Curry z kalafiora

Opublikowano: 08.04.2022 r., 19:56 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne wegańskie curry z kalafiora
Curry z kalafiora
Curry z kalafiora to pomysł na pyszny, orientalny obiad dla wszystkich wegetarian, ale nie tylko.
Przygotowanie 30 min
301 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Kalafior - 1 sztuka (700 g)
  • Pomidory w puszce - 2 szklanki (500 g)
  • Mleczko kokosowe - 1,5 szklanki (400 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Czerwona pasta curry - 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, curry, kolendra nasiona mielone, cynamon, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na curry z kalafiora krok po kroku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj.

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i wrzuć na patelnię. Zalej 1/2 szklanki wody i pomidorami z puszki.

Duś na średniej mocy palnika, aż kalafior zmięknie.

Dodaj pastę curry i mleczko kokosowe.

Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 3-5 minut.

Podawaj z ryżem.

Jak oceniasz przepis na curry z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat curry z kalafiora

Curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym to pomysł na pyszne, wegańskie i bardzo pyszne danie idealne na obiad lub kolację. Jest bardzo sycące, zdrowe, a jednocześnie pięknie prezentuje się na talerzu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić curry z kalafiora nasz przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu i będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą następujące składniki: gotowany kalafior, cebula, czosnek, mleczko kokosowe, pomidory z puszki bez skórki, odrobina oliwy z oliwek. Niezbędnym elementem tego dania są również przyprawy, odpowiedzialne za jego wyjątkowy, oryginalny smak. Nie może zabraknąć czerwonej pasty curry, mielonej słodkiej papryki, kurkumy, kolendry oraz imbiru. Jeśli na co dzień preferujesz ostre, pikantne smaki nie wahaj się wykorzystać również chilli, ostrej papryki, czy po prostu większych ilości czosnku, czy imbiru. Przepis na curry z kalafiora wbrew pozorom nie jest wcale skomplikowany i z pewnością poradzisz sobie z przygotowaniem tego dania. Wystarczy, że w głębokiej patelni lub garnku ugotujesz kalafiora z odrobiną wody, pomidorów i mleczka kokosowego oraz doprawisz odpowiednią ilością przypraw. To wszystko i nie powinno zająć Ci więcej niż 30 minut, jest to więc świetny pomysł na zdrowy, pożywny obiad. Curry z kalafiora świetnie smakuje z ryżem, z dodatkiem kolendry lub natki pietruszki, jednak śmiało możesz też podać je z ziemniakami czy kaszą. Pamiętaj jednak, że w porównaniu do mięsnego curry, wersja z kalafiorem jest zdecydowanie uboższa w białko – dlatego warto do posiłku dodać na przykład tofu lub nasiona roślin strączkowych, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość tego składnika. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak, krok po kroku, przygotować najlepsze curry z kalafiora.

Alergeny w curry z kalafiorem

Lista alergenów dla Curry z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • czerwona pasta curry

Wartości odżywcze curry z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Kalafior zawiera goitrogeny, czyli substancje hamujące wychwyt jodu przez tarczycę, dlatego osoby z niedoczynnością tarczycy powinny spożywać go wyłącznie po ugotowaniu, które zmniejsza zawartość tych substancji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
60.31
301.56
Białko (g)
2.04
10.20
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: cebula, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
9.37
46.83
Węglowodany przyswajalne (g)
7.87
39.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
7.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.17
10.84
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
4.28
Tłuszcze nienasycone (g)
1.31
6.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.08
5.39
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
1.11
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.52
12.61
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
8.65
43.27
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.71
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.34
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.68
113.41
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
2.79
Brak danych dla: mleczko kokosowe, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.27
26.36
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.37
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
2.93
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.62
143.11
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.50
202.51
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
162.69
813.45
Potas (mg)
245.29
1226.46
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.38
221.88
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
75.64
378.21
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.74
78.72
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
3.04
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.28
1.41
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.13
0.67
Brak danych dla: cebula, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z kalafiora 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania curry z kalafiora

Koszt składników
51.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
700 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 700 g
Pomidory w puszce
500 g
2 szklanki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1,5 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżka
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
51.60