Przepis na cukinię w cieście krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, mikser

Przy pomocy miksera dokładnie wymieszaj ze sobą: jajko, mleko, mąkę i szczyptę soli oraz pieprzu.

Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości około 1-2 cm.

Zanurz plasterki cukinii w cieście i układaj na rozgrzanej patelni z olejem.

Smaż z dwóch stron, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe.

Podawaj z sosem pomidorowym lub dipem jogurtowym

Często zadawane pytania

Plastry usmażonej cukinii w cieście znajdujące się na brązowej, okrągłej, drewnianej desce. Cukinia podana jest z sosem pomidorowym. Obok deski z cukinii leżą dwie drewniane łyżeczki z przyprawami
Cukinia w cieście
Koszt przygotowania dania
3.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
443 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Cukinia w cieście - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cukinii w cieście

W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem, które aktualnie można dostać w supermarketach przez cały rok. Dzięki temu możemy korzystać z jej walorów, kiedy tylko mamy na to ochotę. Poza jej smakiem ma ona także wiele innych zalet. Jedną z nich jest niska zawartość kalorii. W 100 g cukinii znajduje się jedynie 17 kcal, co sprawia, że jest świetnym produktem dla osób, które chcą schudnąć. Dodatkowo jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, między innymi: potasu, wapnia, magnezu, witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, który wynosi jedynie 15, dzięki czemu nie powoduje wahań cukru we krwi i może być spożywana przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Dla osób zdrowych także jest to istotne, ponieważ unikając gwałtownego spadku cukru we krwi, można ustrzec się przed napadami głodu, a to sprawi, że łatwiej będzie utrzymać prawidłową masę ciała lub pozbyć się nadmiernych kilogramów.

Kolejną zaletą cukinii jest jej długi czas przechowywania — nawet 2 tygodnie, oczywiście pod warunkiem, że robisz to we właściwy sposób. Najlepiej przechowywać cukinię w chłodnym miejscu, w temperaturze około 6-10 stopni Celsjusza, czyli na przykład w szufladzie na warzywa i owoce znajdującej się w lodówce.

Cukinię jest ciekawym warzywem także ze względu na możliwość wykorzystania jej na wiele sposobów. Możesz znaleźć przepisy na najróżniejsze potrawy z użyciem cukinii. Idealnie pasuje do wytrawnych posiłków, takich jak placki z cukinii, zapiekanki, leczo, smażona cukinia w cieście, a także do dań na słodko, np. w formie ciasteczek z cukinią lub ciasta cukiniowego.

Poniższy przepis na cukinię w cieście naleśnikowym jest bardzo łatwy i świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe, zanurzysz w nim plasterki cukinii i usmażysz.

Jeżeli chcesz, żeby Twoja cukinia w cieście była w wersji fit, możesz przygotować ciasto naleśnikowe z mąki razowej. W tym przepisie cukinia smażona jest na oleju, ale jeżeli masz dobrą patelnię, możesz usmażyć ją bez dodatku tłuszczu lub upiec w piekarniku, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej fit.

Wartości odżywcze cukinii w cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
147.77 kcal
443.31 kcal
Białko
5.79 g
17.36 g

Węglowodany w cukinii w cieście

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
19.70 g
59.10 g
Węglowodany przyswajalne
19.28 g
57.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
1.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
5.21 g
15.62 g
Tłuszcze nasycone
1.39 g
4.18 g
Tłuszcze nienasycone
3.81 g
11.43 g
Tłuszcze jednonasycone
2.67 g
8.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
3.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
36.37 mg
109.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cukinię w cieście

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.12 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.42 µg (mcg)
1.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.78 mg
5.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
49.38 µg (mcg)
148.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinię w cieście

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
25.60 mg
76.81 mg
Potas
187.28 mg
561.84 mg
Wapń
43.20 mg
129.61 mg
Fosfor
85.81 mg
257.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.81 mg
59.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.64 mg
4.91 mg
Cynk
0.60 mg
1.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii w cieście 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii w cieście

Lista alergenów dla cukinii w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania cukinii w cieście

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Mąka pszenna typ 550
140 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Mleko 2%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
20.50
Jak oceniasz przepis na cukinię w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób