Cukinia z mozzarellą

Opublikowano: 27.10.2021 r., 21:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekana cukinia z mozzarellą
Cukinia z mozzarellą
Zapiekana cukinia z mozzarellą to idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Zdecyduj sam czy będzie to wersja tradycyjna z mięsem czy wersja wege.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 10 min
400 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Mięso mielone z indyka (200 g)
  • Ser Mozzarella - 1/2 kuli (125 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Pomidor - 2 sztuki (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała

Przepis na cukinię z mozzarellą krok po kroku

Na oleju rzepakowym podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso mielone i dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj wcześniej sparzone pomidory i duś do momentu, aż się rozpadną. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.

Cukinię przekrój na pół, wydrąż środek i doda do mięsa.

Faszeruj cukinię przygotowanym mięsem i dodaj plastry mozzarelli.

Zapiecz cukinię w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Jak oceniasz przepis na cukinię z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat cukinii z mozzarellą

Cukinia z mozzarellą jako szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia.

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mały coraz mniej czasu, coraz częściej sięgamy po

gotowe lub wysoko przetworzonych potraw. Znając przepis na cukinię z mozzarellą masz świetny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad lub kolację. Dzisiaj wersja ,którą możesz przygotować w tradycyjnej formie zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Ci tą pierwszą wersję, czyli tradycyjną. Na cebuli i czosnku podsmażyłam mięso mielone, zazwyczaj wybieram to z indyka o małej zawartości tłuszczu. Doprawiłam aromatycznymi ziołami, bez tego oczywiście ani rusz, dodałam wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory. Całość zagęściłam odrobiną koncentratu pomidorowego i dodałam ugotowany ryż oraz farsz z wydrążonych cukinii. Jeśli jednak masz ochotę przygotować wersję wegetariańską, nic prostszego. Postaw na warzywa. I to będzie świetny pomysł na wegańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Wersja wegetariańska będzie pysznie smakować z pomidorami, cukinią czy pieczarkami. Możesz dodać pokrojone tofu lub ciecierzycę. Postaw, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia. Sam zdecyduj co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać ze cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Cukinia może być zapiekana lub z grilla. Na czas pieczenia połóż plastry mozzarelli. Faszerowana cukinia idealnie będzie smakować, także z domowym sosem pomidorowym. Faszerowana cukinia idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad czy na kolację ze znajomymi. Faszerowane cukinie to idealny pomysł, który możesz wykorzystać gdy w lodówce zalega Ci dużo zaczętych produktów, połącz je ze sobą i faszeruj cukinię. Unikniesz marnowania produktów i będziesz mieć przepyszny obiad.

Zatem jak zrobić cukinię z mozzarellą? Poznaj przepis na cukinię z mozzarellą.

Alergeny w cukinii z mozzarellą

Lista alergenów dla cukinii z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze cukinii z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Cukinię z mozzarellą możesz także przygotować w wersji wegetariańskiej. Zastępując mięso np. tofu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
114.47
400.66
Białko (g)
10.05
35.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.10
14.37
Węglowodany przyswajalne (g)
3.28
11.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.68
23.38
Tłuszcze nasycone (g)
3.14
10.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.54
12.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.43
8.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
3.88
Cholesterol (mg)
31.59
110.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
41.04
143.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
2.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.85
34.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.35
Witamina E (mg)
0.17
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.66
103.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.28
7.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.06
52.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
128.74
450.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
162.76
569.66
Potas (mg)
242.97
850.40
Wapń (mg)
90.91
318.19
Fosfor (mg)
130.22
455.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.62
68.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
2.41
Cynk (mg)
1.29
4.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii z mozzarellą 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii z mozzarellą

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Mięso mielone z indyka
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidor
120 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Koszt składników
31.00