Cytrynówka

Opublikowano: 28.06.2021 r., 23:06 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytrynówka w kieliszku z cytrynami
Cytrynówka
Cytrynówka to domowej roboty nalewka cytrynowa, która jest zrobiona na spirytusie. Charakteryzuje się wyjątkowym cytrynowym smakiem, aromatem oraz żółtym kolorem.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 10 min
78 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 34 porcji
  • Cytryna (650 g)
  • Spirytus (500 ml)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik, sitko, gaza, lejek, butelka szklana

Przepis na cytrynówkę krok po kroku

Cytryny umyj i odkrój żółtą część skórki.

Wrzuć skórki do słoja, zalej spirytusem i zakręć.

Cytryny obierz z białej części skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Wrzuć cytryny do garna dodaj cukier i litr wody. Całość gotuj około 10 minut.

Zostaw syrop i skórki w spirytusie na 24 godziny.

Po tym czasie odcedź przez sitko z gazą spirytus od skórek i syrop od kawałków cytryny.

Wymieszaj spirytus z syropem i przelej do butelek.

Zostaw je na kilka dni, aby składniki się przegryzły.

Jak oceniasz przepis na cytrynówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat cytrynówki

Cytrynówka jest mocnym alkoholem zrobionym na bazie spirytusu. Przepis na cytrynówkę składa się z cytryn, razem ze skórką, spirytusu, wody oraz cukru. Najlepsza nalewka to zawsze ta domowej roboty, dlatego wyjaśnię Ci jak zrobić dobrą cytrynówkę z cukrem. Na początek musimy oczywiście umyć cytryny, ponieważ będziemy wykorzystywać także skórki cytryn. Z umytych i osuszonych cytryn delikatnie ścinamy skórki, ale musimy zrobić to bardzo cienko, aby ściąć jedynie żółtą część skórki. Tak przygotowane skórki, wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny. Na drugi dzień odcinamy z cytryn białe elementy skórki, kroimy miąższ i wrzucamy do garnka. Do cytryn wsypujemy cukier i dolewamy wodę. Całość gotujemy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby powstał słodki syrop. Po tym czasie odcedzamy syrop przez sitko, wyłożone gazą, aby pozbyć się kawałków cytryny. Gazę możesz kupić w każdej aptece — najlepiej, żeby była ona dosyć duża, aby na sitku mieć co najmniej podwójną warstwę z gazy. Syrop należy jeszcze przestudzić, a w tym czasie można przecedzić, także przez sitko z gazą, spirytus, w którym moczone były skórki z cytryny. Gdy syrop jest chłodny, mieszamy go ze spirytusem. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Teraz zostawiamy cytrynówkę, na kilka dni, żeby się przegryzła. Jak widzisz, to jak się robi cytrynówkę, jest bardzo proste i z pewnością dasz sobie radę z jej przygotowaniem. Tak oto jest gotowa domowa cytrynówka ze spirytusu. Jest to sprawdzony przepis mojego brata, który lubi produkować zarówno nalewki, jak i owocowe wina. Gotową nalewkę cytrynową możesz pić samodzielnie, najlepiej schłodzoną, lub dodawać do przeróżnych koktajli.

Pamiętaj jednak, żeby zachować umiar w piciu alkoholu, mimo że cytrynówka jest bardzo smaczna. Najlepiej rozcieńczyć ją w jakimś soku z lodem lub musie owocowym, na przykład truskawkowym z dodatkiem soku pomarańczowego, tworząc pyszny koktajl, którym możesz delektować się znacznie dłużej niż zwykłym shotem nalewki.

Alergeny w cytrynówce

Lista alergenów dla cytrynówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cytrynówkę

Wartości odżywcze cytrynówki

na 100g gotowej potrawy

Pij cytrynówkę z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
156.56
78.28
Białko (g)
0.53
0.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
19.24
9.62
Węglowodany przyswajalne (g)
17.89
8.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
0.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.02
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
25.52
12.76
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.05
0.02
Foliany (µg (mcg))
5.30
2.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.48
0.74
Potas (mg)
67.11
33.56
Wapń (mg)
12.67
6.33
Fosfor (mg)
9.56
4.78
Magnez (mg)
3.85
1.93
Żelazo (mg)
0.04
0.02
Cynk (mg)
0.03
0.02
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny cytrynówki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cytrynówki

Koszt składników
47.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
650 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
4.69
Za 650 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
47.70