Cukinia zapiekana z serem
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
- Pomidor - 2 sztuki (120 g)
- Fasola czerwona (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Ser Mozzarella - 1/2 kuli (120 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na cukinię zapiekaną z serem krok po kroku
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Dodaj ryż i fasolę odsączoną z zalewy.
Duś przez chwilę i dopraw do smaku.
Dodaj wcześniej sparzone i obrane ze skóry pomidory i koncentrat pomidorowy.
Cukinię przekrój na pół i wydrąż miąższ, dodaj go na patelnię do ryżu.
Faszeruj cukinie i posyp pokrojonym serem mozzarella.
Zapiecz w piecu do momentu, aż ser się nie rozpuści. Posyp oregano lub świeża bazylią.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat cukinii zapiekanej z serem
Szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia?
Obecny coraz szybszy tryb życia często zmusza nas do korzystania z gotowych lub wysoko przetworzonych potraw. Jednak nie tym razem. Przychodzę z propozycją, która jest niezwykle pyszna i szybka. Cukinia zapiekana z serem sprawdzi się idealnie.
Dodatkowo możesz ją przygotować w tradycyjnej wersji zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Ci tą drugą wersję, czyli wegetariańską. W moim przepisie jedyna rzecz, która jest pochodzenia zwierzęcego ale nie jest to mięso to mozzarella, którą użyłam w ostatniej części przepisu aby zapiec cukinię w piecu. Jeśli jednak Twoja dieta całkowicie wyklucza spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego śmiało możesz zastąpić mozzarellę, wersją wegańską sera. I to będzie świetny pomysł na wegańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Ja zdecydowałam się na połączenie pieczarek z duszonymi pomidorami i ryżem, do którego na końcu dodam miąższ z cukinii i odrobinę koncentratu aby farsz był bardziej wyrazisty. Postawiłam, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia.
Sam zdecyduj co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać ze cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Faszerowana cukinia idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad czy na kolację ze znajomymi. Faszerowane cukinie to idealny pomysł, który możesz wykorzystać gdy w lodówce zalega Ci dużo zaczętych produktów, połącz je ze sobą i faszeruj cukinię. Unikniesz marnowania produktów i będziesz mieć przepyszny obiad.
Zatem jak zrobić cukinię zapiekaną z serem? Poznaj przepis na zapiekaną cukinię z serem.
Alergeny w cukinii zapiekanej z serem
Lista alergenów dla cukinii zapiekanej z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze cukinii zapiekanej z serem
Jeśli użyjesz wegańskiego sera lub całkowicie zrezygnujesz w sera użytego w przepisie danie będzie idealne dla wegan.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.