Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Cukier (40 g)
- Miód (40 g)
- Budyń (proszek) - czekoladowy (90 g)
- Masło (5 g)
- Maliny (100 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na czekoladowe placuszki twarogowe z malinami krok po kroku
Na początku zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij aż piana będzie sztywna.
Do sera dodaj budyń, cukier oraz żółtka. Blenderem dokładnie zblenduj wszystko na masę bez grudek.
Ubite białka dodaj do masy, wymieszaj łyżką dokładnie.
Na patelnię dodaj masło, rozgrzej dobrze i wykładaj po 1 łyżce masy robiąc niewielkie okrągłe placki. Smaż na niewielkim ogniu i pod przykrywką. Jak już placki będą ścięte przekręć na drugą stronę uważając by nie zrobić tego za wcześnie. Po kilku minutach placuszki będą gotowe.
Ułóż placuszki na talerzyku, posyp świeżymi malinami i polej miodem pszczelim.
-
Placuszki twarogowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Placuszki z serka wiejskiego
-
Małdrzyki
-
Placuszki serowe
-
Placki twarogowe fit
-
Placuszki z serkiem waniliowym
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placuszki z borówkami
-
Placuszki z serka waniliowego
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Placuszki z twarogiem i bananem
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Placki twarogowe BLW
-
Placki z serkiem waniliowym
-
Placki z danio
-
Placuszki białkowe
-
Placki twarogowe
Więcej informacji na temat czekoladowych placuszków twarogowych z malinami
Czekolada wraz z malinami tworzą przepyszne połączenie. W tym przepisie wykorzystano dodatek budyniu. Dla dzieci takie danie będzie wręcz idealne, bo które dziecko nie lubi czekolady? Słodki i czekoladowy aromat jest przełamany kwaskowatymi malinami, dzięki którym danie nie jest mdłe.
Alergeny w czekoladowych placuszkach twarogowych z malinami
Lista alergenów dla Czekoladowych placuszków twarogowych z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze czekoladowych placuszków twarogowych z malinami
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.