Przepis na curry z krewetkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, curry, papryka ostra, czosnek, sok z limonki, czerwona pasta curry
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Czosnek i imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i marchewkę. Następnie dodaj czosnek i imbir.

Gdy minie około 5 minut dodaj pastę curry, po czym podsmażaj razem jeszcze chwilę.

Wlej mleko kokosowe i przecier i duś wszystko razem około 5 minut. Dodaj pół łyżeczki kurkumy i przyprawy curry, łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej. Dokładnie wymieszaj.

Krewetki umyj i usuń z nich przewód pokarmowy, następnie dodaj do sosu i gotuj około 3 minuty.

Podawaj z ryżem, posypane dymką lub natką pietruszki.

curry z krewetkami w czerwonym garnuszku, przyozdobione świeżą natką pietruszki, ustawione na drewnianej desce
Curry z krewetkami
Koszt przygotowania dania
31.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
223 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Curry z krewetkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o curry z krewetkami

Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Curry z krewetkami to pyszne i łatwe rozwiązanie na obiad. Nasz przepis na curry z krewetkami ma w składnikach przyprawę sypką oraz pastę, dzięki czemu to danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić curry z krewetkami, to uspokajam, że to naprawdę prosty przepis. Potrzebujesz świeże krewetki, marchewkę, paprykę oraz cebulę. Nasze curry możesz też przyrządzić z krewetkami mrożonymi uprzednio rozmrożonymi. W naszym przepisie wykorzystujemy również mleko kokosowe, które nadaje całemu daniu jeszcze bardziej orientalny smak. Kupując mleko kokosowe wybierajcie takie bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Dobre mleko kokosowe to takie o bardzo krótkim składzie.

Gotowe curry z krewetkami możecie podać z ryżem lub z chlebkami naan. Ten ostatni sposób jest szczególnie wybierany właśnie w Indiach, gdzie do jedzenia nie używany jest nóż i widelec, ale dłonie. Ten sposób jedzenia, choć może wydawać się niehigieniczny ma bardzo duży wpływ na ludzki organizm. Wiecie, że zakończenia nerwowe w opuszkach palców już przekazują informację o tym co będziemy jeść, zanim to jedzenie trafi do ust? Dodatkowo pobudzamy zmysł dotyku, dzięki czemu spożywanie posiłku jest bardziej świadome a tym samym.. może dać nam sytość i satysfakcję na dłużej.

Wartości odżywcze curry z krewetkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
74.47 kcal
223.41 kcal
Białko
5.15 g
15.46 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w curry z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
9.29 g
27.86 g
Brak danych dla: krewetki, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.12 g
24.35 g
Brak danych dla: krewetki, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
3.51 g
Brak danych dla: krewetki, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.21 g
6.62 g
Tłuszcze nasycone
0.89 g
2.67 g
Tłuszcze nienasycone
1.32 g
3.95 g
Tłuszcze jednonasycone
1.03 g
3.10 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
0.78 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na curry z krewetkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
170.86 mg
512.59 mg
Potas
223.07 mg
669.22 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
46.85 mg
140.56 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
108.60 mg
325.81 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
1.44 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.47 mg
1.42 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.37 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z krewetkami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w curry z krewetkami

Lista alergenów dla curry z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • czerwona pasta curry

Cena przygotowania curry z krewetkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
180 g
15 sztuk, tygrysie
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
22.00
Za 180 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżka
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Mleczko kokosowe
250 ml
1 szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
72.00
Jak oceniasz przepis na curry z krewetkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób