minut od momentu wrzenia wody w garnku. Po pasteryzacji, od razu należy wyjąć gorące słoiki i postawić do góry dnem, by ostygły. Po ostudzeniu wieczko powinno się zassać. Oznacza to, że czereśnie w słoiku są dobrze zabezpieczone. Gdyby jednak zakrętka się nie zassała, słoiki ponownie powinny być pasteryzowane. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że kompot z czereśni na zimę będzie można dłużej przechować.

To, ile cukru dodać do owoców, zależy od własnych upodobań. Czereśnie to słodkie owoce, więc duża ilość cukru nie jest konieczna. Czasem zdarzają się owoce mniej słodkie – wtedy warto dodać większą ilość cukru (około pół łyżki cukru).

Czereśnie do kompotu warto wydrylować. Zajmuje to więcej czasu, ale to zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Zostawienie pestek w owocach sprawi, że z czasem przechowywania czereśni w zalewie, kompot staje się gorszy w smaku – jest bardziej gorzki. Drylowanie owoców ma także dużą zaletę – możesz jeść owoce od razu i nie bać się pestek.

*Podczas pasteryzacji pamiętaj, by słoiki nie dotykały siebie nawzajem, nie mogą też stykać się z garnkiem.

Wartości odżywcze czereśni w słoiku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kalorie)
146.48 kcal
344.23 kcal
Białko
0.79 g
1.85 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.03 mg

Węglowodany w czereśniach w słoiku

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany
37.67 g
88.53 g
Węglowodany przyswajalne
36.12 g
84.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.56 g
3.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz
0.23 g
0.54 g
Tłuszcze nasycone
0.16 g
0.37 g
Tłuszcze nienasycone
0.07 g
0.17 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na czereśnie w słoiku

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A
2.22 µg (mcg)
5.22 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.19 mg
12.19 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.12 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.06 mg
Niacyna
0.11 mg
0.26 mg
Foliany
2.96 µg (mcg)
6.96 µg (mcg)
Beta karoten
28.15 µg (mcg)
66.15 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na czereśnie w słoiku

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód
0.26 mg
0.61 mg
Potas
164.96 mg
387.66 mg
Wapń
9.89 mg
23.24 mg
Fosfor
15.56 mg
36.56 mg
Magnez
8.15 mg
19.15 mg
Żelazo
0.28 mg
0.66 mg
Cynk
0.05 mg
0.13 mg
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny czereśni w słoiku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czereśniach w słoiku

Lista alergenów dla czereśni w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czereśnie w słoiku

Cena przygotowania czereśni w słoiku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czereśnie
1000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1000 g
Cukier
350 g
po 2 łyżki do każdego słoika
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na czereśnie w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób