Currywurst
- Kiełbasa domowa (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ketchup - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok jabłkowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na currywurst krok po kroku
Kiełbasę podsmaż w całości na patelni z niewielką ilością oleju.
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na osobnej patelni.
Dodaj ketchup i przyprawy, całość wymieszaj.
Wlej sok jabłkowy i delikatnie podgrzewaj. Gdy sos się zacznie zagęszczać ściągnij go z ognia.
Usmażoną kiełbasę pokrój w plastry o grubości 1-2 cm i przełóż na talerz.
Dodaj przygotowany sos.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Zupa curry
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat currywurst
Currywurst to niemiecka potrawa, którą przygotujesz w krótkim czasie. Danie to nie należy do lekkostrawnych, a nawet uważane jest za danie typu fast food. Nie ma się jednak co martwić, raz na jakiś czas każdy z nas może pozwolić sobie na taką potrawę.
Przepis na currywurst jest szybki i prosty, zdecydowanie każdy da sobie z nim rade.
Będzie to dobry pomysł na ciepły posiłek.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko kilka składników, czyli: kiełbasa, cebula, ketchup, odrobina soku jabłkowego i przyprawy takie jak: curry i pieprz.
Dodatkowo odrobina oleju rzepakowego lub oliwa z oliwek.
Zatem, jak zrobić currywurst?
W pierwszej kolejności podsmaż kiełbasę w całości na rozgrzanym tłuszczu.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na osobnej patelni, dodaj przyprawy i ketchup.
Gotuj całość na niewielkim ogniu, a następnie dodaj sok jabłkowy.
Usmażoną kiełbasę połóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pokrój kiełbasę na 1-2 cm plastry i ułóż na talerzu. Danie polej przygotowanym wcześniej sosem.
Nasze domowe danie jest smaczne i dobre do spożycia.
Do przygotowania tego dania warto użyć domowego ketchupu.
Ketchup, który możemy kupić w sklepie to produkt dość kontrowersyjny od dłuższego czasu. Ich skład bardzo często zostawia wiele do życzenia, zawierają dużo cukrów, a czasem nawet soli.
Jeśli zdecydujesz się na kupny produkt, koniecznie sprawdź jego skład.
Sam widzisz, jak w prosty sposób przygotujesz domowe, tradycyjne danie kuchni niemieckiej.
Będzie ono dobre nie tylko na kolację, ale też na obiad.
Do tego przepisu świetnie sprawdza się frytki. Warto postawić na domowe.
Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w słupki, wymieszasz z oliwą z oliwek, a następnie dopraw aromatycznymi przyprawami, takimi jak: sól, pieprz, czerwona ostra papryka, wędzona papryka i zioła prowansalskie.
Wystarczy, że przełożysz frytki na papier do pieczenia i upieczesz je w piecu przez 30 minut w 180 stopniach.
Najlepsze danie niemieckie gotowe. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w currywurst
Lista alergenów dla currywurst przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na currywurst
Wartości odżywcze currywurst
Po usmażeniu kiełbasy możesz położyć ją na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.