Czeburaki
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (450 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Olej rzepakowy - do ciasta i do smażenia (1080 ml)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (50 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na czeburaki krok po kroku
Mąkę przesiej do dużej miski.
Do mniejszej miseczki przełóż żółtko jaja, dodaj do niego szczyptę soli i wymieszaj widelcem.
Żółtko i pół szklanki wody dodaj do mąki, wymieszaj.
Następnie do masy dodaj 80 ml oleju rzepakowego i ponownie dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż a stolnicę i wygniataj dłońmi, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do 30-60 minut.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Do miski przełóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Farsz dokładnie wymieszaj - jeśli jest zbyt suchy, dodaj do niego odrobinę zimnej wody i ponownie wymieszaj.
Ciasto podziel na 12 części i z każdej uformuj małe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek.
Na połowę każdego placka nałóż porcję farszu, przykryj drugą częścią ciasta i ściśnij widelcem wolne brzegi.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim czeburaki, aż będą złote z obu stron.
Usmażone pierogi odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Gotowe czeburaki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat czeburaków
Czeburaki to pyszne danie, które warto przygotować nie tylko od święta. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacyjne. Te smażone pierożki możesz przygotować z różnymi farszami. Możesz faszerować je serem, ziemniakami, grzybami, kapustą czy jajkami. Do smażenia możesz wykorzystać olej roślinny, jednak tradycyjnie czeburaki smażone są na tłuszczu zwierzęcym. Do przygotowania potraw potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, żółtka jaj, olej rzepakowy, mięso mielone, cebula, natka pietruszki, sól oraz pieprz.
A jak przygotować te pyszne, smażone pierożki? Mąkę przesiej do dużej miski. Do mniejszej miseczki przełóż żółtko jaja, dodaj do niego szczyptę soli i wymieszaj widelcem. Żółtko i pół szklanki wody dodaj do mąki, wymieszaj. Do masy dodaj 80 ml oleju rzepakowego i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż a stolnicę i wygniataj dłońmi, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do 30-60 minut. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę pokrojoną w kostkę i posiekaną natkę pietruszki. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto podziel na 12 części i z każdej uformuj małe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek. Na połowę każdego placka nałóż porcję farszu, przykryj drugą częścią ciasta i ściśnij widelcem wolne brzegi. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim czeburaki, aż będą złote z obu stron.
Do zrobienia mięsa mielonego najczęściej sięgamy po łopatkę wieprzową. Zawiera oraz nasycone kwasy tłuszczowe, oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Magnez natomiast wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w procesach budowy kości oraz zębów.
Podsumowując wiesz już jak zrobić pyszne pierogi smażone z farszem mięsnym. Jeśli masz ochotę możesz zrobić je również z warzywami - wersja wegetariańska jest równie smaczna. Produkty niezbędne do wykonania czeburaków dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w czeburakach
Lista alergenów dla czeburaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze czeburaków
Czeburaki to wysokokaloryczne przekąski, które warto spożywać z umiarem. Możesz przygotować je w wersji "odchudzonej" w piekarniku - jednak nie będą mocno chrupiące jak te smażone.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.