Cytrynówka na bimbrze

Opublikowano: 26.01.2023 r., 12:42 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa nalewka cytrynowa z bimbru
Cytrynówka na bimbrze
Masz świeże cytryny, bimber, cukier oraz wodę? Bez problemu przygotujesz dobrą nalewkę. Cytrynówka na bimbrze to sprawdzony przepis na domowy alkohol.
Przygotowanie 25 min
111 kcal
Kcal w porcji
106 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 24 porcji
  • Cytryna - 8 sztuk (1040 g)
  • Bimber (1000 ml)
  • Cukier (660 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik, sitko, gaza, lejek, butelka szklana, zester

Przepis na cytrynówkę na bimbrze krok po kroku

Sparz cytryny wrzątkiem i zeskrob skórkę (bez białej błonki).

Obierz nożem cytryny (usuń białe błonki, które zostały pod skórką) i podziel na mniejsze części.

Połącz skórki z kawałkami owoców - umieść je w dużym słoiku.

Do owoców wlej bimber, zamknij słoik, postaw w ciepłym miejscu na 2 dni.

Raz dziennie zamieszaj słoikiem.

Po tym czasie zagotuj 500 ml wody z cukrem. Ostudź.

Odcedź owoce i wyciśnij z nich sok.

Sok wlej do pozostałego alkoholu.

Chłodny syrop wlej do alkoholu, zakręć słoik i pozostaw na 2 dni w ciepłym miejscu.

Raz dziennie zamieszaj słoikiem.

Po tym czasie przecedź alkohol przez sitko z gazą (powinien być klarowny napój) i przelej gotową nalewkę do czystej, szklanej butelki na alkohol.

Zakręconą szczelnie butelkę odstaw na minimum 21 dni w chłodne miejsce.

Po tym okresie można pić nalewkę.

Jak oceniasz przepis na cytrynówkę na bimbrze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat cytrynówki na bimbrze

Masz świeże cytryny, bimber, cukier oraz wodę? Bez problemu przygotujesz dobrą nalewkę. Cytrynówka na bimbrze to sprawdzony przepis na domowy alkohol. Możesz go zrobić i podarować komuś w prezencie lub zwiększyć swoją kolekcję alkoholi. Nalewka ze świeżych cytryn jest bardzo łatwa. Przepis na cytrynówkę na bimbrze wymaga użycia jedynie 4 składników. Nalewka cytrynowa to fajny pomysł na alkohol, który sprawdzi się na każdej imprezie lub spotkaniu ze znajomymi. Sprawdź jak zrobić cytrynówkę na bimbrze.

Cytrynówka na bimbrze jest mocnym alkoholem, zrobionych ze świeżych cytryn. Nalewka cytrynowa jest bajecznie łatwa do wykonania. To sprawdzony przepis, który może wykonać każdy dorosły. Do przepisu na cytrynówkę na bimbrze używa się skórki z cytryny oraz cząstek owoców. Nalewka cytrynowa jest najlepsza z dodatkiem mięty w lecie. Na zimę dobra będzie podana z imbirem i miodem.

Alkohol nie jest polecany takim osobom jak kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Nie może być także podawany dzieciom. Ze względu na to, że alkohol zwiększa ciśnienie tętnicze krwi, nie jest to produkt zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto cytrynówka na bimbrze ma dużą ilość cukru i wysoki indeks glikemiczny. Z tego powodu nie powinny jej pić osoby insulinooporne oraz z cukrzycą. Jest to też produkt, który szkodzi zwłaszcza osobom, które mają chorą trzustkę, oraz wątrobę.

Jak zrobić cytrynówkę na bimbrze? W tym sprawdzonym przepisie wszystko jest bardzo łatwe. Przepis na cytrynówkę na bimbrze najlepszy będzie, gdy użyjesz świeże cytryny w całości. Najpierw sparz owoce w gorącej wodzie, a następnie zesterem (lub tarką) zetrzyj skórkę – wyłącznie żółtą część, białą błonkę należy usunąć. Biała błonka nadaje gorycz nalewce, więc zdecydowanie lepiej jest jej nie dodawać. Po zeskrobaniu skórki obierz białą błonkę (najłatwiej nożem), a owoce podziel na cząstki. Owoce włóż do słoika, zalej alkoholem i odstaw w zakręconym słoiku na 2 dni. Raz na dobę wymieszaj składniki. Po tym czasie zrób syrop cukrowy, wyciśnij sok z owoców i połącz wszystko z alkoholem. Ponownie odstaw na 2 dni i raz dziennie potrząśnij słoikiem. Na końcu przefiltruj alkohol (przez sitko z gazą) i klarowny płyn wlej do butelki. Tak przygotowana nalewka powinna leżakować około 21 dni. Dobra jest już nawet po tygodniu. Jak zrobisz cytrynówkę na bimbrze, warto jednak poczekać trochę dłużej, by smaki nalewki stały się intensywniejsze. Najlepsza staje się właśnie po około 3 tygodniach leżakowania. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.

Alergeny w cytrynówce na bimbrze

Lista alergenów dla cytrynówki na bimbrze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cytrynówkę na bimbrze

Wartości odżywcze cytrynówki na bimbrze

na 100g gotowej potrawy

Picie alkoholu jest zakazane kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Nie mogą go spożywać też dzieci. Alkohol podnosi ciśnienie tętnicze krwi i niekorzystnie wpływa na wątrobę oraz trzustkę.

Szacunkowy indeks glikemiczny cytrynówki na bimbrze 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cytrynówki na bimbrze

Koszt składników
90.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
1040 g
8 sztuk
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
7.51
Za 1040 g
Bimber
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Cukier
660 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 660 g
Koszt składników
90.30