Czekolada bezglutenowa

Opublikowano: 22.11.2021 r., 13:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekolada bezglutenowa podana na kratce piekarnika.
Czekolada bezglutenowa
Czekolada bezglutenowa jest nie tylko tak samo smaczna, ale również bardzo łatwa do samodzielnego stworzenia. To dobra alternatywa dla sklepowych produktów.
Przygotowanie 20 min
Czas mrożenia 20 min
149 kcal
Kcal w porcji
26 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kakao 16% (proszek) 8 łyżek (80 g)
  • Olej kokosowy pół szklanki (125 ml)
  • Syrop z agawy 2 łyżki (50 g)
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, papier do pieczenia, rondelek, pojemnik plastikowy do mrożenia

Przepis na czekoladę bezglutenową krok po kroku

Olej kokosowy rozpuść w rondelku i zostaw do ostygnięcia.

Do oleju dodaj kakao, syrop i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Czekoladę przełóż do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na czekoladę bezglutenową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat czekolady bezglutenowej

Czekolada bezglutenowa to świetna opcja na pyszny, a przy tym zdrowy słodycz dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut, a zachwyca smakiem. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają słodkości, ale nie mogą sobie pozwolić na sklepowe produkty, które zwykle zawierają alergizujące białka. Ta jest od nich całkowicie wolna.

Przepis na bezglutenową czekoladę jest tak prosty, że z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkująca osoba. Całość zabiera tylko kilka minut. To danie robi się z niewielu produktów. Głównym z nich jest olej kokosowy, a także kakao. Olej kokosowy, to świetna baza dla wegańskich słodkości. Po rozpuszczeniu ma konsystencję nieco podobną do masła, a gdy zastygnie jest niezwykle gęsty. To sprawia, że całość ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej użyć do przygotowania tej czekolad gorzkiego kakao, o jak najwyższej zawartości procentowej, dzięki czemu czekolada będzie bardzo szlachetna. Do tego przepisu nie nadają się wszystkie napoje kakaowe, które można znaleźć w większych sklepach, gdyż zawartość kakao jest w nim niska, a charakteryzują się bardzo dużym dodatkiem cukru. Jeśli nie przepada się za zbyt gorzkim smakiem można do całości dodać nieco słodkiej śmietanki, która sprawi, że powstanie czekolada mleczna. Kakao jest niezwykle wartościowym składnikiem, który powinien pojawiać się w diecie. To wspaniałe źródło magnezu, ale również silnie działających antyoksydantów, które wspomagają zdrowie całego organizmu. Do czekolady dodaje się również syrop z agawy, dzięki czemu całość jest odpowiednio słodka. Zamiast niego można też użyć syropu daktylowego lub klonowego, które charakteryzują się podobną słodkością. To naprawdę wyjątkowy deser, który pozytywnie wpływa również na zdrowie. Sprawdzi się również świetnie dla dzieci.

Ta domowa gorzka czekolada jest po prostu najlepsza, to dlatego, że połączone są w niej wspaniałe składniki, które są dodatkowo łatwo dostępne. Całość jest pyszna, ale również łatwa. Ten prosty przepis pokaże ci jak zrobić bezglutenową czekoladę.

Alergeny w czekoladzie bezglutenowej

Lista alergenów dla czekolady bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czekoladę bezglutenową

Wartości odżywcze czekolady bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dla wszystkich, jednak nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na niską wartość odżywczą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(26g)
Energia (kcal)
574.83
149.46
Białko (g)
6.05
1.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(26g)
Węglowodany (g)
32.50
8.45
Węglowodany przyswajalne (g)
21.08
5.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
11.42
2.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(26g)
Tłuszcz (g)
53.73
13.97
Tłuszcze nasycone (g)
48.33
12.56
Tłuszcze nienasycone (g)
5.40
1.40
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(26g)
Witamina A (µg (mcg))
1.54
0.40
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.27
0.85
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.01
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.03
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
0.21
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.62
4.06
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.08
4.70
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(26g)
Sód (mg)
7.23
1.88
Potas (mg)
469.69
122.12
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.06
10.42
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
226.04
58.77
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
153.73
39.97
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.31
1.12
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.11
0.55
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
1.17
0.30
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czekolady bezglutenowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czekolady bezglutenowej

Koszt składników
26.25
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kakao 16% (proszek)
80 g
8 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Olej kokosowy
125 ml
pół szklanki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 125 ml
Syrop z agawy
50 g
2 łyżki
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Koszt składników
26.25