Curry wegetariańskie
Opublikowano: 17.06.2022 r.
Ciecierzyca, napój kokosowy i czerwona pasta curry to trio, które nadaje temu wegetariańskiemu curry wyjątkowego smaku. Do tego cebula, cukinia oraz marchewka stanowią bazę warzywną, która świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Nie można zapomnieć o czosnku i imbirze, które dodają potrawie głębi aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 400 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 125 ml
- Cebula - 90 g
- Marchewka - 90 g
- Czosnek - 5 g
- Cukinia - 300 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Bulion warzywny - 250 ml
- Czerwona pasta curry - 20 g
- Imbir korzeń - 20 g
- Przyprawy - papryka słodka, imbir świeży, curry, czosnek, czerwona pasta curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, praska do czosnku, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Cebulę i marchewkę obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę w półplasterki.
- Cukinię i paprykę umyj. Cukinię pokrój w półplasterki, a z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj marchewkę i smaż razem.
- Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj na patelnie. Podsmaż chwilę.
- Dodaj cukinię i paprykę. Smaż razem jeszcze 5 minut.
- Na patelnię wlej bulion, mleko kokosowe i dodaj odcedzoną ciecierzycę.
- Dopraw solą, pastą curry, przyprawą curry, słodką papryką.
- Całość gotuj przez około 30 minut.
- Podawaj z ryżem.
Komentarz dietetyka
Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk