Przepis na czebureki krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 405 g 3 szklanki
- Spirytus 12 ml 1 łyżka
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
- Cebula 100 g 1 duża sztuka
- Olej rzepakowy 48 ml 4 łyżki
W misce wymieszaj mąkę ze spirytusem, sporą szczyptą soli i 1,25 szklanki ciepłej wody.
Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw aby odpoczęło.
W drugiej misce połącz mięso z 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, drobno posiekaną cebulą i 1 szklanką wody.
Ciasto podziel na 6 części, każdą rozwałkuj w okrąg. Na połowę połóż część farszu i zlep w pieróg. Postąp tak z każdym kawałkiem ciasta.
Na patelni rozgrzej olej.
Na patelnię połóż pieróg i smaż na średnim ogniu z każdej strony na złoto przez 4-5 minut.

(liczba kalorii)
Czebureki - cechy przepisu
Więcej o czeburekach
Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone na oleju. Przepis na to danie wywodzi się z tatarskiej kuchni tradycyjnej, obecnie jest on znany również w kuchni tureckiej, gruzińskiej czy armeńskiej.
Ukraińskie pierogi z mięsem mielonym wykonywane są z surowego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego lub ich mieszanki. Dzięki użyciu surowego mięsa do farszu, podczas smażenie w pierogu wytwarza się delikatny bulion. Między innymi przez to czebureki najlepiej smakują kiedy są świeże i ciepłe. Inaczej, powstały bulion wsiąknie w ciasto, które nie będzie już soczyste i chrupiące. Przepis na ciasto na czebureki jest bardzo łatwy, składa się dosłownie z kilku składników. Ważnym elementem przygotowania ciasta jest użycie mąki o niskim typie, na przykład mąki tortowej o typie 450. Dzięki użyciu mąki o niskim typie ciasto będzie delikatne i soczyste a jego wierzch będzie chrupiący. Aby ciasto ciągnęło mocno tłuszczu, zawsze należy smażyć na mocno rozgrzanym oleju. W ciastach wchłanianie oleju ogranicza także dodatek wysokoprocentowego alkoholu, na przykład spirytusu. Pierogi smażone mogą być wykonane z ciasta drożdżowego, będą one jeszcze bardziej puszyste, delikatne i sycące. Oprócz wersji mięsnej, znana jest także wersja wegetariańska. Czebureki z serem wykonywane są z białego sera twarogowego. Farsz może być z dodatkiem szpinaku, pomidorów suszonych lub być wykonany z samego sera. Wersja czebureków z serem przypominam w smaku chaczapuri. Aby urozmaicić smak czebureków, do farszu z mięsem mielonym, możesz dodać różne zioła i przyprawy. Idealnie sprawdzi się czosnek, papryka słodka, kolendra, majeranek czy natka pietruszki. Przepis na czebureki jest łatwy w przygotowaniu, daje możliwość eksperymentowania ze smakiem ale wymaga odrobiny czasu.
Czebureki to fantastyczne danie kuchni ukraińskiej oraz rosyjskiej. Sprawdzi się jako obiad, kolacja lub w mniejszej formie jako przystawka czy przekąska.
Wartości odżywcze czebureków
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w czeburekach
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na czebureki
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na czebureki
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w czeburekach
Lista alergenów dla czebureków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)