Cynadry
- Nerki wieprzowe (500 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (120 g)
- Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na cynadry krok po kroku
Nerki oczyść z błon i pokrój w kostkę.
Oprósz mąką pszenną.
Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule.
Dodaj nerki i smaż przez 5 minut.
Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki.
Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Więcej informacji na temat cynader
Cynadry to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wieprzowe nerki zwane także cynaderkami podaje się z gotowanymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Przepis na cynadry jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: nerki wieprzowe, cebula, marchew, bulion drobiowy, mąka pszenna, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.
Jak zrobić cynadry? Nerki oczyść z błon i pokrój w kostkę. Oprósz mąką pszenną. Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule. Dodaj nerki i smaż przez 5 minut. Wlej bulion drobiowy i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Marchew jest warzywem korzeniowym, które jest częstym dodatkiem do potraw. Marchew jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz beta-karotenu. Beta-karoten jest substratem potrzebnym do syntezy witaminy A. Beta karoten jest także barwnikiem roślinnym, który obecny jest w największej ilości w marchwi, lecz spotkać go można także w zielonych liściach i niektórych owocach. Podroby to dobry sposób na tani obiad. Podroby są bardzo popularne w kuchni polskiej. Zawierają one dużą ilość składników mineralnych i są gęste energetycznie. Co oznacza dużą ilość kalorii w niewielkiej ilości produktu. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K.
Podsumowując prosty przepis na smaczne podroby sprawdzi się na danie dla całej rodziny. Wiesz już jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczne cynadry wieprzowe to potrawa bardzo gęsta energetycznie. Pyszne danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w cynadrach
Lista alergenów dla cynader przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze cynader
Cynadry to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Cynadry są dość kaloryczne i nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Cynadry zawierają także sporą ilość witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.