Czekoladowo-orzechowy pudding z kaszy jaglanej z owocami
- Kasza jaglana (90 g)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone (500 ml)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Erytrytol (40 g)
- Czekolada mleczna - wegańska (50 g)
- Borówka amerykańska (150 g)
- Masło orzechowe (50 g)
Przepis na czekoladowo-orzechowy pudding z kaszy jaglanej z owocami krok po kroku
Kaszę umieść w misce, zalej zimną wodą ponad jej poziom i pozostaw na godzinę.
Po godzinie odlej wodę, kaszę wyłóż na sitko i przelej zimną wodą.
Włóż kaszę do garnka i wlej mleko. Dodaj erytrytol i kakao. Zagotuj.
Gotuj do miękkości kaszy (pod przykryciem). Pod koniec dodaj połowę czekolady i rozpuść ją. Wymieszaj.
Ugotowaną kaszę zblenduj z masłem orzechowym na gładką masę.
Nakładaj pudding do miseczki, udekoruj owocami i posiekaną czekoladą.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat czekoladowo-orzechowego puddingu z kaszy jaglanej z owocami
Masz ochotę na pyszny i zdrowy deser, który jest dobry na drugie śniadanie albo na podwieczorek? Spróbuj ten najlepszy pudding z kaszy jaglanej dla dziecka. W końcu kto nie przepada za czekoladowym budyniem? Przepis na pudding z kaszy jaglanej ma też orzechową nutę. Jest on z dodatkiem borówek i czekolady. Otrzymujesz zdrowy posiłek idealny nie tylko dla dzieci. Jest lekkostrawny, ale zarazem ma też niski indeks glikemiczny. Jak zrobisz pudding z kaszy jaglanej, możesz mieć dobry, wegański i bezglutenowy deser dla całej rodziny.
Pudding z kaszy jaglanej jest prosty, pyszny, a jego smak bardzo przypomina zwykły budyń. To danie dobre dla dzieci i dla osoby starszej. Jak zrobić pudding z kaszy jaglanej? Na początku należy przygotować kaszę jaglaną. Dla niektórych może ona być gorzkawa. Jest prosty sposób, w jaki można usunąć goryczkę. Najlepiej jest zalać kaszę jaglaną zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie trzeba przepłukać ją pod zimną, świeżą wodą. Po tym czasie przepis na pudding z kaszy jaglanej można zacząć gotować z dodatkiem napoju roślinnego, kakao oraz erytrytolu. Najlepiej gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza będzie miękka. Warto od czasu do czasu pomieszać, by się nic nie przypaliło. Pod koniec gotowania wrzuć połowę czekolady i poczekaj, aż się rozpuści. Jak już czekolada się roztopi zblenduj kaszę wraz z masłem orzechowym. Najlepiej jest miksować dosyć długo, by powstała bardzo gładka konsystencja, taka jak budyń. Pozostało już tylko nałożyć pudding do miseczki, ozdobić pokruszoną czekoladą oraz dodać owoce.
Pudding z kaszy jaglanej jest zdrowym, a ponadto pysznym daniem. Może zastąpić deser. Dobry na podwieczorek lub na inny posiłek. Jak zrobić pudding z kaszy jaglanej, by był całkowicie wegański? By tak się stało, trzeba do przepisu na pudding z kaszy jaglanej wykorzystać specjalną, wegańską czekoladę. Poza napojem migdałowym sprawdzi się napój z orzechów nerkowca albo kokosowy. Jeśli natomiast nie jesteś weganem pudding z kaszy jaglanej wyjdzie dobry też na zwykłym mleku.
Pudding z kaszy jaglanej jest odpowiednim deserem dla osób na diecie bezglutenowej. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc może być stosowana w celiakii i nietolerancji tego białka. Dodatek orzechów sprawia, że pudding staje się zdrowym posiłkiem. Dostarcza się bowiem dobre kwasy tłuszczowe. Warto jeść kaszę jaglaną, ponieważ jest niezwykle wartościowym produktem. Może być jedzony na śniadania, drugie śniadania, podwieczorki czy kolację. Pora dnia nie ma większego znaczenia, jeśli chcesz dostarczyć do organizmu coś wartościowego.
Alergeny w czekoladowo-orzechowym puddingu z kaszy jaglanej z owocami
Lista alergenów dla czekoladowo-orzechowego puddingu z kaszy jaglanej z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masło orzechowe
Wartości odżywcze czekoladowo-orzechowego puddingu z kaszy jaglanej z owocami
Przepis na pudding z kaszy jaglanej jest zdrowy i lekkostrawny. Jest wegański, pod warunkiem użycia czekolady wegańskiej. Bez dodatku cukru.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.