Curry wegetariańskie

Opublikowano: 17.06.2022 r., 16:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jedzenie wegetariańskie w garnku
Curry wegetariańskie
Curry wegetariańskie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. To pyszne, aromatyczne danie z warzywami podane np. z ryżem będzie idealne nie tylko dla wegetarian.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
209 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (400 g)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (125 ml)
  • Cebula (90 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Cukinia (300 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Czerwona pasta curry (20 g)
  • Imbir korzeń (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, imbir świeży, curry, czosnek, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
tarka, praska do czosnku, patelnia głęboka

Przepis na curry wegetariańskie krok po kroku

Cebulę i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę w półplasterki.

Cukinię i paprykę umyj. Cukinię pokrój w półplasterki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj marchewkę i smaż razem.

Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnie. Podsmaż chwilę.

Dodaj cukinię i paprykę. Smaż razem jeszcze 5 minut.

Na patelnię wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj odcedzoną ciecierzycę.

Dopraw solą, pastą curry, przyprawą curry, słodką papryką.

Całość gotuj przez około 30 minut.

Podawaj z ryżem.

Jak oceniasz przepis na curry wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat curry wegetariańskiego

Curry wegetariańskie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. To pyszne, aromatyczne danie z warzywami podane np. z ryżem będzie idealne nie tylko dla wegetarian.

Ten prosty przepis na curry wegetariańskie jest szybki w wykonaniu. Najpierw cebulę i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę w półplasterki. Cukinię i paprykę umyj. Cukinię pokrój w półplasterki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj marchewkę i smaż chwilę razem. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnie. Podsmaż chwilę. Dodaj cukinię i paprykę. Smaż razem jeszcze 5 minut. Na patelnię wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj odcedzoną ciecierzycę. Dopraw solą, pastą curry, przyprawą curry, słodką papryką. Całość gotuj przez około 30 minut.

Proszę bardzo, wiesz już jak zrobić curry wegetariańskie. Tak przygotowany aromatyczny sos będzie świetnie pasował do ryżu lub pieczywa w stylu chlebki pita.

Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką. Na półkach sklepowych można spotkać także pastę curry, gdzie przyprawy zmieszane są z olejem lub masłem ghee. Występuję w kolorach czerwonym lub żółtym, a różni je proporcja użytych składników. Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.

Dania z warzyw i nasion strączkowych to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Alergeny w curry wegetariańskim

Lista alergenów dla curry wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • czerwona pasta curry

Wartości odżywcze curry wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
59.85
209.46
Białko (g)
2.46
8.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
9.36
32.75
Węglowodany przyswajalne (g)
7.80
27.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
5.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
1.76
6.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.70
2.44
Tłuszcze nienasycone (g)
1.06
3.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.56
1.96
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
1.67
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
82.00
287.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.27
84.93
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.28
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.08
17.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.37
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.51
92.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
777.34
2720.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
210.74
737.60
Potas (mg)
154.01
539.02
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.48
124.18
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
38.45
134.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.13
49.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.72
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.15
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry wegetariańskiego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania curry wegetariańskiego

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
125 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 125 ml
Cebula
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Czerwona pasta curry
20 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Koszt składników
66.50