Curry z krewetkami
- Krewetki - 15 sztuk, tygrysie (180 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (230 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Czerwona pasta curry - 1 łyżka (10 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Mleczko kokosowe - 1 szklanka (250 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (100 g)
Przepis na curry z krewetkami krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Czosnek i imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i marchewkę. Następnie dodaj czosnek i imbir.
Gdy minie około 5 minut dodaj pastę curry, po czym podsmażaj razem jeszcze chwilę.
Wlej mleko kokosowe i przecier i duś wszystko razem około 5 minut. Dodaj pół łyżeczki kurkumy i przyprawy curry, łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej. Dokładnie wymieszaj.
Krewetki umyj i usuń z nich przewód pokarmowy, następnie dodaj do sosu i gotuj około 3 minuty.
Podawaj z ryżem, posypane dymką lub natką pietruszki.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat curry z krewetkami
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.
Curry z krewetkami to pyszne i łatwe rozwiązanie na obiad. Nasz przepis na curry z krewetkami ma w składnikach przyprawę sypką oraz pastę, dzięki czemu to danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić curry z krewetkami, to uspokajam, że to naprawdę prosty przepis. Potrzebujesz świeże krewetki, marchewkę, paprykę oraz cebulę. Nasze curry możesz też przyrządzić z krewetkami mrożonymi uprzednio rozmrożonymi. W naszym przepisie wykorzystujemy również mleko kokosowe, które nadaje całemu daniu jeszcze bardziej orientalny smak. Kupując mleko kokosowe wybierajcie takie bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Dobre mleko kokosowe to takie o bardzo krótkim składzie.
Gotowe curry z krewetkami możecie podać z ryżem lub z chlebkami naan. Ten ostatni sposób jest szczególnie wybierany właśnie w Indiach, gdzie do jedzenia nie używany jest nóż i widelec, ale dłonie. Ten sposób jedzenia, choć może wydawać się niehigieniczny ma bardzo duży wpływ na ludzki organizm. Wiecie, że zakończenia nerwowe w opuszkach palców już przekazują informację o tym co będziemy jeść, zanim to jedzenie trafi do ust? Dodatkowo pobudzamy zmysł dotyku, dzięki czemu spożywanie posiłku jest bardziej świadome a tym samym.. może dać nam sytość i satysfakcję na dłużej.
Alergeny w curry z krewetkami
Lista alergenów dla curry z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- czerwona pasta curry
Wartości odżywcze curry z krewetkami
Przyprawa curry to nie tylko orientalny dodatek do dań, ale także źródło wielu przypraw o udowodnionym zdrowotnym oddziaływaniu na organizm.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.