Cukinia w cieście
- Cukinia - 1 sztuka (250 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (140 g)
- Mleko 2% - 0,5 szklanki (125 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na cukinię w cieście krok po kroku
Przy pomocy miksera dokładnie wymieszaj ze sobą: jajko, mleko, mąkę i szczyptę soli oraz pieprzu.
Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości około 1-2 cm.
Zanurz plasterki cukinii w cieście i układaj na rozgrzanej patelni z olejem.
Smaż z dwóch stron, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe.
Podawaj z sosem pomidorowym lub dipem jogurtowym
-
Leczo z cukinii
-
Zapiekanka z cukinią
-
Zupa krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zapiekanka z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Bigos z cukinii
-
Kotlety z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Tarta z warzywami
-
Spaghetti z cukinii
-
Leczo z kurczakiem
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Cukinia z piekarnika
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Obiad z cukinii
Więcej informacji na temat cukinii w cieście
W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem, które aktualnie można dostać w supermarketach przez cały rok. Dzięki temu możemy korzystać z jej walorów, kiedy tylko mamy na to ochotę. Poza jej smakiem ma ona także wiele innych zalet. Jedną z nich jest niska zawartość kalorii. W 100 g cukinii znajduje się jedynie 17 kcal, co sprawia, że jest świetnym produktem dla osób, które chcą schudnąć. Dodatkowo jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, między innymi: potasu, wapnia, magnezu, witaminy C, A, K i witamin z grupy B. Charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, który wynosi jedynie 15, dzięki czemu nie powoduje wahań cukru we krwi i może być spożywana przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornością. Dla osób zdrowych także jest to istotne, ponieważ unikając gwałtownego spadku cukru we krwi, można ustrzec się przed napadami głodu, a to sprawi, że łatwiej będzie utrzymać prawidłową masę ciała lub pozbyć się nadmiernych kilogramów.
Kolejną zaletą cukinii jest jej długi czas przechowywania — nawet 2 tygodnie, oczywiście pod warunkiem, że robisz to we właściwy sposób. Najlepiej przechowywać cukinię w chłodnym miejscu, w temperaturze około 6-10 stopni Celsjusza, czyli na przykład w szufladzie na warzywa i owoce znajdującej się w lodówce.
Cukinię jest ciekawym warzywem także ze względu na możliwość wykorzystania jej na wiele sposobów. Możesz znaleźć przepisy na najróżniejsze potrawy z użyciem cukinii. Idealnie pasuje do wytrawnych posiłków, takich jak placki z cukinii, zapiekanki, leczo, smażona cukinia w cieście, a także do dań na słodko, np. w formie ciasteczek z cukinią lub ciasta cukiniowego.
Poniższy przepis na cukinię w cieście naleśnikowym jest bardzo łatwy i świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe, zanurzysz w nim plasterki cukinii i usmażysz.
Jeżeli chcesz, żeby Twoja cukinia w cieście była w wersji fit, możesz przygotować ciasto naleśnikowe z mąki razowej. W tym przepisie cukinia smażona jest na oleju, ale jeżeli masz dobrą patelnię, możesz usmażyć ją bez dodatku tłuszczu lub upiec w piekarniku, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej fit.
Alergeny w cukinii w cieście
Lista alergenów dla cukinii w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze cukinii w cieście
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.