Czachochbili
- Udko kurczaka ze skórą (1200 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Cebula 3 duże sztuki (300 g)
- Ocet jabłkowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na czachochbili krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
Rozgrzej olej rzepakowy w garnku i zeszklij cebulę.
Umieść w garnku udka z kurczaka wlej szklankę wody i gotuj do odparowania wody.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pomidory z puszki i szklankę wody.
Gotuj na wolnym ogniu przez 50-55 minut.
Pod koniec gotowania dodaj majeranek, paprykę ostrą i ocet.
Posiekaj bazylię, kolendrę, natkę pietruszki i koper, dodaj do kurczaka i wymieszaj.
Więcej informacji na temat czachochbili
Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania są przygotowywane z wielkim sercem. Przepis na czachochbili jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, pomidory w puszce, cebula, czosnek, ocet jabłkowy, bazylia, kolendra, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka ostra, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić czachochbili? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Rozgrzej olej rzepakowy w garnku i zeszklij cebulę. Umieść w garnku udka z kurczaka wlej szklankę wody i gotuj do odparowania wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pomidory z puszki. Gotuj na wolnym ogniu przez 50-55 minut. Pod koniec gotowania dodaj majeranek, paprykę ostrą i ocet. Posiekaj bazylię, kolendrę, natkę pietruszki i koper, dodaj do kurczaka i wymieszaj. Podawaj z sosem w towarzystwie świeżego pieczywa lub gotowanych ziemniaków.
Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso z kurczaka jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, ma także niską kaloryczność ogółem. Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne w smaku, dlatego można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Pamiętaj, aby zawsze wybierać mięso hodowane bez dodatku antybiotyków. Nie kupujmy mięsa z chowu przemysłowego, jest ono niezdrowe, a warunki życia zwierząt są bardzo złe. Pomidory w puszce są bardzo dobrym pomysłem na przyspieszenie pracy w kuchni. Pomidory są bardzo popularnym owocem na całym świecie. Najczęściej podaje się je w wersji wytrawnej, choć mogą być one podawane na słodko jako dodatek do ciasta lub jako konfitura.
Podsumowując czachochbili to doskonałe aromatyczne danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Duszony w pomidorach kurczak jest bardzo miękki i można go podać w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa. Danie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w czachochbili
Lista alergenów dla czachochbili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
W przepisie na czachochbili nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża
Wartości odżywcze czachochbili
Czachochbili to danie zawierające bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie jest nisko kaloryczne i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Może być dobrym pomysłem na obiad dla osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(480g)
Węglowodany
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy
(480g)
Składniki mineralne
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.