Cukinia nadziewana
- Cukinia (700 g)
- Mięso mielone z indyka (200 g)
- Papryka czerwona (240 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Ser mozzarella light (100 g)
Przepis na cukinię nadziewaną krok po kroku
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół.
Wydrąż łyżeczką środek cukinii, wszystkie twarde kawałki pokrój na mniejsze.
Wydrążone cukinie wysmaruj oliwą z oliwek i przypraw (solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią, papryką słodką i oregano).
Połówki cukinii ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w 180 st. C przez 15 minut.
W międzyczasie pokrój drobno cebulkę czerwoną i paprykę.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulkę, paprykę i pokrojone kawałki cukinii.
Gdy wszystko zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone, pieprz i paprykę słodką.
Smaż przez około 10 minut.
Dodaj passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy.
Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie włóż farsz do środka cukinii i posyp startą mozzarellą.
Piecz w 180 st. C przez 20 minut.
Gotową cukinię wyłóż na talerz.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Pielmieni
-
Burger drwala
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Mielony z piekarnika
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Rigatoni
-
Cevapcici
-
Danie z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat cukinii nadziewanej
Przepis na cukinię nadziewaną to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Cukinia nadziewana jest bardzo smaczna i sycąca. Można ją przygotować z różnymi dodatkami. Dzisiejsza propozycja będzie z mięsem mielonym i warzywami.
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania potrawy to: cukinię, mięso mielone, paprykę czerwoną, cebulę czerwoną, oliwę z oliwek, dwa ząbki czosnku, passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i ulubione zioła.
Jak zrobić nadziewaną cukinię? Poznaj sprawdzony przepis! Na początku umyj cukinie i przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż łyżeczką środek cukinii, wszystkie twarde kawałki pokrój na mniejsze. Wydrążone cukinie wysmaruj oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią, papryką słodką i oregano. Połówki cukinii ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 15 minut. W międzyczasie pokrój drobno cebulę czerwoną i paprykę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulkę, paprykę i pokrojone kawałki cukinii. Gdy wszystko zmięknie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone, pieprz i paprykę słodką. Smaż przez około 10 minut. Dodaj passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie włóż farsz do środka cukinii i posyp startą mozzarellą. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Gotowe cukinię wyłóż na talerz. Można do nich dodać świeżą sałatkę z rukoli, pomidorków i ogórka.
Cukinia należy do warzyw niskokalorycznych w 100 gramach znajduje się 17 kcal, 1.2 g białka, 0.1 g tłuszczy, 2.2 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego. Cukinia jest dobra, lekkostrawna i ma łagodny smak. Zawiera wiele składników mineralnych takich jak potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K i beta karoten. Wykazuje korzystne działanie na cały układ krążenia, przez co wpływa dobroczynnie na zdrowie serca i obniża ciśnienie krwi. Spożywanie cukinii wspomaga trawienie, wpływa na poprawę skóry i poprawia wzrok. Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ponieważ nie zawiera zbyt wiele kalorii. Wówczas można ją podawać do wielu dań np. makaronów lub placków.
Alergeny w cukinii nadziewanej
Lista alergenów dla Cukinii nadziewanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze cukinii nadziewanej
Zamiast mięsa mielonego z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka.
Energia i białka
(710g)
Węglowodany
(710g)
Tłuszcze
(710g)
Witaminy
(710g)
Składniki mineralne
(710g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.