Cukinia z mięsem mielonym
- Cukinia - 2 średnie sztuki (600 g)
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Ser parmezan - tarty (50 g)
Przepis na cukinię z mięsem mielonym krok po kroku
Cukinie dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ.
Miąższ z cukinii pokrój w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
Następnie na patelnię dodaj mięso mielone oraz pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Składniki dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką.
Mięso smaż kilka minut, następnie dodaj pomidory z puszki i duś bez przykrycia, aż woda odparuje, a mięso będzie usmażone.
Do farszu dodaj połowę parmezanu i dokładnie wymieszaj.
Wydrążone cukinie posyp solą i ułóż je jedna obok drugiej w naczyniu do zapiekania.
Do każdej połówki cukinii nałóż farsz.
Cukinie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
Po tym czasie cukinie posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj kolejne 10 minut.
Gotowe cukinie z mięsem mielonym podawaj na ciepło.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat cukinii z mięsem mielonym
Cukinia z mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Cukinia faszerowana mięsem mielonym świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Przepis na cukinię z mięsem mielonym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, mięso mielone z kurczaka, cebula, czosnek, pomidory w puszce, parmezan, sól, pieprz oraz papryka słodka.
A jak zrobić cukinię z mięsem mielonym? Cukinie dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Miąższ z cukinii pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Następnie na patelnię dodaj mięso mielone oraz pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Składniki dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Mięso smaż kilka minut, następnie dodaj pomidory z puszki i duś bez przykrycia, aż woda odparuje a mięso będzie usmażone. Do farszu dodaj połowę parmezanu i dokładnie wymieszaj. Wydrążone cukinie posyp solą i ułóż je jedna obok drugiej w naczyniu do zapiekania. Do każdej połówki cukinii nałóż farsz. Cukinie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Po tym czasie cukinie posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj kolejne 10 minut. Gotowe cukinie z mięsem mielonym podawaj na ciepło.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując: cukinia nadziewana mięsem mielonym pieczona w piekarniku świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Cukinia jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w cukinii z mięsem mielonym
Lista alergenów dla cukinii z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze cukinii z mięsem mielonym
Cukinia z mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso mielone z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.