Przepis na czekoladę bezglutenową krok po kroku
- Kakao 16% (proszek) 80 g 8 łyżek
- Olej kokosowy 125 ml pół szklanki
- Syrop z agawy 50 g 2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy 5 ml 1 łyżeczka
Olej kokosowy rozpuść w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
Do oleju dodaj kakao, syrop i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Czekoladę przełóż do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.
Często zadawane pytania
-
Beza pavlova
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Gofry bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Fit sernik na zimno
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe

(liczba kalorii)
Czekolada bezglutenowa - cechy przepisu
Więcej o czekoladzie bezglutenowej
Czekolada bezglutenowa to świetna opcja na pyszny, a przy tym zdrowy słodycz dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut, a zachwyca smakiem. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają słodkości, ale nie mogą sobie pozwolić na sklepowe produkty, które zwykle zawierają alergizujące białka. Ta jest od nich całkowicie wolna.
Przepis na bezglutenową czekoladę jest tak prosty, że z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkująca osoba. Całość zabiera tylko kilka minut. To danie robi się z niewielu produktów. Głównym z nich jest olej kokosowy, a także kakao. Olej kokosowy, to świetna baza dla wegańskich słodkości. Po rozpuszczeniu ma konsystencję nieco podobną do masła, a gdy zastygnie jest niezwykle gęsty. To sprawia, że całość ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej użyć do przygotowania tej czekolad gorzkiego kakao, o jak najwyższej zawartości procentowej, dzięki czemu czekolada będzie bardzo szlachetna. Do tego przepisu nie nadają się wszystkie napoje kakaowe, które można znaleźć w większych sklepach, gdyż zawartość kakao jest w nim niska, a charakteryzują się bardzo dużym dodatkiem cukru. Jeśli nie przepada się za zbyt gorzkim smakiem można do całości dodać nieco słodkiej śmietanki, która sprawi, że powstanie czekolada mleczna. Kakao jest niezwykle wartościowym składnikiem, który powinien pojawiać się w diecie. To wspaniałe źródło magnezu, ale również silnie działających antyoksydantów, które wspomagają zdrowie całego organizmu. Do czekolady dodaje się również syrop z agawy, dzięki czemu całość jest odpowiednio słodka. Zamiast niego można też użyć syropu daktylowego lub klonowego, które charakteryzują się podobną słodkością. To naprawdę wyjątkowy deser, który pozytywnie wpływa również na zdrowie. Sprawdzi się również świetnie dla dzieci.
Ta domowa gorzka czekolada jest po prostu najlepsza, to dlatego, że połączone są w niej wspaniałe składniki, które są dodatkowo łatwo dostępne. Całość jest pyszna, ale również łatwa. Ten prosty przepis pokaże ci jak zrobić bezglutenową czekoladę.
Wartości odżywcze czekolady bezglutenowej
Energia i białka
(26g)
Węglowodany w czekoladzie bezglutenowej
(26g)
Tłuszcze
(26g)
Witaminy w przepisie na czekoladę bezglutenową
(26g)
Składniki mineralne w przepisie na czekoladę bezglutenową
(26g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w czekoladzie bezglutenowej
Lista alergenów dla czekolady bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czekoladę bezglutenową