Curry z tofu

Opublikowano: 26.10.2021 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu curry z ryżem
Curry z tofu
Curry z tofu to świetna propozycja na wegetariańskie curry. Curry z tofu możesz podać gościom podczas imprezy, nie odbiega ono smakiem od tradycyjnej wersji z mięsem.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
680 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem - 2 kostki (400 g)
  • Mango - pół dużej sztuki (300 g)
  • Mleczko kokosowe (600 ml)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Ryż jaśminowy (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, imbir świeży, curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na curry z tofu krok po kroku

Tofu pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Obierz mango i oddziel miąższ od pestki.

Na patelni podgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij.

Następnie dodaj tofu, przyprawę curry i starty imbir, podsmaż chwilę.

Wlej na patelnię mleko kokosowe, dodaj mango i gotuj na wolnych ogniu 10-15 minut.

Pokrój paprykę zieloną w kostkę i dodaj na patelnie. Curry w miarę potrzeby dopraw solą.

Ugotuj w osolonej wodzie ryż jaśminowy.

Gotowe curry podawaj z dodatkiem ryżu.

Jak oceniasz przepis na curry z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat curry z tofu

Curry z tofu to doskonała propozycja na bez mięsne danie. Aromatyczny sos curry świetnie nada smaku delikatnemu tofu. Dania z białkiem roślinnym powinny w naszej diecie występować co najmniej dwa razy w tygodniu. Przepis na curry z tofu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia curry potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, mleko kokosowe, mango, przyprawa curry, cebula, imbir, papryka zielona, ryż jaśminowy, olej rzepakowy.

Jak zrobić curry z tofu? Tofu pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Obierz mango i oddziel miąższ od pestki. Na patelni podgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj tofu, przyprawę curry i starty imbir, podsmaż chwilę. Wlej na patelnię mleko kokosowe, dodaj mango i gotuj na wolnych ogniu 10-15 minut. Pokrój paprykę zieloną w kostkę i dodaj na patelnie. Ugotuj w osolonej wodzie ryż jaśminowy. Curry w miarę potrzeby dopraw solą. Podawaj w miseczce lub głębokim talerzy ryż razem z sosem.

Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników. Ryż jaśminowy to odmiana ryżu o śnieżnobiałych ziarnach. Ma on charakterystyczny zapach i bardzo często jest podawany jako dodatek do curry lub innych sosów.

Podsumowując prosty przepis na curry z mlekiem kokosowym i ryżem to doskonałe danie na kolację lub na obiad. Pyszne i aromatyczne curry bez mięsa to także świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, będą zachwyceni wspaniałym aromatem potrawy. Curry jest dobre do spożycia przez 2-3 dni, pamiętaj aby przechowywać je w lodówce.

Alergeny w curry z tofu

Lista alergenów dla curry z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze curry z tofu

na 100g gotowej potrawy

Curry z tofu to doskonała rozgrzewająca potrawa. Bez mięsne curry jest dobrą alternatywą dla potraw z mięsem. Zawiera białko roślinne oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego nie zawierające cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
136.00
680.00
Białko (g)
3.69
18.44
Fenyloalanina (mg)
0.14
0.68
Brak danych dla: cebula, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
20.93
104.64
Węglowodany przyswajalne (g)
8.86
44.30
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
5.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.57
22.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
5.57
Tłuszcze nienasycone (g)
3.45
17.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
10.60
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
6.37
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.22
16.10
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.94
69.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.22
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.22
66.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
75.37
376.83
Potas (mg)
117.27
586.34
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
102.39
511.95
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
84.29
421.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.37
66.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
5.83
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z tofu 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania curry z tofu

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
2 kostki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Mango
300 g
pół dużej sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 300 g
Mleczko kokosowe
600 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
7.50
Za 600 ml
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Ryż jaśminowy
300 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Koszt składników
46.00