Curry z soczewicy

Opublikowano: 30.10.2021 r., 21:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Curry z soczewicy podane w eleganckiej miseczce z przyprawami w tle.
Curry z soczewicy
Curry z soczewicy to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników roślinnych przepisów. Całość jest niezwykle smaczna, łatwa w przygotowaniu a przy tym pożywna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
169 kcal
Kcal w porcji
211 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica czerwona (100 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Imbir korzeń (3 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Mleczko kokosowe 1/2 szklanki (125 ml)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, kurkuma, curry, kumin, kolendra świeża, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na curry z soczewicy krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek, imbir i cebulę.

Gdy się zarumienią dodaj do nich soczewicę, lekko podsmaż i zalej bulionem.

Całość dopraw pieprzem, papryką, curry, kurkumą i kuminem.

Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gdy soczewica będzie miękka dodaj przecier i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Gotowe danie połącz z mleczkiem kokosowym i podawaj udekorowane kolendrą.

Jak oceniasz przepis na curry z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat curry z soczewicy

Curry z soczewicy jest daniem prostym, ale na pewno niebanalnym. Ma wyjątkowy, intensywny smak i wspaniały aromat. To coś idealnie dla miłośników indyjskiej kuchni, z której się wywodzi. Całość będzie świetnym pomysłem na wplątanie do swojego menu trochę orientalnego smaku. Całość świetnie sprawdzi się zarówno jako zupa jedzona z chlebem, ale również jako pyszny sos podawany z ryżem.

Przepis na curry z soczewicy jest bardzo prosty, ale pozwala przygotować posiłek niezwykle smaczny i bardzo wartościowy. To ze względu na dość sporą zawartość warzyw i przypraw. Ten sos dostarcza naprawdę sporo białka i błonnika, ze względu na duży udział soczewicy. Ta roślina strączkowa niestety nie gości w menu zbyt często, a szkoda bo ma naprawdę dobry wpływ na zdrowie, dostarcza cennych składników, a przy okazji jest tania i sycąca. W tej wersji najbardziej rekomendowana będzie czerwona odmiana, ze względu na szybszą i łatwiejszą obróbkę, ale również ze względu na zagęszczenie całej potrawy. Soczewica zawiera sporo żelaza, pierwiastka który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i do zachowania prawidłowego stanu zdrowia, jest on niezwykle cenny zwłaszcza na diecie wegetariańskiej, gdzie sporo jego źródeł zostało wyeliminowanych. To również dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego i wpływa pozytywnie na stan mikrobiomu jelitowego, chroni również układ sercowy. Soczewica dostarcza również sporo manganu, to pierwiastek, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stężenia cukru we krwi, co na pewno będzie pomocne dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić curry z soczewicy, by było niezwykle ostre, a przy tym bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle łatwa i choć bez mięsa, ta wege opcja dostarcza sporo białka i syci na długo. Sprawdzi się idealnie na obiad, ale stanowi również świetny pomysł na wartościową kolację. To dobre rozwiązanie dla wszystkich na diecie wegetariańskiej na pyszne i wartościowe jedzenie. Ten prosty przepis pozwala na stworzenie curry idealnego.

Alergeny w curry z soczewicy

Lista alergenów dla curry z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze curry z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowe danie, które dostarcza sporo roślinnego białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(211g)
Energia (kcal)
80.25
169.33
Białko (g)
4.08
8.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(211g)
Węglowodany (g)
15.02
31.70
Węglowodany przyswajalne (g)
12.92
27.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
4.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(211g)
Tłuszcz (g)
0.90
1.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.47
1.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.42
0.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.22
0.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.43
Cholesterol (mg)
1.63
3.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(211g)
Witamina A (µg (mcg))
15.18
32.04
Witamina B6 (mg)
0.13
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Witamina C (mg)
4.93
10.39
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
1.24
Brak danych dla: soczewica czerwona, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.41
7.20
Tiamina (mg)
0.09
0.19
Ryboflawina (mg)
0.07
0.15
Niacyna (mg)
0.69
1.45
Foliany (µg (mcg))
30.40
64.15
Beta karoten (µg (mcg))
130.25
274.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Sód (mg)
134.22
283.20
Potas (mg)
260.12
548.86
Wapń (mg)
32.76
69.11
Fosfor (mg)
83.57
176.33
Magnez (mg)
11.16
23.54
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.50
3.17
Cynk (mg)
0.63
1.34
Miedź (mg)
0.26
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z soczewicy 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania curry z soczewicy

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
100 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Imbir korzeń
3 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 3 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mleczko kokosowe
125 ml
1/2 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
39.00