Ćwiartki z kurczaka w rękawie

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w rękawie na talerzu
Ćwiartki z kurczaka w rękawie
Ćwiartki z kurczaka w rękawie to doskonała opcja na smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle chrupiące.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
266 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
4
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (550 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Sok z cytryny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia

Przepis na ćwiartki z kurczaka w rękawie krok po kroku

W misce wymieszaj oliwę i sok z cytryny. Dodaj przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, ziół prowansalskich i cząbru, a także 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego.

Mięso przełóż do miski i zanurz w marynacie. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, ale najlepiej pozostaw a marynacie na kilka godzin.

Mięso przełóż do woreczka i zamknij klipsem. Woreczek umieść w naczyniu żaroodpornym.

Udka piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C. Pod koniec pieczenia możesz rozerwać woreczek, jeśli zależy Ci na podpieczonej skórce.

Jak oceniasz przepis na ćwiartki z kurczaka w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat ćwiartek z kurczaka w rękawie

Ćwiartki z kurczaka w rękawie to doskonała opcja na smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Są proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle chrupiące.

Przepis na ćwiartki z kurczaka w rękawie to doskonały wybór dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Dowiesz się z niego jak upiec smaczne danie na bazie mięsa drobiowego. Kurczak przygotowany w piekarniku często jest suchy, przez co mniej smaczny. Jednak dzięki temu sposobowi przygotowania całość jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ćwiartki z kurczaka w rękawie, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Jeśli szukasz dobrej opcji na co dzień, udko z kurczaka jest doskonałym wyborem. To mięso nie tylko smaczne, ale również zdrowe. W porównaniu z innymi mięsem udko z kurczaka charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, sodu, wody i cholesterolu. Zawiera też dawkę fosforu, cynku i witaminy A. Udko kurczaka to równie dobre źródło białka, jak potężne mięśnie piersi drobiowej. Udko upieczone w całości zawsze jest soczyste i przepyszne. W dodatku ma również mało kcal. 1 porcja, czyi około 100 g dostarcza zaledwie 124 kcal. Co sprawia, że jest świetnym wyborem również dla osób na diecie redukcyjnej.

Alergeny w ćwiartkach z kurczaka w rękawie

Lista alergenów dla ćwiartek z kurczaka w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ćwiartki z kurczaka w rękawie

Wartości odżywcze ćwiartek z kurczaka w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka, więc może gościć w menu na co dzień, warto jednak połączyć ją z warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
173.95
266.14
Białko (g)
17.32
26.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
0.17
0.26
Węglowodany przyswajalne (g)
0.16
0.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.02
Glukoza (g)
0.02
0.04
Fruktoza (g)
0.03
0.04
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
11.19
17.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.86
4.38
Tłuszcze nienasycone (g)
8.32
12.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.68
10.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
2.51
Cholesterol (mg)
82.05
125.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina A (µg (mcg))
9.02
13.80
Witamina B6 (mg)
0.37
0.57
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.79
Witamina C (mg)
0.95
1.46
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.22
1.87
Retinol (µg (mcg))
9.02
13.80
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Ryboflawina (mg)
0.16
0.25
Niacyna (mg)
5.03
7.70
Foliany (µg (mcg))
4.10
6.27
Beta karoten (µg (mcg))
0.02
0.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód (mg)
86.73
132.70
Potas (mg)
217.20
332.31
Wapń (mg)
9.24
14.13
Fosfor (mg)
162.49
248.61
Magnez (mg)
20.89
31.95
Żelazo (mg)
0.75
1.14
Cynk (mg)
1.59
2.43
Miedź (mg)
0.05
0.08
Mangan (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny ćwiartek z kurczaka w rękawie 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ćwiartek z kurczaka w rękawie

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
550 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.80
Za 550 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
37.00