Curry z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem - 2 kostki (400 g)
- Mango - pół dużej sztuki (300 g)
- Mleczko kokosowe (600 ml)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Ryż jaśminowy (300 g)
Przepis na curry z tofu krok po kroku
Tofu pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Obierz mango i oddziel miąższ od pestki.
Na patelni podgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij.
Następnie dodaj tofu, przyprawę curry i starty imbir, podsmaż chwilę.
Wlej na patelnię mleko kokosowe, dodaj mango i gotuj na wolnych ogniu 10-15 minut.
Pokrój paprykę zieloną w kostkę i dodaj na patelnie. Curry w miarę potrzeby dopraw solą.
Ugotuj w osolonej wodzie ryż jaśminowy.
Gotowe curry podawaj z dodatkiem ryżu.
Więcej informacji na temat curry z tofu
Curry z tofu to doskonała propozycja na bez mięsne danie. Aromatyczny sos curry świetnie nada smaku delikatnemu tofu. Dania z białkiem roślinnym powinny w naszej diecie występować co najmniej dwa razy w tygodniu. Przepis na curry z tofu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia curry potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, mleko kokosowe, mango, przyprawa curry, cebula, imbir, papryka zielona, ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
Jak zrobić curry z tofu? Tofu pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Obierz mango i oddziel miąższ od pestki. Na patelni podgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj tofu, przyprawę curry i starty imbir, podsmaż chwilę. Wlej na patelnię mleko kokosowe, dodaj mango i gotuj na wolnych ogniu 10-15 minut. Pokrój paprykę zieloną w kostkę i dodaj na patelnie. Ugotuj w osolonej wodzie ryż jaśminowy. Curry w miarę potrzeby dopraw solą. Podawaj w miseczce lub głębokim talerzy ryż razem z sosem.
Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników. Ryż jaśminowy to odmiana ryżu o śnieżnobiałych ziarnach. Ma on charakterystyczny zapach i bardzo często jest podawany jako dodatek do curry lub innych sosów.
Podsumowując prosty przepis na curry z mlekiem kokosowym i ryżem to doskonałe danie na kolację lub na obiad. Pyszne i aromatyczne curry bez mięsa to także świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, będą zachwyceni wspaniałym aromatem potrawy. Curry jest dobre do spożycia przez 2-3 dni, pamiętaj aby przechowywać je w lodówce.
Alergeny w curry z tofu
Lista alergenów dla curry z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze curry z tofu
Curry z tofu to doskonała rozgrzewająca potrawa. Bez mięsne curry jest dobrą alternatywą dla potraw z mięsem. Zawiera białko roślinne oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego nie zawierające cholesterolu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.