Cukinia w zalewie curry

Opublikowano: 05.10.2021 r., 7:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cukinia w zalewie curry podana w słoiku. Obok słoika leży deska z cukinią pokrojoną w kawałki.
Cukinia w zalewie curry
Cukinia w zalewie curry to doskonała propozycja na zakonserwowanie cukinii na zimę. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie cukinii w kuchni.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
44 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukinia 2 średnie sztuki (500 g)
  • Cukier (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, curry, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na cukinia w zalewie curry krok po kroku

Na początek przygotuj zalewę do cukinii. W garnku umieść 0,5 l wody, 250 ml octu dwie łyżki cukru, łyżkę soli i dwie łyżki przyprawy curry. Zagotuj dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Cukinie dokładnie umyj i pokrój w grube słupki.

Umieść cukinie w słoikach i zalej gorącą marynatą.

Wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości słoika. Gotuj na średnim ogniu przez 20 min.

Wyjmij słoiki z garnka i postaw do góry dnem.

Tak przygotowaną cukinie możesz przechowywać przez długi czas, gotowa do spożycia jest po około 2 tygodniach.

Jak oceniasz przepis na cukinia w zalewie curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat cukinii w zalewie curry

Cukinia w zalewie curry to doskonała propozycja na zakonserwowanie cukinii na zimę. Pyszna cukinia świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Przepis na cukinię w zalewie curry jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do przygotowania cukinii w zalewie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, ocet spirytusowy, woda, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa curry.

Jak zrobić cukinię w zalewie curry? Na początek przygotuj zalewę do cukinii. W garnku umieść 0,5 l wody, 250 ml octu dwie łyżki cukru, łyżkę soli i dwie łyżki przyprawy curry. Zagotuj dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Cukinie dokładnie umyj i pokrój w grube słupki. Umieść cukinie w słoikach i zalej gorącą marynatą. Wstaw do garnka i zalej wodą do 2/3 wysokości słoika. Gotuj na średnim ogniu przez 20 min. Wyjmij słoiki z garnka i postaw do góry dnem. Tak przygotowaną cukinie możesz przechowywać przez długi czas, gotowa do spożycia jest po około 2 tygodniach.

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, przez co stała się składnikiem wielu dań. Jest bogatym źródlem potasu, magnezu, żelaza, witaminy C, K, PP oraz witaminy B1. Cukinia wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Możemy zaliczyć do nich odkwaszanie organizmu, wspieranie procesu odchudzania, przeciwdziałanie gromadzenia się wody w organizmie, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, poprawia pracę mózgu oraz redukuje stres. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii.

Podsumowując przepis na cukinie do słoików to doskonała propozycja na pyszną cukinie do obiadu. Cukinia w zalewie to Świetny pomysł na za pasteryzowane nie warzywa na zimę. Przepis na zalewę możesz wykorzystać także w przygotowaniu innych warzyw. Przetwory warzywne należy przygotować latem abyś mógł cieszyć się z nich całą zimę.

Alergeny w cukinii w zalewie curry

Lista alergenów dla cukinii w zalewie curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cukinia w zalewie curry

Wartości odżywcze cukinii w zalewie curry

na 100g gotowej potrawy

Cukinia jest idealnym warzywem do konserwowania. Zawiera dużo błonnika i jest świetnym dodatkiem do obiadu. Jest niskokaloryczna i daje uczucie sytości na dłużej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
44.26
44.26
Białko (g)
1.12
1.12
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
10.26
10.26
Węglowodany przyswajalne (g)
9.33
9.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.32
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
9.26
9.26
Witamina B6 (mg)
0.15
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.57
16.57
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.11
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.08
0.08
Niacyna (mg)
0.42
0.42
Foliany (µg (mcg))
22.22
22.22
Beta karoten (µg (mcg))
111.11
111.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
7.48
7.48
Potas (mg)
241.81
241.81
Wapń (mg)
14.89
14.89
Fosfor (mg)
35.19
35.19
Magnez (mg)
16.67
16.67
Żelazo (mg)
0.35
0.35
Cynk (mg)
0.30
0.30
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii w zalewie curry 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii w zalewie curry

Koszt składników
6.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
6.50