Cynamonowiec
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (180 g)
- Proszek do pieczenia - łyżeczka (10 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (5 g)
- Cynamon - łyżeczka (10 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier trzcinowy - 1 szklanka (160 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1/2 opakowania (90 g)
- Jabłko - 4 sztuki (200 g)
- Sól - szczypta (2 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na cynamonowiec krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
W osobnej misce ubij masło z brązowym cukrem, aż masa stanie się puszysta.
Dodaj suchą mieszankę do mokrej, razem z jogurtem, i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.
W innej misce wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy, a następnie ułóż równomiernie pokrojone jabłka. Nakryj resztą ciasta.
Piecz w 180 st. C przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Więcej informacji na temat cynamonowca
Cynamonowiec to nic innego jak ciasto z cynamonem i jabłkami to rozkosz dla podniebienia, idealnie łączące delikatność ciasta, słodycz jabłek i aromat cynamonu. To uwodzicielskie danie, które nadaje się doskonale zarówno na deser, jak i na słodką przekąskę do kawy czy herbaty. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na cynamonowiec. Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: jabłka, mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, masło, jajka, cynamon, cukier, jogurt.
Zatem, jak zrobić cynamonowiec? Poznaj mój sprawdzony przepis na ten szybki i łatwy w przygotowaniu placek.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W osobnej misce ubij masło z brązowym cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodaj suchą mieszankę do mokrej, razem z jogurtem, i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto. W innej misce wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy, a następnie ułóż równomiernie pokrojone jabłka. Nakryj resztą ciasta. Piecz w piekarniku przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Po tym czasie nasz placek jest dobry do spożycia.
Nasze pyszne ciasto jest dobre do spożycia. Ten pyszny placek to dobry pomysł na poczęstunek dla wszystkich domowników i niezapowiedzianych gości.
Gładkie i puszyste ciasto, wzbogacone cynamonem, rozpływa się w ustach, tworząc doskonałą bazę dla soczystych plasterków jabłek, które w trakcie pieczenia stają się miękkie i aromatyczne. Połączenie słodkiego smaku jabłek z przyjemnym cynamonowym akcentem nadaje temu ciału wyjątkowy charakter.
Dodatkowo warstwa kruszonki na wierzchu nadaje ciastu chrupkości i wyjątkowej faktury. Kuszący aromat cynamonu unosi się wokół, kiedy ciasto piecze się w piekarniku, wzbudzając apetyt i roznosząc nutę domowego ciepła.
Przygotuj placek w domu i przekonaj się, jaki jest smaczny, będzie najlepszy dla wszystkich.
Alergeny w cynamonowcu
Lista alergenów dla cynamonowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze cynamonowca
Pamiętaj, że użyta w przepisie mąka pszenna naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.