Cynamonowe ciasto z dyni

Opublikowano: 05.05.2023 r., 11:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto dyniowe z cynamonem
Cynamonowe ciasto z dyni
Cynamonowe ciasto z dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem dyni.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
421 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Dynia (300 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (180 ml)
  • Masło (50 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka czubata stołowa (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, gałka muszkatołowa, proszek do pieczenia, ocet spirytusowy, aromat waniliowy, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, miska

Przepis na cynamonowe ciasto z dyni krok po kroku

Dynię obierz, usuń z niej pestki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Następnie nie przerywając miksowania, do masy dodawaj po jednym żółtku, 150 g cukru, olej rzepakowy oraz 1 łyżkę octu.

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 4 łyżeczkami cynamonu oraz połową łyżeczki gałki muszkatołowej.

Do masy z białek dodawaj naprzemiennie po łyżce mąki oraz startej dyni do całkowitego wyczerpania się składników. Masę dokładnie wymieszaj.

Gotową masę na ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Kakao wymieszaj w garnku z 4 łyżkami wody.

Następnie do kakao dodaj pozostały cukier oraz masło. Składniki gotuj na małym ogniu do uzyskania jednolitej polewy.

Do gotowej polewy dodaj kilka kropli aromatu wanilinowego i polewę pozostaw do przestudzenia.

Przestudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta.

Jak oceniasz przepis na cynamonowe ciasto z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat cynamonowego ciasta z dyni

Cynamonowe ciasto z dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty, które możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na cynamonowe ciasto z dyni nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, dynia, cukier, jajka, olej rzepakowy, masło, kakao, sól, cynamon, gałka muszkatołowa, proszek do pieczenia, ocet spirytusowy, aromat waniliowy oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić cynamonowe ciasto z dyni? Dynię obierz, usuń z niej pestki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Do masy dodawaj po jednym żółtku, 150 g cukru, olej rzepakowy oraz 1 łyżkę octu. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 4 łyżeczkami cynamonu oraz połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Do masy z białek dodawaj naprzemiennie po łyżce mąki oraz startej dyni do całkowitego wyczerpania się składników. Masę dokładnie wymieszaj. Gotową masę na ciasto przelej do blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Kakao wymieszaj w garnku z 4 łyżkami wody. Następnie do kakao dodaj pozostały cukier oraz masło. Składniki gotuj na małym ogniu do uzyskania jednolitej polewy. Do polewy dodaj kilka kropli aromatu wanilinowego i pozostaw do przestudzenia. Przestudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta.

Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Kakao stanowi doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne ciasto dyniowe z cynamonem. Pyszne ciasto możesz przełożyć kremem dyniowym lub śmietankowym - będzie ono bardziej wilgotne. Cynamonowe ciasto z dyni jest dobre do spożycia po przestudzeniu i warto podać je jako dodatek do kawy lub herbaty.

Alergeny w cynamonowym cieście z dyni

Lista alergenów dla cynamonowego ciasta z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na cynamonowe ciasto z dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze cynamonowego ciasta z dyni

na 100g gotowej potrawy

Cynamonowe ciasto z dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
337.54
421.92
Białko (g)
5.57
6.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
36.51
45.64
Węglowodany przyswajalne (g)
35.81
44.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
19.64
24.55
Tłuszcze nasycone (g)
4.37
5.46
Tłuszcze nienasycone (g)
15.27
19.09
Cholesterol (mg)
72.91
91.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.48
1.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.09
51.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
26.39
32.98
Potas (mg)
154.56
193.20
Wapń (mg)
21.56
26.95
Fosfor (mg)
81.61
102.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.92
24.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.81
2.27
Cynk (mg)
0.62
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cynamonowego ciasta z dyni 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cynamonowego ciasta z dyni

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Dynia
300 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
180 ml
3/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
1 łyżka czubata stołowa
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
38.50