Ćwiartki z kurczaka w rękawie
- Udko kurczaka bez skóry (550 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Sok z cytryny (15 ml)
Przepis na ćwiartki z kurczaka w rękawie krok po kroku
W misce wymieszaj oliwę i sok z cytryny. Dodaj przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, ziół prowansalskich i cząbru, a także 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego.
Mięso przełóż do miski i zanurz w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, ale najlepiej pozostaw a marynacie na kilka godzin.
Mięso przełóż do woreczka i zamknij klipsem. Woreczek umieść w naczyniu żaroodpornym.
Udka piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C. Pod koniec pieczenia możesz rozerwać woreczek, jeśli zależy Ci na podpieczonej skórce.
-
Schab pieczony w rękawie
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Kaczka pieczona w rękawie
-
Szynka pieczona w rękawie
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Karkówka w rękawie
-
Żeberka pieczone w rękawie
-
Kurczak pieczony w rękawie
-
Boczek pieczony w rękawie
-
Udziec z indyka pieczony w rękawie
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Ziemniaki pieczone w rękawie
-
Pałeczki z kurczaka w rękawie
-
Karczek pieczony w rękawie
-
Udka pieczone w rękawie
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Żeberka po koreańsku
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Dania pieczone w rękawie
Więcej informacji na temat ćwiartek z kurczaka w rękawie
Ćwiartki z kurczaka w rękawie to doskonała opcja na smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle chrupiące.
Przepis na ćwiartki z kurczaka w rękawie to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Dowiesz się z niego jak upiec smaczne danie na bazie mięsa drobiowego. Kurczak przygotowany w piekarniku często jest suchy, przez co mniej smaczny. Jednak dzięki temu sposobowi przygotowania całość jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ćwiartki z kurczaka w rękawie, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Jeśli szukasz dobrej opcji na co dzień, udko z kurczaka jest doskonałym wyborem. To mięso nie tylko smaczne, ale również zdrowe. W porównaniu z innymi mięsem udko z kurczaka charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, sodu, wody i cholesterolu. Zawiera też dawkę fosforu, cynku i witaminy A. Udko kurczaka to równie dobre źródło białka, jak potężne mięśnie piersi drobiowej. Udko upieczone w całości zawsze jest soczyste i przepyszne. W dodatku ma również mało kcal. 1 porcja, czyi około 100 g dostarcza zaledwie 124 kcal. Co sprawia, że jest świetnym wyborem również dla osób na diecie redukcyjnej.
Alergeny w ćwiartkach z kurczaka w rękawie
Lista alergenów dla ćwiartek z kurczaka w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ćwiartki z kurczaka w rękawie
Wartości odżywcze ćwiartek z kurczaka w rękawie
To opcja, która zawiera sporo białka, więc może gościć w menu na co dzień, warto jednak połączyć ją z warzywami.
Energia i białka
(153g)
Węglowodany
(153g)
Tłuszcze
(153g)
Witaminy
(153g)
Składniki mineralne
(153g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.