Przepis na cytrynówkę z miodem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny, miód
To będzie niezbędne
tarka, sitko, słoik 500 ml, słoik 2l

Cytryny dokładnie umyj i wyszoruj, tak by pozbyć się wosku.

Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach. Staraj się zetrzeć tylko żółtą część skórki.

Startą żółtą skórkę umieść w słoiku o pojemności 0,5 l i wlej do niego 250 ml spirytusu. Odstaw na 24 godziny.

Następnego dnia pozostałe cytryny wyciśnij, tak by powstało 250 ml soku.

Sok przecedź przez gęste sito do dwulitrowego słoika.

Do soku dolej szklankę przegotowanej wody w temperaturze 30 st. C. Dodaj miód i wymieszaj, aż miód się rozpuści.

Wlej pozostały spirytus do soku z wodą i miodem. Oba słoiki odstaw na przynajmniej jedną dobę.

Po tym czasie odcedź skórki ze spirytusu. Pozostały spirytus wlej do drugiego słoika, ciągle mieszając.

Mieszaj jeszcze kilka minut, po czym rozlej cytrynówkę do butelek.

Cytrynówka jest od razu gotowa do spożycia, ale jeszcze lepsza będzie po około dwóch tygodniach.

Cytrynówka z miodem wlana do kieliszka
Cytrynówka z miodem
Koszt przygotowania dania
65.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2820 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
80

Cytrynówka z miodem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cytrynówce z miodem

Cytrynówka z miodem na spirytusie to smaczny likier o niezapomnianym smaku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i jest gotowa do spożycia już po dwóch dniach.

Cytrynówka to trunek szczególnie popularny na polskich weselach. Przygotowana na wódce lub spirytusie jest nieodłącznym elementem tzw. wiejskiego stołu. Nic dziwnego. Jej słodko-kwaśny smak nie może nie smakować. Ten prosty przepis na cytrynówkę z miodem jest niezwykle szybki w wykonaniu. I choć najlepiej by nalewka odpoczęła dwa tygodnie, to tak naprawdę od razu jest gotowa do spożycia.

Do jej przygotowania konieczne są oczywiście cytryny. Na początku należy dokładnie je wyczyścić pod bieżącą wodą. Cytryny konserwuje się woskami, które mają zapewnić im dłuższą świeżość. Dlatego należy bardzo dokładnie je umyć, by jak najwięcej tego wosku się pozbyć. Z tak przygotowanych cytryn ściera się skórkę. Należy uważać, by zetrzeć tylko żółtą część. Białe błonki są niestety dość gorzkie i mogą zepsuć smak cytrynówki. Jeśli nie macie tarki, możecie obieraczką delikatnie obrać skórkę i następnie drobno ją pokroić. Takie skórki zalewa się szklanką spirytusu i odstawia na 24 godziny. Po tym czasie z cytryn należy wycisnąć sok, tak by uzyskać go około 250 ml. Sok przelejcie przez sitko (najlepiej ze ściereczką), by uzyskać jak najbardziej klarowany płyn, prosto do dużego słoika. Teraz należy dodać szklankę wody i miód pszczeli. Temperatura wody nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura spowoduje, że miód utraci swoje wartości odżywcze. Jeśli używacie miodu płynnego, to od razu powinien się on rozpuścić. Miód stały może potrzebować kilku dni by dobrze się rozpuścić. Oba słoiki odstawcie na dobę w ciemne miejsce.

Następnego dnia zawartość mniejszego słoika (bez skórek) wlejcie do większego, dokładnie mieszając przez kilka minut. Warto odstawić likier na kilka dni przed pierwszym spożyciem, wówczas nalewka jest najlepsza.

W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić cytrynówkę z miodem. Tak przygotowana cytrynówka to świetny pomysł na domową nalewkę. Może również stanowić podstawę letnich, orzeźwiających drinków.

Wartości odżywcze cytrynówki z miodem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Energia (kalorie)
188.00 kcal
2820.00 kcal
Białko
0.47 g
7.00 g

Węglowodany w cytrynówce z miodem

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Węglowodany
30.57 g
458.60 g
Węglowodany przyswajalne
29.57 g
443.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
15.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Tłuszcz
0.10 g
1.50 g
Tłuszcze nasycone
0.07 g
1.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.50 g
Tłuszcze jednonasycone
0.00 g
0.05 g
Tłuszcze wielonasycone
0.03 g
0.45 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na cytrynówkę z miodem

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Witamina B6
0.03 mg
0.50 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
17.83 mg
267.50 mg
Tiamina
0.02 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.35 mg
Niacyna
0.07 mg
1.10 mg
Foliany
4.33 µg (mcg)
65.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cytrynówkę z miodem

Na 100g
Na porcję
(1500g)
Sód
2.33 mg
35.00 mg
Potas
63.67 mg
955.00 mg
Wapń
10.67 mg
160.00 mg
Fosfor
8.33 mg
125.00 mg
Magnez
3.33 mg
50.00 mg
Żelazo
0.16 mg
2.45 mg
Cynk
0.09 mg
1.40 mg
Miedź
0.03 mg
0.45 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cytrynówki z miodem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cytrynówce z miodem

Lista alergenów dla cytrynówki z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na cytrynówkę z miodem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania cytrynówki z miodem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
500 g
5-6 sztuk
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.61
Za 500 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Miód
500 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 500 g
Koszt składników
73.90
Jak oceniasz przepis na cytrynówkę z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób