Cukinia w panierce

Opublikowano: 19.08.2021 r., 14:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panierowana cukinia na talerzu
Cukinia w panierce
Cukinia w panierce to doskonała propozycja na letnie obiady. Cukinia smażona świetnie smakuje sama jak też z różnymi sosami jogurtowymi lub ketchupem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
123 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (1200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, duża miska

Przepis na cukinia w panierce krok po kroku

Cukinie umyj. Pokrój w plastry grubości ok 1,5 cm. Dopraw solą i pieprzem.

Jajka roztrzep w misce. Cuknie maczaj w jajku.

Następnie panieruj w bułce tartej.

Smaż na patelni prawo lewo, aż będzie miała złoty kolor. Posyp koperkiem.

Gotową cukinię podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na cukinia w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat cukinii w panierce

Cukinia w panierce to doskonała propozycja na letnie obiady. Cukinia ma różne kształty i odmiany, są cukinie żółte, zielone, podłużne i okrągłe. Dorastają one do naprawdę dużych rozmiarów, potrafi mierzyć nawet 50 cm. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, której w okresie letnim jest pod dostatkiem. Cukinia w panierce jest daniem wegetariańskim. Smażona cukinia może być podawana na ciepło albo na zimno. Dobrze komponuje się z sosem jogurtowym lub koperkowo-czosnkowym. Sprawdzi się na obiad ale i na przystawkę dla znajomych.

Przepis na cukinię w panierce jest prosty nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni aby go wykonać. Cukinie umyj, pokrój w plastry grubości 1,5cm. W misce roztrzep jajko z odrobiną śmietany. Cukinie dopraw solą i pieprzem. Maczaj w jajku następnie panieruj w bułce tartej. Jak smażyć cukinię w panierce. Na rozgrzany olej rzepakowy wkładaj po kilka krążków opanierowanej cukinii. Na średnim ogniu smaż cukinię z obu stron, aż będzie złota.

Cukinia jest źródłem witamin(C,K,PP) i mikroelementów(potas, magnez, żelazo), zawiera małą ilość kalorii , dużo błonnika. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym(wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii.

Alternatywnym sposobem przygotowania cukinii panierowanej jest cukinia opiekana w piekarniku, panierowana w ten sam sposób co smażona. Możesz również przygotować placuszki z tartej cukinii wystarczy, że zetrzesz ją na tarce, dodasz jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku oraz koper ogrodowy. Smaż na patelni na oleju rzepakowym lub upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 30 minut.

Podsumowując cukinia w panierce to świetne danie obiadowe, może być dodatkiem do obiadu z mięsem, można robić kanapki z panierowaną cukinią. Podawać ją na ciepło lub zimno z domowej roboty sosami jogurtowymi lub ketchupem.

Alergeny w cukinii w panierce

Lista alergenów dla cukinii w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze cukinii w panierce

na 100g gotowej potrawy

Cukinia w panierce to doskonałe danie wegetariańskie. Jest daniem nisko węglowodanowym. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o linie. Należy pamiętać aby do smażenia używać niedużych ilości tłuszczu. Panierkę możemy zrobić własnoręcznie z pieczywa żytniego na zakwasie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
41.10
123.31
Białko (g)
2.58
7.75
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.46
16.38
Węglowodany przyswajalne (g)
4.41
13.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
3.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.25
3.74
Tłuszcze nasycone (g)
0.59
1.78
Tłuszcze nienasycone (g)
0.65
1.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.35
1.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.92
Cholesterol (mg)
29.87
89.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
24.42
73.27
Witamina B6 (mg)
0.16
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.25
Witamina C (mg)
16.30
48.90
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.48
Witamina E (mg)
0.22
0.66
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.85
38.54
Tiamina (mg)
0.08
0.25
Ryboflawina (mg)
0.13
0.40
Niacyna (mg)
0.65
1.96
Foliany (µg (mcg))
29.80
89.39
Beta karoten (µg (mcg))
105.11
315.33
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
45.57
136.71
Potas (mg)
252.23
756.70
Wapń (mg)
26.71
80.12
Fosfor (mg)
55.69
167.06
Magnez (mg)
18.70
56.10
Żelazo (mg)
0.69
2.07
Cynk (mg)
0.44
1.33
Miedź (mg)
0.06
0.18
Mangan (mg)
0.20
0.60
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii w panierce 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii w panierce

Koszt składników
19.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 1200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
19.30