Cukinia nadziewana

Opublikowano: 26.01.2023 r., 18:30 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowana cukinia z serem
Cukinia nadziewana
Cukinia nadziewana to pyszna propozycja na obiad lub kolacje dla całej rodziny. Jest to bardzo sycące i odżywcze danie, które można przygotować z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 45 min
563 kcal
Kcal w porcji
710 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia (700 g)
  • Mięso mielone z indyka (200 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Ser mozzarella light (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na cukinię nadziewaną krok po kroku

Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół.

Wydrąż łyżeczką środek cukinii, wszystkie twarde kawałki pokrój na mniejsze.

Wydrążone cukinie wysmaruj oliwą z oliwek i przypraw (solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią, papryką słodką i oregano).

Połówki cukinii ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w 180 st. C przez 15 minut.

W międzyczasie pokrój drobno cebulkę czerwoną i paprykę.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulkę, paprykę i pokrojone kawałki cukinii.

Gdy wszystko zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone, pieprz i paprykę słodką.

Smaż przez około 10 minut.

Dodaj passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy.

Całość dokładnie wymieszaj.

Następnie włóż farsz do środka cukinii i posyp startą mozzarellą.

Piecz w 180 st. C przez 20 minut.

Gotową cukinię wyłóż na talerz.

Jak oceniasz przepis na cukinię nadziewaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat cukinii nadziewanej

Przepis na cukinię nadziewaną to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Cukinia nadziewana jest bardzo smaczna i sycąca. Można ją przygotować z różnymi dodatkami. Dzisiejsza propozycja będzie z mięsem mielonym i warzywami.

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania potrawy to: cukinię, mięso mielone, paprykę czerwoną, cebulę czerwoną, oliwę z oliwek, dwa ząbki czosnku, passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i ulubione zioła.

Jak zrobić nadziewaną cukinię? Poznaj sprawdzony przepis! Na początku umyj cukinie i przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż łyżeczką środek cukinii, wszystkie twarde kawałki pokrój na mniejsze. Wydrążone cukinie wysmaruj oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią, papryką słodką i oregano. Połówki cukinii ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 15 minut. W międzyczasie pokrój drobno cebulę czerwoną i paprykę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulkę, paprykę i pokrojone kawałki cukinii. Gdy wszystko zmięknie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone, pieprz i paprykę słodką. Smaż przez około 10 minut. Dodaj passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie włóż farsz do środka cukinii i posyp startą mozzarellą. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Gotowe cukinię wyłóż na talerz. Można do nich dodać świeżą sałatkę z rukoli, pomidorków i ogórka.

Cukinia należy do warzyw niskokalorycznych w 100 gramach znajduje się 17 kcal, 1.2 g białka, 0.1 g tłuszczy, 2.2 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego. Cukinia jest dobra, lekkostrawna i ma łagodny smak. Zawiera wiele składników mineralnych takich jak potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K i beta karoten. Wykazuje korzystne działanie na cały układ krążenia, przez co wpływa dobroczynnie na zdrowie serca i obniża ciśnienie krwi. Spożywanie cukinii wspomaga trawienie, wpływa na poprawę skóry i poprawia wzrok. Świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ponieważ nie zawiera zbyt wiele kalorii. Wówczas można ją podawać do wielu dań np. makaronów lub placków.

Alergeny w cukinii nadziewanej

Lista alergenów dla Cukinii nadziewanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze cukinii nadziewanej

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mięsa mielonego z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(710g)
Energia (kcal)
79.41
563.80
Białko (g)
6.55
46.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(710g)
Węglowodany (g)
3.99
28.31
Węglowodany przyswajalne (g)
2.90
20.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
7.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(710g)
Tłuszcz (g)
4.52
32.12
Tłuszcze nasycone (g)
1.78
12.66
Tłuszcze nienasycone (g)
2.74
19.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.03
14.44
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
5.01
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.92
113.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(710g)
Witamina A (µg (mcg))
37.52
266.40
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
1.59
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
1.33
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.47
223.41
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
4.59
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.38
24.00
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.33
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.67
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.71
12.17
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.01
149.20
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
365.36
2594.05
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(710g)
Sód (mg)
121.74
864.35
Potas (mg)
241.04
1711.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.15
462.55
Fosfor (mg)
61.54
436.95
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.61
117.90
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
4.15
Cynk (mg)
0.66
4.66
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.44
Brak danych dla: cebula czerwona, ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii nadziewanej 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii nadziewanej

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
700 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 700 g
Mięso mielone z indyka
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Ser mozzarella light
100 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Koszt składników
45.00