Cukinia nadziewana

Opublikowano: 26.01.2023 r.
Mięso mielone z indyka, kolorowa papryka czerwona i czerwona cebula - to tylko niektóre produkty, które znajdziesz w tym przepisie na faszerowaną cukinię. Dochodzi do tego aromatyczny koncentrat pomidorowy i rozpuszczająca się mozzarella light, które razem tworzą smaczną i pożywną potrawę. Idealne danie na szybki obiad!
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 700 g
- Mięso mielone z indyka - 200 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Ser mozzarella light - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół.
- Wydrąż łyżeczką środek cukinii, wszystkie twarde kawałki pokrój na mniejsze.
- Wydrążone cukinie wysmaruj oliwą z oliwek i przypraw (solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią, papryką słodką i oregano).
- Połówki cukinii ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w 180 st. C przez 15 minut.
- W międzyczasie pokrój drobno cebulkę czerwoną i paprykę.
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż cebulkę, paprykę i pokrojone kawałki cukinii.
- Gdy wszystko zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone, pieprz i paprykę słodką.
- Smaż przez około 10 minut.
- Dodaj passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie włóż farsz do środka cukinii i posyp startą mozzarellą.
- Piecz w 180 st. C przez 20 minut.
- Gotową cukinię wyłóż na talerz.
Komentarz dietetyka
Zamiast mięsa mielonego z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk