Cukinia w cieście

Opublikowano: 17.03.2021 r., 21:29 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plastry usmażonej cukinii w cieście znajdujące się na brązowej, okrągłej, drewnianej desce. Cukinia podana jest z sosem pomidorowym. Obok deski z cukinii leżą dwie drewniane łyżeczki z przyprawami
Cukinia w cieście
Cukinia w cieście naleśnikowym to bardzo szybka przekąska, którą świetnie sprawdzi się jako małe co nieco na imprezę. Jest soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz.
Przygotowanie 15 min
443 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia 1 sztuka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 550 1 szklanka (140 g)
  • Mleko 2% 0,5 szklanki (125 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser

Przepis na cukinię w cieście krok po kroku

Przy pomocy miksera dokładnie wymieszaj ze sobą: jajko, mleko, mąkę i szczyptę soli oraz pieprzu.

Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości około 1-2 cm.

Zanurz plasterki cukinii w cieście i układaj na rozgrzanej patelni z olejem.

Smaż z dwóch stron, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe.

Podawaj z sosem pomidorowym lub dipem jogurtowym

Jak oceniasz przepis na cukinię w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat cukinii w cieście

W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem, które aktualnie można dostać w supermarketach przez cały rok. Dzięki temu możemy korzystać z jej walorów, kiedy tylko mamy na to ochotę. Poza jej smakiem ma ona także wiele innych zalet. Jedną z nich jest niska zawartość kalorii. W 100 g cukinii znajduje się jedynie 17 kcal, co sprawia, że jest świetnym produktem dla osób, które chcą schudnąć. Dodatkowo jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, między innymi: potasu, wapnia, magnezu, witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, który wynosi jedynie 15, dzięki czemu nie powoduje wahań cukru we krwi i może być spożywana przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Dla osób zdrowych także jest to istotne, ponieważ unikając gwałtownego spadku cukru we krwi, można ustrzec się przed napadami głodu, a to sprawi, że łatwiej będzie utrzymać prawidłową masę ciała lub pozbyć się nadmiernych kilogramów.

Kolejną zaletą cukinii jest jej długi czas przechowywania — nawet 2 tygodnie, oczywiście pod warunkiem, że robisz to we właściwy sposób. Najlepiej przechowywać cukinię w chłodnym miejscu, w temperaturze około 6-10 stopni Celsjusza, czyli na przykład w szufladzie na warzywa i owoce znajdującej się w lodówce.

Cukinię jest ciekawym warzywem także ze względu na możliwość wykorzystania jej na wiele sposobów. Możesz znaleźć przepisy na najróżniejsze potrawy z użyciem cukinii. Idealnie pasuje do wytrawnych posiłków, takich jak placki z cukinii, zapiekanki, leczo, smażona cukinia w cieście, a także do dań na słodko, np. w formie ciasteczek z cukinią lub ciasta cukiniowego.

Poniższy przepis na cukinię w cieście naleśnikowym jest bardzo łatwy i świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe, zanurzysz w nim plasterki cukinii i usmażysz.

Jeżeli chcesz, żeby Twoja cukinia w cieście była w wersji fit, możesz przygotować ciasto naleśnikowe z mąki razowej. W tym przepisie cukinia smażona jest na oleju, ale jeżeli masz dobrą patelnię, możesz usmażyć ją bez dodatku tłuszczu lub upiec w piekarniku, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej fit.

Alergeny w cukinii w cieście

Lista alergenów dla cukinii w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze cukinii w cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
147.77
443.31
Białko (g)
5.79
17.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
19.70
59.10
Węglowodany przyswajalne (g)
19.28
57.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.21
15.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
4.18
Tłuszcze nienasycone (g)
3.81
11.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.67
8.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
3.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.37
109.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.78
5.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.38
148.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
25.60
76.81
Potas (mg)
187.28
561.84
Wapń (mg)
43.20
129.61
Fosfor (mg)
85.81
257.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.81
59.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
4.91
Cynk (mg)
0.60
1.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii w cieście 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii w cieście

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
250 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Mąka pszenna typ 550
140 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Mleko 2%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
20.50