Czachochbili

Opublikowano: 20.12.2021 r., 9:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czachochbili podane w czarnym garnuszku ozdobnym. Dookoła leżą kromki pieczywa.
Czachochbili
Czachochbili to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanego kurczaka w sosie pomidorowym. Koniecznie wypróbuj przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 80 min
760 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (1200 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Ocet jabłkowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, kolendra świeża, papryka ostra, czosnek, koper, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na czachochbili krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.

Rozgrzej olej rzepakowy w garnku i zeszklij cebulę.

Umieść w garnku udka z kurczaka wlej szklankę wody i gotuj do odparowania wody.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pomidory z puszki i szklankę wody.

Gotuj na wolnym ogniu przez 50-55 minut.

Pod koniec gotowania dodaj majeranek, paprykę ostrą i ocet.

Posiekaj bazylię, kolendrę, natkę pietruszki i koper, dodaj do kurczaka i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na czachochbili
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat czachochbili

Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania są przygotowywane z wielkim sercem. Przepis na czachochbili jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, pomidory w puszce, cebula, czosnek, ocet jabłkowy, bazylia, kolendra, natka pietruszki, koper, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka ostra, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić czachochbili? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra. Rozgrzej olej rzepakowy w garnku i zeszklij cebulę. Umieść w garnku udka z kurczaka wlej szklankę wody i gotuj do odparowania wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pomidory z puszki. Gotuj na wolnym ogniu przez 50-55 minut. Pod koniec gotowania dodaj majeranek, paprykę ostrą i ocet. Posiekaj bazylię, kolendrę, natkę pietruszki i koper, dodaj do kurczaka i wymieszaj. Podawaj z sosem w towarzystwie świeżego pieczywa lub gotowanych ziemniaków.

Mięso z kurczaka jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso z kurczaka jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, ma także niską kaloryczność ogółem. Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne w smaku, dlatego można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Pamiętaj, aby zawsze wybierać mięso hodowane bez dodatku antybiotyków. Nie kupujmy mięsa z chowu przemysłowego, jest ono niezdrowe, a warunki życia zwierząt są bardzo złe. Pomidory w puszce są bardzo dobrym pomysłem na przyspieszenie pracy w kuchni. Pomidory są bardzo popularnym owocem na całym świecie. Najczęściej podaje się je w wersji wytrawnej, choć mogą być one podawane na słodko jako dodatek do ciasta lub jako konfitura.

Podsumowując czachochbili to doskonałe aromatyczne danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Duszony w pomidorach kurczak jest bardzo miękki i można go podać w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub świeżego pieczywa. Danie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w czachochbili

Lista alergenów dla czachochbili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

W przepisie na czachochbili nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze czachochbili

na 100g gotowej potrawy

Czachochbili to danie zawierające bardzo dużą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie jest nisko kaloryczne i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Może być dobrym pomysłem na obiad dla osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
158.45
760.55
Białko (g)
8.77
42.12
Fenyloalanina (mg)
0.32
1.56
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
3.65
17.51
Węglowodany przyswajalne (g)
2.81
13.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
4.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
12.12
58.18
Tłuszcze nasycone (g)
3.32
15.94
Tłuszcze nienasycone (g)
8.80
42.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.00
28.78
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.80
13.46
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.14
Cholesterol (mg)
45.93
220.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
17.45
83.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.04
19.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.24
Witamina E (mg)
0.41
1.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.83
66.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.75
13.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.60
41.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
42.59
204.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
103.27
495.70
Potas (mg)
215.63
1035.04
Wapń (mg)
18.56
89.11
Fosfor (mg)
90.76
435.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.26
82.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
3.83
Cynk (mg)
0.84
4.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czachochbili 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czachochbili

Koszt składników
45.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 1200 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ocet jabłkowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Koszt składników
45.60