Cukinia pieczona
- Cukinia (500 g)
- Sól (1 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Ser parmezan (24 g)
- Migdały (60 g)
Przepis na cukinię pieczona krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 230 st. C.
Cukinię pokrój na plasterki o grubości około 3-5 mm.
W misce wymieszaj tarty ser, bułkę tartą lub mielone migdały oraz suszone oregano.
Cukinię oprósz solą morską, wysmaruj oliwą, obtocz w posypce, ułóż w formie żaroodpornej lub na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika.
Piecz przez około 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawaj ze śmietaną lub/i ketchupem, świeżym tymiankiem.
- Leczo z cukinii
- Zapiekanka z cukinią
- Zupa krem z cukinii
- Zupa z cukinii
- Krem z cukinii
- Zapiekanka z cukinii
- Makaron z cukinią
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Bigos z cukinii
- Kotlety z cukinii
- Leczo z kiełbasą
- Placki z cukinii i marchewki
- Tarta z warzywami
- Spaghetti z cukinii
- Leczo z kurczakiem
- Placki ziemniaczane z cukinią
- Cukinia z piekarnika
- Placuszki z cukinii i ziemniaków
- Obiad z cukinii
Więcej informacji na temat cukinii pieczonej
Jeśli szukasz nowego pomysłu na dobry, zdrowy i smaczny obiad, koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na cukinię pieczoną faszerowaną. To danie, które w prosty sposób pozwoli Ci połączyć smakowite składniki w jednej potrawie. Cukinia, fasola, cebula, pomidory i przyprawy - to tylko niektóre ze składników, które możesz wykorzystać do nadzienia cukinii. To danie jest bogate w błonnik, witaminy i minerały, co czyni je doskonałą propozycją dla osób dbających o zdrowe odżywianie, znakomite danie wegetariańskie. Przygotowanie cukinii faszerowanej jest łatwe i szybkie, a efekt z pewnością Cię zachwyci. Spróbuj tego przepisu już dziś i odkryj, jak smaczne może być połączenie warzyw w jednej potrawie!
Cukinia pieczona faszerowana to danie, które występuje w kuchni wielu krajów, w tym we Włoszech, Grecji, Turcji czy na Bliskim Wschodzie. W Polsce cukinia faszerowana stała się popularna na skutek wpływów kulinarnych z innych krajów, jednakże sama cukinia w kuchni polskiej pojawiła się stosunkowo niedawno i nie jest ona tradycyjnym składnikiem kuchni krajowej.
Przepis na pieczoną cukinię jest stosunkowo prosty i szybki. Jak zrobić pieczoną cukinię na obiad? Rozgrzej piekarnik na 250 stopni i w międzyczasie pokrój cukinie w nieduże plasterki, ok. 3 mm. Następnie gotowe cukinie obsmaruj w oliwie z oliwek, posyp solą, pieprzem i obtocz w posypce. Kiedy cukinie przygotujesz, plastry połóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 do 20 minut. Tak przyrządzone danie będzie znakomitym obiadem wegetariańskim lub pysznym dodatkiem do obiadu.
Cukinia zwana też kabaczkiem należy do dań dyniowatych. Podawać ją można na wiele różnych sposobów, piec w piekarniku, smażyć na patelni, dodawać do innych potraw, jak np gulaszu warzywnego. W Polsce zaczęto ją uprawiać stosunkowo niedawno, ponieważ w latach 70 XX wieku. Pochodzi z obu Ameryk a dokładnie z Mezoameryki. Znana była szczególnie w Stanach Zjednoczonych, jak i Meksyku. Choć niektóre źródła sugerują, że pochodzi z Włoch. Dziś trudno stwierdzić jej prawdziwe pochodzenie. Niezależnie jednak gdzie ma swoje korzenie, uprawiana i uwielbiana jest na całym świecie.
Cukinia jest bogata w witaminę głównie C, ale również zawiera Witaminy B, A, K. Zawiera potas, sód, żelazo i wapń. Działa korzystnie na proces trawienia.
Alergeny w cukinii pieczonej
Lista alergenów dla cukinii pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze cukinii pieczonej
Cukinia pieczona to danie, które z pewnością zasługuje na uwagę osób, dbających o zdrowe odżywianie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.