Curry z batatem
- Bataty (300 g)
- Ciecierzyca konserwowa (400 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Mango (200 g)
- Mleczko kokosowe (500 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na curry z batatem krok po kroku
Batata obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj batata i podsmaż przez chwilę.
Wlej 250 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wlej mleko kokosowe, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut.
Mango obierz i pokrój w kostkę.
Do garnka dodaj mango i ciecierzycę.
Gotuj przez 5 minut.
Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry oraz startym imbirem.
Curry podawaj z dodatkiem gotowanego ryżu lub świeżego pieczywa.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat curry z batatem
Curry z batatem to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Wegańskie danie z mleczkiem kokosowym będzie idealne podczas spotkania ze znajomymi. Dodatkiem do curry może być tofu lub soczewica. Przepis na curry z batatem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bataty, ciecierzyca, cebula, czosnek, mango, mleko kokosowe, imbir, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, curry, olej rzepakowy.
Jak zrobić curry z batatem? Batata obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj batata i podsmaż przez chwilę. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlej mleko kokosowe, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut. Mango obierz i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj mango i ciecierzycę. Gotuj przez 5 minut. Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry oraz startym imbirem. Curry podawaj z dodatkiem gotowanego ryżu lub świeżego pieczywa.
Pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A. Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę.
Podsumowując warzywne danie bez mięsa będzie idealne na obiad dla całej rodziny. Warzywne curry jest bardzo aromatyczne i można je podać osobom na diecie wegetariańskiej. Danie z ciecierzycą będzie świetne na syty obiad do pracy. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w curry z batatem
Lista alergenów dla curry z batatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na curry z batatem
Wartości odżywcze curry z batatem
Curry z batatem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który ma bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Curry jest daniem średnio kalorycznym i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.