Przepis na curry z soczewicy krok po kroku
- Soczewica czerwona 100 g
- Cebula 100 g 1 szt
- Imbir korzeń 3 g
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Mleczko kokosowe 125 ml 1/2 szklanki
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
- Przecier pomidorowy bez soli 250 g 1 szklanka
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek, imbir i cebulę.
Gdy się zarumienią dodaj do nich soczewicę, lekko podsmaż i zalej bulionem.
Całość dopraw pieprzem, papryką, curry, kurkumą i kuminem.
Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy soczewica będzie miękka dodaj przecier i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Gotowe danie połącz z mleczkiem kokosowym i podawaj udekorowane kolendrą.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Curry z soczewicy - cechy przepisu
Więcej o curry z soczewicy
Curry z soczewicy jest daniem prostym, ale na pewno niebanalnym. Ma wyjątkowy, intensywny smak i wspaniały aromat. To coś idealnie dla miłośników indyjskiej kuchni, z której się wywodzi. Całość będzie świetnym pomysłem na wplątanie do swojego menu trochę orientalnego smaku. Całość świetnie sprawdzi się zarówno jako zupa jedzona z chlebem, ale również jako pyszny sos podawany z ryżem.
Przepis na curry z soczewicy jest bardzo prosty, ale pozwala przygotować posiłek niezwykle smaczny i bardzo wartościowy. To ze względu na dość sporą zawartość warzyw i przypraw. Ten sos dostarcza naprawdę sporo białka i błonnika, ze względu na duży udział soczewicy. Ta roślina strączkowa niestety nie gości w menu zbyt często, a szkoda bo ma naprawdę dobry wpływ na zdrowie, dostarcza cennych składników, a przy okazji jest tania i sycąca. W tej wersji najbardziej rekomendowana będzie czerwona odmiana, ze względu na szybszą i łatwiejszą obróbkę, ale również ze względu na zagęszczenie całej potrawy. Soczewica zawiera sporo żelaza, pierwiastka który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i do zachowania prawidłowego stanu zdrowia, jest on niezwykle cenny zwłaszcza na diecie wegetariańskiej, gdzie sporo jego źródeł zostało wyeliminowanych. To również dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego i wpływa pozytywnie na stan mikrobiomu jelitowego, chroni również układ sercowy. Soczewica dostarcza również sporo manganu, to pierwiastek, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia cukru we krwi, co na pewno będzie pomocne dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić curry z soczewicy, by było niezwykle ostre, a przy tym bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle łatwa i choć bez mięsa, ta wege opcja dostarcza sporo białka i syci na długo. Sprawdzi się idealnie na obiad, ale stanowi również świetny pomysł na wartościową kolację. To dobre rozwiązanie dla wszystkich na diecie wegetariańskiej na pyszne i wartościowe jedzenie. Ten prosty przepis pozwala na stworzenie curry idealnego.
Wartości odżywcze curry z soczewicy
Energia i białka
(211g)
Węglowodany w curry z soczewicy
(211g)
Tłuszcze
(211g)
Witaminy w przepisie na curry z soczewicy
(211g)
Składniki mineralne w przepisie na curry z soczewicy
(211g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w curry z soczewicy
Lista alergenów dla curry z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny