Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
- Cukinia - 2 sztuki (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
- Ser gouda (200 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na cukinię zapiekaną z mięsem mielonym krok po kroku
Cukinię umyj, przetnij wzdłuż na pół i wydrąż środek za pomocą łyżki.
Na patelnię wlej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę.
Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej mięso mielone z kurczaka, dopraw solą i pieprzem, smaż aż mięso będzie zarumienione.
Na koniec dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do pustego garnka.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie zarumieniony. Przełóż go z patelni do garnka z mięsem.
Na tą samą patelnię wylej śmietanę, dodaj paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz (ilość przypraw wedle uznania). Wymieszaj wszystko dokładnie, podgrzej przez 5 minut i wyłącz gaz pod patelnią.
W wydrążonej cukinii ułóż kolejno cienką warstwę śmietany, mięso mielone z boczkiem oraz na sam wierzch ułóż tarty ser żółty.
Przygotowane cukinie ułóż na blaszce do pieczenia.
Cukinię piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 40 minut, aż ser będzie się przypiecze.
Cukinię faszerowaną podawaj od razu po przygotowaniu.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Moussaka
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Cottage pie
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Lasagne z cukinii
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat cukinii zapiekanej z mięsem mielonym
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem to idealna propozycja na ciepłe danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis jest trochę złożony, dlatego jego stopień trudności określono na średni. Faszerowana cukinia pieczona w piekarniku idealnie sprawdzi się również jako posiłek osoby na diecie bezglutenowej. W dalszej części dowiesz się jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Składniki jakich potrzebujesz to cukinia, boczek wędzony, cebula, mięso mielone z kurczaka, ser żółty, śmietana 18%, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, gałka muszkatołowa). Użyte przyprawy sprawią, że danie będzie delikatnie pikantne, dlatego jeśli nie lubisz takich smaków pomiń dodawanie papryki ostrej podczas przyprawiania dania. Obecność boczku, sera oraz śmietany znacząco podniesie wartość kaloryczną potrawy, dlatego osoby odchudzające się powinny spożywać ją w umiarkowanych ilościach lub zamienić te składniki na mniej kaloryczne. Danie to wywodzi się z kuchni brytyjskiej.
Najwięcej wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia dostarczy nam cebula, cukinia oraz mięso mielone z kurczaka. Drób zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka przy czym jest niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się w dietach sportowców, dzieci w fazie wzrostu oraz osób starszych. Mięso drobiowe zawiera również witaminy z grupy B, głównie B3 oraz B6. Cukinia jest natomiast łatwostrawnym i niskokalorycznym warzywem, cechującym się wysoką wartością odżywczą. Znajdziemy w niej potas, żelazo, magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Cukinia posiada również niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Podsumowując cukinia nadziewana mięsem mielonym z piekarnika to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny oraz posiłek osób na diecie bezglutenowej. Produkty użyte go przygotowania cukinii zapiekanej są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis. Dodatkowo obecność pikantnych przypraw nadaje charakterystyczny smak potrawie.
Alergeny w cukinii zapiekanej z mięsem mielonym
Lista alergenów dla cukinii zapiekanej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze cukinii zapiekanej z mięsem mielonym
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.