Przepis na curry z batatami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę.

Wrzuć pokrojone w kostkę bataty bez skóry, całość zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj ciecierzycę.

Dopraw do smaku curry i gotuj pod przykryciem do miękkości batatów.

Curry podawaj z ugotowanym ryże, całość obficie posyp posiekaną natką pietruszki.

curry z batatami
Curry z batatami
Koszt przygotowania dania
14.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
384 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
95

Curry z batatami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o curry z batatami

Curry z batatami to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny.

To wegetariańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku.

W moim przepisie nie występuje mięso, zamiast niego możesz postawić na dodatek ciecierzycy czy tofu. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.

Dodatkowo postawiłam na bataty.

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty i użyty do potrawy ryż są produktami bezglutenowymi, dlatego przepis na curry z batatami to dobry pomysł na bezglutenowy obiad.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

W przepisie została użyta ciecierzyca, najlepiej, jeśli skorzystasz z wersji w puszce lub w szklanym słoiku. Taki wybór zdecydowanie zaoszczędzi Ci czas.

Dokładnie jak zrobić curry z batatami przedstawiam krok po kroku nieco niżej.

Zapamiętaj ten przepis i przygotuj warzywne danie, pamiętaj, że danie bez mięsa powinniśmy podawać minimum 1-2 razy w tygodniu.

Wartości odżywcze curry z batatami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
153.83 kcal
384.58 kcal
Białko
3.78 g
9.46 g

Węglowodany w curry z batatami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
27.79 g
69.46 g
Węglowodany przyswajalne
26.31 g
65.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
3.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.35 g
8.38 g
Tłuszcze nasycone
1.22 g
3.05 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.93 g
4.83 g
Tłuszcze jednonasycone
1.49 g
3.73 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
1.10 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
3.33 mg
8.33 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na curry z batatami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
186.33 µg (mcg)
465.81 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.28 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
4.37 mg
10.93 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
6.97 µg (mcg)
17.42 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.16 mg
Niacyna
0.40 mg
1.00 mg
Foliany
17.10 µg (mcg)
42.75 µg (mcg)
Beta karoten
2153.71 µg (mcg)
5384.28 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na curry z batatami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
182.48 mg
456.21 mg
Potas
152.27 mg
380.66 mg
Wapń
51.19 mg
127.97 mg
Fosfor
104.35 mg
260.87 mg
Magnez
18.52 mg
46.31 mg
Żelazo
0.51 mg
1.27 mg
Cynk
0.38 mg
0.95 mg
Miedź
0.12 mg
0.30 mg
Mangan
0.40 mg
1.00 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z batatami 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w curry z batatami

Lista alergenów dla curry z batatami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na curry z batatami

Cena przygotowania curry z batatami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
300 g
1 sztuka
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pietruszka
30 g
1 pęczek
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Ciecierzyca konserwowa
250 g
1 szklanka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na curry z batatami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób