Czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami
- Masło (125 g)
- Cukier (240 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt naturalny 2% (250 g)
- Mąka pszenna typ 550 (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (8 g)
- Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki (10 g)
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
- Śliwki (450 g)
- Wiórki kokosowe (50 g)
Przepis na czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami krok po kroku
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Śliwki umyj i przekrój na pół. Usuń pestki.
Roztop masło w garnuszku na małym ogniu - nie spal. Ostudź.
Mikserem ubij jajka razem z cukrem aż powstanie puszysta piana. Dodaj do tego jogurt i aromat. Wymieszaj łyżką.
Do masy dodaj mąkę, kakao, wiórki, proszek do pieczenia, sodę i łagodnie wymieszaj do połączenia składników.
Jako ostatnie dodaj roztopione masło i wymieszaj łyżką aż wszystko ładnie się połączy.
Wlej masę do tortownicy. Na wierzch wyłóż śliwki. Połóż owoce przekrojoną stroną do góry.
Piecz w piekarniku w 165 stopniach Celsjusza do suchego patyczka, około 45 minut.
Gdy ciasto wystygnie posyp je cukrem pudrem.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat czekoladowo-kokosowego ciasta jogurtowego ze śliwkami
Przepyszne ciasto śliwkowe o smaku czekoladowo-kokosowym to istne niebo w gębie. Ciasto to jest szybkie. Wprost idealne dla fanów smaku kokosowego. Musisz spróbować tej wersji przepisu na placka śliwkowego z kokosem i czekoladą. Chrupiący wierzch z wilgotnym wnętrzem kusi by spróbować tego deseru. By wykonać to ciasto użyj prawdziwego kakao. Alternatywą jest wykorzystanie stopionej tabliczki czekolady. Świetnie smakuje posypane cukrem pudrem.
Alergeny w czekoladowo-kokosowym cieście jogurtowym ze śliwkami
Lista alergenów dla czekoladowo-kokosowego ciasta jogurtowego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze czekoladowo-kokosowego ciasta jogurtowego ze śliwkami
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.