Cynamonki Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 20:19 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cynamonki Thermomix polane polewą i ułożone na blasze do pieczenia
Cynamonki Thermomix
4 października jest narodowym dniem bułki cynamonowej w Szwecji i Finlandii. W tych krajach jest to tradycyjny dodatek podczas picia kawy. Może to też dobre rozwiązanie na podwieczorek dla Ciebie i Twojej rodziny?
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 15 min
514 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (400 g)
  • Cukier (50 g)
  • Sól 3/4 łyżeczki (4 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło (290 g)
  • Cukier trzcinowy (180 g)
  • Cynamon 2,5 łyżki (30 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Serek śmietankowy (125 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 30x38, thermomix

Przepis na cynamonki z thermomixu krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wlej mleko, dodaj drożdże, 50 g cukru i łyżkę mąki. Podgrzej przez 3 minuty / 37 stopni / obroty 3.

Po tym czasie przykryj naczynie Thermomixa ściereczką i odstaw na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.

W tym czasie roztop 170 g masła i je ostudź.

Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj mąkę, jajka i sól. Wyrób ciasto przez 5 minut / Interwał.

Następnie dodaj przygotowane wcześniej masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut / Interwał.

Pustą miskę posyp mąką i przełóż do niej ciasto. Pozostaw je pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie umyj i dokładnie osusz naczynie Thermomixa.

Wsyp cukier brązowy oraz cynamon i dodaj 65 g masła.

Wymieszaj wszystko przez 10 sekund / obroty 4.

Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie, uderz w nie pięścią i przełóż na stolnicę wysypaną mąką.

Rozwałkuj ciasto na prostokąt.

Nadzienie z cukru, cynamonu i masła rozsmaruj równomiernie na cieście.

Zwiń wszystko w rulon od dłuższego boku i pokrój na plastry o grubości 2 cm.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Gotowe bułeczki ułóż na blasze, posmaruj z wierzchu białkiem i piecz przez 15 minut w 180 stopniach C, aż będą rumiane.

W tym czasie do naczynia Thermomixa włóż pozostałe masło, serek i cukier puder. Podgrzej przez 2 minuty / 37 stopni / obroty 2.

Gotową polewą polej ciepłe bułeczki.

Jak oceniasz przepis na cynamonki z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat cynamonek z thermomixu

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić cynamonki w Thermomixie to prezentujemy nasz sprawdzony przepis. Ich przygotowanie zajmie tylko chwilę, a następnie na Twoim stole pojawią się pyszne, domowe bułeczki idealne nie tylko dla dzieci.

Bułeczki cynamonowe wywodzą się z krajów skandynawskich, a pierwszy przepis powstał w latach 20. XX w. Aby wykonać ciasto na cynamonki Thermomix potrzebujesz mleka, drożdży, masła, mąki, cukru i jajek. Pyszny cynamonowy środek bułki powstaje oczywiście z cynamonu z dodatkiem masła i cukru. Całość polana jest pyszną kremową polewą z serka, masła i cukru pudru. Tak przygotowane bułeczki to świetny pomysł na deser w domu lub poza nim.

Pierwszym krokiem jest wykonanie drożdżowego ciasta. W tym celu w naczyniu Thermomixa umieść mleko, drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Wszystko razem podgrzewaj przez 3 minuty w 37 stopniach. To spowoduje, że drożdże rozpoczną swoją pracę i wytworzy się zaczyn, który potrzebuje 15 minut odpoczynku. W tym czasie rozpuść masło, które będzie wykorzystane do ciasta i odstaw je do ostygnięcia. Następnie dodaje się resztę mąki, jajka i sól. Teraz wystarczy wyrobić ciasto przez 5 minut, dodać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić i przełożyć je do innego naczynia i pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie w naczyniu Thermomixa wymieszaj cukier brązowy, cynamon i masło przez 10 sekund / obroty 4.

Gdy ciasto ładnie wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt i dokładnie posmaruj przygotowanym wsadem cynamonowym. Zawiń całość w rulon, zaczynając od dłuższej krawędzi i pokrój na kawałki grubości około 2 cm. Gotowe ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w 180 stopniach.

By powstała pyszna polewa do bułeczek rozpuść w naczyniu Thermomixa masło, serek śmietankowy i cukier puder w 37 stopniach. Tak przygotowaną polewą polej bułeczki, gdy będą jeszcze ciepłe.

Przepis na cynamonki z Thermomixa jest bardzo prosty w przygotowaniu. Podczas ich pieczenia roznosi się wspaniały zapach przywodzący na myśl święta.

Nie wiem, czy wiecie, ale te smaczne ciastka mają nawet swoje święto! 4 października jest narodowym dniem bułki cynamonowej w Szwecji i Finlandii. W tych krajach jest to tradycyjny dodatek podczas picia kawy. Może to też dobre rozwiązanie na podwieczorek dla Ciebie?

Alergeny w cynamonkach z thermomixu

Lista alergenów dla cynamonek z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • serek śmietankowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze cynamonek z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Cynamon nadaje nie tylko pięknego aromatu, ale to również skarbnica wartości odżywczych. Wskazuje się szczególnie na jego działanie przeciwnowotworowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
367.69
514.76
Białko (g)
6.88
9.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
41.49
58.09
Węglowodany przyswajalne (g)
40.19
56.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
1.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
20.27
28.38
Tłuszcze nasycone (g)
13.57
19.00
Tłuszcze nienasycone (g)
6.70
9.38
Cholesterol (mg)
92.70
129.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
181.18
253.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
178.07
249.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.45
Ryboflawina (mg)
0.25
0.35
Niacyna (mg)
2.27
3.18
Foliany (µg (mcg))
68.09
95.33
Beta karoten (µg (mcg))
35.57
49.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
172.78
241.90
Potas (mg)
120.07
168.09
Wapń (mg)
62.03
86.84
Fosfor (mg)
86.66
121.33
Magnez (mg)
16.53
23.14
Żelazo (mg)
2.16
3.02
Cynk (mg)
0.84
1.17
Miedź (mg)
0.08
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny cynamonek z thermomixu 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cynamonek z thermomixu

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mąka pszenna typ 550
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Sól
4 g
3/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 4 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
290 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.25
Za 290 g
Cukier trzcinowy
180 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cynamon
30 g
2,5 łyżki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 30 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Serek śmietankowy
125 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 125 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
44.00