Cytryna z imbirem do słoika

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytryna i imbir w syropie
Cytryna z imbirem do słoika
Cytryna z imbirem do słoika to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które zmieniają całe główne danie. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
85 kcal
Kcal w porcji
56 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cytryna (300 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Miód (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek, małe słoiczki

Przepis na cytrynę z imbirem do słoika krok po kroku

Do rondelka wlej 1 szklankę wody i dodaj miód. Gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia.

Imbir obierz i pokrój w kostkę, dodaj do syropu w rondelku. Gotuj całość 5 minut.

Cytryny wyszoruj, pokrój w cienkie plastry i ułóż w słoiczkach. Całość zalej syropem.

Słoiczki zakręć i odstaw do wystudzenia.

W garnku zagrzej wodę i ustaw w nim słoiczki z cytrynami, podgrzewaj przez 15 minut, a następnie ostudź. To pomoże uchronić cytryny przed rozwojem niebezpiecznych drobnoustrojów.

Jak oceniasz przepis na cytrynę z imbirem do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat cytryny z imbirem do słoika

Cytryna z imbirem do słoika to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które zmieniają całe główne danie. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

Przepis na cytrynę z imbirem do słoika to doskonały dodatek do herbaty, ale także deserów, czy naparów ziołowych. Wszystkie napoje z jej dodatkiem smakują po prostu fantastycznie. Cytryna z odrobiną cukru wzbogaci każdą herbatę, jest tak pyszna, że niektórzy dodają jej nawet do kawy. Będzie idealnym wyborem zwłaszcza na jesienne popołudnia i wieczory. Ze względu na dużą ilość witamin i składników mineralnych sprawdzi się świetnie w zwalczaniu pierwszych objawów infekcji. Ze względu na delikatne składniki, sprawdzi się nawet dla dzieci. To świetna opcja również dla kobiet w ciąży, gdyż ten specyfik jest w 100% bezpieczny również dla nich.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cytrynę z imbirem do słoika, by była smaczna, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Idealnie sprawdzi się do herbaty. Choć można znaleźć ją w większych sklepach, to ta zrobiona w domu smakuje najlepiej. To doskonały pomysł na plastry cytryny w zalewie z cukrem i imbirem. Cytryny są świetnym źródłem witaminy C, potężnego antyoksydantu, który doskonale sprawdza się w ochronie organizmu przed szybszym starzeniem, czy szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. W dodatku pozwala zwalczyć powstający w organizmie stan zapalny. Imbir, który również jest składnikiem tego dodatku to wspaniałe źródło wielu cennych składników prozdrowotnych. Ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu sprawdzi się w zwalczaniu infekcji. Oprócz tego działanie napotne, przeciwgorączkowe i rozgrzewające, więc sprawdzi się idealnie w czasie przeziębienia. To dobry środek przeciwwymiotny, więc napar z jego dodatkiem sprawdzi się w przypadku nudności.

Wykonanie tego dodatku jest niezwykle proste, więc sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Wystarczą tylko małe słoiczki, do których można zapakować cytryny. To ciekawa alternatywa dla sklepowych syropów, które zwykle zawierają za dużo cukru i sporo konserwantów.

Alergeny w cytrynie z imbirem do słoika

Lista alergenów dla cytryny z imbirem do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cytrynę z imbirem do słoika

Wartości odżywcze cytryny z imbirem do słoika

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kcal)
152.68
85.50
Białko (g)
0.76
0.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany (g)
42.10
23.57
Węglowodany przyswajalne (g)
40.47
22.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
0.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz (g)
0.24
0.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.03
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina A (µg (mcg))
0.54
0.30
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
28.71
16.07
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.08
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Niacyna (mg)
0.12
0.07
Foliany (µg (mcg))
6.98
3.91
Beta karoten (µg (mcg))
1.61
0.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód (mg)
3.09
1.73
Potas (mg)
104.55
58.55
Wapń (mg)
16.89
9.46
Fosfor (mg)
10.96
6.14
Magnez (mg)
5.95
3.33
Żelazo (mg)
0.23
0.13
Cynk (mg)
0.14
0.08
Miedź (mg)
0.04
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny cytryny z imbirem do słoika 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cytryny z imbirem do słoika

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
300 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Miód
250 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 250 g
Koszt składników
22.10