Curry wegetariańskie
- Ciecierzyca konserwowa (400 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (125 ml)
- Cebula (90 g)
- Marchewka (90 g)
- Czosnek (5 g)
- Cukinia (300 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Czerwona pasta curry (20 g)
- Imbir korzeń (20 g)
Przepis na curry wegetariańskie krok po kroku
Cebulę i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę w półplasterki.
Cukinię i paprykę umyj. Cukinię pokrój w półplasterki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj marchewkę i smaż razem.
Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnie. Podsmaż chwilę.
Dodaj cukinię i paprykę. Smaż razem jeszcze 5 minut.
Na patelnię wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj odcedzoną ciecierzycę.
Dopraw solą, pastą curry, przyprawą curry, słodką papryką.
Całość gotuj przez około 30 minut.
Podawaj z ryżem.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat curry wegetariańskiego
Curry wegetariańskie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. To pyszne, aromatyczne danie z warzywami podane np. z ryżem będzie idealne nie tylko dla wegetarian.
Ten prosty przepis na curry wegetariańskie jest szybki w wykonaniu. Najpierw cebulę i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę w półplasterki. Cukinię i paprykę umyj. Cukinię pokrój w półplasterki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj marchewkę i smaż chwilę razem. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnie. Podsmaż chwilę. Dodaj cukinię i paprykę. Smaż razem jeszcze 5 minut. Na patelnię wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj odcedzoną ciecierzycę. Dopraw solą, pastą curry, przyprawą curry, słodką papryką. Całość gotuj przez około 30 minut.
Proszę bardzo, wiesz już jak zrobić curry wegetariańskie. Tak przygotowany aromatyczny sos będzie świetnie pasował do ryżu lub pieczywa w stylu chlebki pita.
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.
Dania z warzyw i nasion strączkowych to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.
Alergeny w curry wegetariańskim
Lista alergenów dla curry wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- czerwona pasta curry
Wartości odżywcze curry wegetariańskiego
Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.