Cynamonowe ciasto z dyni
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Dynia (300 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy - 3/4 szklanki (180 ml)
- Masło (50 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka czubata stołowa (20 g)
Przepis na cynamonowe ciasto z dyni krok po kroku
Dynię obierz, usuń z niej pestki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Następnie nie przerywając miksowania, do masy dodawaj po jednym żółtku, 150 g cukru, olej rzepakowy oraz 1 łyżkę octu.
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 4 łyżeczkami cynamonu oraz połową łyżeczki gałki muszkatołowej.
Do masy z białek dodawaj naprzemiennie po łyżce mąki oraz startej dyni do całkowitego wyczerpania się składników. Masę dokładnie wymieszaj.
Gotową masę na ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Kakao wymieszaj w garnku z 4 łyżkami wody.
Następnie do kakao dodaj pozostały cukier oraz masło. Składniki gotuj na małym ogniu do uzyskania jednolitej polewy.
Do gotowej polewy dodaj kilka kropli aromatu wanilinowego i polewę pozostaw do przestudzenia.
Przestudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat cynamonowego ciasta z dyni
Cynamonowe ciasto z dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty, które możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na cynamonowe ciasto z dyni nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, dynia, cukier, jajka, olej rzepakowy, masło, kakao, sól, cynamon, gałka muszkatołowa, proszek do pieczenia, ocet spirytusowy, aromat waniliowy oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić cynamonowe ciasto z dyni? Dynię obierz, usuń z niej pestki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Do masy dodawaj po jednym żółtku, 150 g cukru, olej rzepakowy oraz 1 łyżkę octu. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 4 łyżeczkami cynamonu oraz połową łyżeczki gałki muszkatołowej. Do masy z białek dodawaj naprzemiennie po łyżce mąki oraz startej dyni do całkowitego wyczerpania się składników. Masę dokładnie wymieszaj. Gotową masę na ciasto przelej do blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Kakao wymieszaj w garnku z 4 łyżkami wody. Następnie do kakao dodaj pozostały cukier oraz masło. Składniki gotuj na małym ogniu do uzyskania jednolitej polewy. Do polewy dodaj kilka kropli aromatu wanilinowego i pozostaw do przestudzenia. Przestudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta.
Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Kakao stanowi doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne ciasto dyniowe z cynamonem. Pyszne ciasto możesz przełożyć kremem dyniowym lub śmietankowym - będzie ono bardziej wilgotne. Cynamonowe ciasto z dyni jest dobre do spożycia po przestudzeniu i warto podać je jako dodatek do kawy lub herbaty.
Alergeny w cynamonowym cieście z dyni
Lista alergenów dla cynamonowego ciasta z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
W przepisie na cynamonowe ciasto z dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze cynamonowego ciasta z dyni
Cynamonowe ciasto z dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do diety.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
-
mąka pszenna,
dynia,
cukier,
jajka,
olej rzepakowy,
masło,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.