Przepis na czebureki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska, wałek, miska

W misce wymieszaj mąkę ze spirytusem, sporą szczyptą soli i 1,25 szklanki ciepłej wody.

Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw aby odpoczęło.

W drugiej misce połącz mięso z 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, drobno posiekaną cebulą i 1 szklanką wody.

Ciasto podziel na 6 części, każdą rozwałkuj w okrąg. Na połowę połóż część farszu i zlep w pieróg. Postąp tak z każdym kawałkiem ciasta.

Na patelni rozgrzej olej.

Na patelnię połóż pieróg i smaż na średnim ogniu z każdej strony na złoto przez 4-5 minut.

Czebureki podane na drewnianej desce z papierem do pieczenia
Czebureki
Koszt przygotowania dania
12.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
770 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
80

Czebureki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o czeburekach

Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone na oleju. Przepis na to danie wywodzi się z tatarskiej kuchni tradycyjnej, obecnie jest on znany również w kuchni tureckiej, gruzińskiej czy armeńskiej.

Ukraińskie pierogi z mięsem mielonym wykonywane są z surowego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego lub ich mieszanki. Dzięki użyciu surowego mięsa do farszu, podczas smażenie w pierogu wytwarza się delikatny bulion. Między innymi przez to czebureki najlepiej smakują kiedy są świeże i ciepłe. Inaczej, powstały bulion wsiąknie w ciasto, które nie będzie już soczyste i chrupiące. Przepis na ciasto na czebureki jest bardzo łatwy, składa się dosłownie z kilku składników. Ważnym elementem przygotowania ciasta jest użycie mąki o niskim typie, na przykład mąki tortowej o typie 450. Dzięki użyciu mąki o niskim typie ciasto będzie delikatne i soczyste a jego wierzch będzie chrupiący. Aby ciasto ciągnęło mocno tłuszczu, zawsze należy smażyć na mocno rozgrzanym oleju. W ciastach wchłanianie oleju ogranicza także dodatek wysokoprocentowego alkoholu, na przykład spirytusu. Pierogi smażone mogą być wykonane z ciasta drożdżowego, będą one jeszcze bardziej puszyste, delikatne i sycące. Oprócz wersji mięsnej, znana jest także wersja wegetariańska. Czebureki z serem wykonywane są z białego sera twarogowego. Farsz może być z dodatkiem szpinaku, pomidorów suszonych lub być wykonany z samego sera. Wersja czebureków z serem przypominam w smaku chaczapuri. Aby urozmaicić smak czebureków, do farszu z mięsem mielonym, możesz dodać różne zioła i przyprawy. Idealnie sprawdzi się czosnek, papryka słodka, kolendra, majeranek czy natka pietruszki. Przepis na czebureki jest łatwy w przygotowaniu, daje możliwość eksperymentowania ze smakiem ale wymaga odrobiny czasu.

Czebureki to fantastyczne danie kuchni ukraińskiej oraz rosyjskiej. Sprawdzi się jako obiad, kolacja lub w mniejszej formie jako przystawka czy przekąska.

Wartości odżywcze czebureków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
308.06 kcal
770.15 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
14.80 g
36.99 g
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.10 g
12.76 g
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.69 g
24.24 g
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.43 g
18.59 g
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.26 g
5.65 g
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na czebureki

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tiamina
0.69 mg
1.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na czebureki

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
27.44 mg
68.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
188.39 mg
470.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
117.26 mg
293.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.22 mg
8.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czebureków 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czeburekach

Lista alergenów dla czebureków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania czebureków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
405 g
3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 405 g
Spirytus
12 ml
1 łyżka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 12 ml
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
68.30
Jak oceniasz przepis na czebureki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób